Ефектът на доминото: Газ, парно, ток, храни... заплати!?

И заплатите, но само в бюджетния сектор, от 2019-а с 10%
12 сеп 2018 14:00,
106

По метода на доминото и верижната реакция задаващото се поскъпване на природния газ ще повлече нагоре и цените на топлата вода, парното, тока... храните. Всичко това накара експерти от КНСБ да прогнозират, че животът на българите ще поскъпне осезаемо през есента и зимата.

Може ли да се компенсират по-високите цени с увеличение на заплатите в бюджетния сектор (10%), което предвиждат управляващите?

Изчисленията показват, че с между 5 и 7 лева ще поскъпне издръжката на живот на човек от домакинство, заради новите цени, които влязоха в сила от 1 юли.

Още по темата

До края на годината се очаква месечната издръжка на лице от 4-членно домакинство да достигне 597 лева.

"Поскъпването на природния газ е следствие от голямото поскъпване на петрола на световните пазари. В България формулата за цената, която се плаща на "Газпром" е в зависимост от цената на петрола. Големият въпрос е, че тази година имаше огромна промяна в позицията на енергийния доставчик спрямо пазара в Европейския съюз", коментира пред "България сутрин" икономистът Георги Ганев.

Той допълни още, че до момента страната, по необясними за него причини, ни не е направила никакви стъпки да бъде преразгледан начина на договаряне на цената с Русия и свалянето ѝ надолу.

"Полша и Словакия отдавна вече предприеха съответните стъпки. Въпреки поскъпването на петрола и природния газ там цените вероятно много по-малко ще се увеличат", подчерта Ганев.

"След като отказахме да бъдем първи купувач на руския газ, а ще го прекупуваме от Турция, няма как цената му да не бъде и по-висока", каза пред Bulgaria ON AIR Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

От синдиката припомнят, че борбата с енергийната бедност включва единствено социална помощ, като за тази зима е предвидено увеличение до 374 лева за пет месеца, но това ниво все още е критично ниско и не води до намаляване на неравенството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Дали в тази държава има мъже???!!!Грешка е било ,че и жената са я обули в панталон, та не може да се разбере.Или за тях, мъжете, е удобно. Да не можем да ги разпознаем.
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ноемри...с новите сметки за ток .парно и храни...Герб ще са най-обичаната партия и най-висок рейтинг.
10
9
 
6
 
! Отговори
Му34 преди 5 години
Важното е, че лева е стабилен. Какво като скачали цените на всичко. Сега както и преди 20 години едно евро е все лев и 95ст.
9
2
 
27
 
! Отговори
Здравейте преди 5 години
Боко как радва държавата че щял да вдигне заплатите с 10 процента ама на държавната администрация и то с парите на хората а хората ще плащаме и данъците
8
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой се хвалеше, че е спрял ТРИ големи проекта?КОЙ и защо не иска да преговаря за цените на газа с Русия?Що не пуснем Плевнелиев в Русия, за да преговаря за цените?А като се вдигне цената на ел.енергията и газта, почти всички продукти и услуги се покачат.
7
0
 
37
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Верижна реакция ама не съвсем. Разходите се вдигат с 20-30%, а доходите с 10-15% макс. Направо си е обир!!!
6
30
 
4
 
! Отговори
Ирина преди 5 години
Това няма значение. Единственото важно е Бойко Борисов да е начело на държавата още поне 15 год. за да може да има ред и просперитет.
5
0
 
27
 
! Отговори
АЙДЕ НА ПЪРЗАЛКАТА преди 5 години
16 СЕПТЕМВРИ
4
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мутропитеците пак са проспали важни неща, късаещи целия ни народ!
3
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ефектът на домино е газ, ток, храни, падане правителство с бунтове
2
27
 
10
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Да благодарим на Лукойл и на "братушките" за братската им обич. Да им е честито, най-вече на пенсиите и путинoпитецитe :)))
1
0
 
47
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Овцете спят и ги стрижат ли , стрижат, вече и избиват! Видими резултати всеки ден!