Имоти, продажби, документи, кредити... Защо имаме нужда от брокер?

Грешна е практиката да омаловажаваме посредника и това води до неприятности
12 сеп 2018 07:00, Василия Пейчева
97
Имоти, продажби, документи, кредити... Защо имаме нужда от брокер?
Снимка: pixabay.com

Бизнесът с имоти заема сериозен дял в българската икономика и ангажира професионално хиляди хора - повечето много добросъвестни и компетентни. Когато се колебаем дали да ползваме услугите на брокер, трябва да сме наясно какво можем да очакваме от него. Необходимостта от професионална помощ аргументират водещи лица от бранша пред imoti.net.

Защо да се доверим на брокер при покупка на имот?

Още по темата

Покупко-продажбата на имот, и особено на жилище, е важен момент и може би за повечето от хората е единствената сделка с недвижими имоти в живота им, затова е добре да предприемете тази стъпка заедно с хора, които знаят какво правят и знаят как да обезпечат една сделка от нейното начало до самия й край, казва Екатерина Велкова от Real Estate & Homes.

Вашият брокер  със сигурност знае как да представи на пазара на недвижимите имоти Вашия имот: ще направи най-добрата реклама и ще публикува обявата в интернет сайтове и други издания, за да достигне тя до максимален брой заинтересовани лица, добавя тя.

Велкова допълва и че избирайки агенция тя ще се заеме и с изготвянето на всички необходими документи за финализиране на сделката.

"Обобщавайки,  за да стигнете до успешна сделка, независимо дали сте купувач или продавач, насочете се към  агенция за недвижими имоти, която  да предложи добра реклама, професионална консултация  относно цената на вашия имот, консултация относно финансиране с банков кредит, бърза реакция в преговорите с потенциални купувачи и целия пакет услуги, свързани с подготовката на нужните документи и приключването на продажбата", заключва тя.

"Нашият съвет е да изберете една или две агенции, на които да доверите имота за продажба и подпишете договор с тях с ясни ангажименти и срокове. Ако не се справят и не сте доволни, сменете посредника, но задължително опитайте с доверен партньор, който наистина ще вложи усилия за успешната продажба", коментира и Ангелина Иванова от Ентер Имоти - Варна.

Доверявайки се на правилната Агенция за недвижими имоти, Вие би следвало да получите висока стойност на услугата - да спестите много време, да оптимизирате разходите си по сделката и да имате сигурност в документалната подготовка, обяснява Васил Иванов от Ретрейд - Пловдив.

По думите му част от начините да разпознаете правилните агенции са: Агенцията да членува в браншова организация, която допълнително повишава нивото на професионалното обслужване; Всеки имот, който Ви се предлага предварително е посетен и с внимателно обследвана документална история; Да имате сключен договор, в който освен вашите задължения ясно са описани и задълженията на агенцията; Агенцията да има силен екип от професионалисти, които могат да Ви съдействат при юридически, кредитни, счетоводни и други въпроси свързани с недвижимите имоти.

"В агенцията ще Ви информират за реалната пазарна обстановка и ще Ви подпомогнат да вземете правилното решение", добавя и Десислава Новоселска от La Maison Ideale.

За съжаление често се предпочита моделът "направи си сам", защото имаме самочувствието, че сме специалисти по всичко или моделът "няма да платя", защото обезценяваме труда и експертността на посредника. Без помощта на Доверен брокер резултатите са в повечето случаи неприятни - изгубено време, изхабени нерви, покупка на проблемен имот, трудно финансиране и т.н., коментира Снежана Стойчева от imoti.net.

"Изборът да рекламираме сами имота си, за да го продадем и в същото време да позволим това да го правят две, три, пет и дори десет агенции е най-голямата и най-често срещана грешка. Този подход не увеличава шансът за по-бърза и по-изгодна сделка, а напротив - обърква търсещите имот и в крайна сметка сделката ще се случи на най-ниската възможна цена", заключва тя.


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
16
 
! Отговори
Имотен преди 5 месеца
Абе пускам си аз обява и след 2 часа копирана от 5 агенции с по 3000 евро отгоре над моята цена и с моите снимки. Обадих се да питам защо и ми затварят телефона. И на техните обяви пише " продавам" .....абе кой те е натоварил теб да продаваш бе, тока си не можеш да платиш, а продавал имоти. Пълен Леш
65
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
като си взимах апартамент продавача имаше страшен брокер, беше Юни месец, не можахме да довършим сделката защото брокера бе на море, продавача се наложи да плати и данъците за второто полугодие и да вади нови скици. Но важното е че брокера си почина от мъката да и вземе 3 хилки чиста пара.
64
2
 
7
 
! Отговори
Гашо преди 5 месеца
До пецата:
Мен, да беше учил нещо, брокер в бг става и от таксиметров щофьор. Не ти щем "услугата" бегай да миеш чинии някъде
63
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
еее друго си е някой на обект за 20 000 евро да взема процент от купувача и продавача и единственото което да свърши е ... да вземе парите?
с какво помага брокера в документите? Дори гаранция не може да ти даде за купувач/продавач защото го е видял "днеска".
62
0
 
13
 
! Отговори
Гашо преди 5 месеца
Отиваш с брокер гледаш, след това се връщаш и разпитваш съседите за собственика. Те първо товарят цената на имота с 3 % все едно че собственика ги иска, а после и 3 % от купувача....смях, прескачайте, аз 2 пъти
61
1
 
9
 
! Отговори
Гашо преди 5 месеца
Брокер става този, който не може да намери друга работа. Бивши бармани и сервитьорки
60
0
 
5
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 месеца
НОВ ДОМ-не избирайте тези брокери само ще вземат комисионната и нищо от това да ти покажат продавача няма да направят ,с документите не помагат
59
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Моят опит с брокерите, е че са нагли, млади и невъзпитани ***. Като купувач, те водят по всякакви коптори и мизерии и винаги се правят на очудени "ама какво не ти харесав?!". Като продавач имат един и същи лаф: "Ти ми кажи на колко искаш да продадеш, останалото е моя грижа."

Тук ми прави впечатление, всяка сутрин има платена статия от брокерски фирми. Явно редакцията е продала дългосрочна скрита реклама.
58
15
 
6
 
! Отговори
пецата преди 5 месеца
Много т.ъ.п.и хора в тази територия доказвате го , по целия свят има посредници, кауфланд също е посредник между вас и фермера който ви продава домати пълни с пистициди от които ще гушнете букета по скоро и също не носи никаква отговорност, защо не ходите по селата да си търсите фермер и да си купувате директно от там а се бутате с количките в кауфланд СЕЛЯНИ ПРОСТИ!
57
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
глупости, разбира се. къде има специалност 'брокер', и най-важното къде е регулирана тази професия? някаква централна държавна институция, която да ги следи, нещо изпити да се полагат, професионална отговорност,а?
56
0
 
17
 
! Отговори
NoBroker преди 5 месеца
"Глупости на таркалета" е цялата статия. Пълно е с фалшиви и неграмотни финансово и правно, "брокери", които лъжат и купувача и продавача. И не носят никаква отговорност, ама за нищо, и от тях нищо не зависи, само използват незнанието на хората, и с "мазни" обещания ги скланят да подписват договори за посредничество. 5% от всички брокери си имат на идея, и могат да свършат работа. И взимат пари и от двете страни!!!!!!
55
0
 
23
 
! Отговори
Коко преди 5 месеца
Май за първи път виждам толкова единодушни коментари. Това говори красноречиво за брокерите у тяхната “услуга”...
54
0
 
9
 
! Отговори
sante_dog до 41 преди 5 месеца
Именно за това говоря - брокера трявба да не го премълчава в името на комисионната.
53
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Някои брокери искат такса за оглед на имота, ако евентуалния купувач не иска да плати за оглед, просто не разбирате, че има кандидат-купувач. Брокерът го отсвирва.
52
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До брокер

А ако продадеш панелка, която предишният собственик е ремонтирал и е нарушил носещата конструкция, носиш ли отговорност... финансова? Ако продадеш апартамент и той се окаже с тежести, носиш ли някаква отговорност - в договорите брокерите записват, че проверяват за тежести, но никъде не записват каква е отговорността им, ако проверката се окаже невярна.
51
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пуснах обява в сайт за директна връзка с потенциални купувачи. След половин час започнаха да ми се обаждат от разни агенции за ни. А аз вдигам телефона, защото очаквам да се обади и клиент. Накрая започнах да ги псувам, но те не се отказват. Скоро след това продадох, без брокер, но тъй като валидността на обявата не беше изтекла, брокерите продължиханда ми звънят! Говоря за над 50 обаждания! Нема такива нагли създания!
50
0
 
19
 
! Отговори
Мислеща до брокер преди 5 месеца
Напротив- направо изнудвате хората да подпишат "Договор за посредничество", преди да направят оглед на имота. Искаха ми лична карта и да подписвам такъв от 3 листа на капака на колата на брокера на улицата!!! Става дума за агенция "Адрес" - Русе. Отказах и попитах защо един имот може да се предлага от няколко агенции и то на различна цена, а аз съм длъжна да закупя точно чрез тях?! Отговорът беше, че те така процедирали!!!
49
8
 
2
 
! Отговори
брокер преди 5 месеца
Аз лично не посреднича при сделки със строител или инвеститор. Иначе брокера наистина не носи отговорност за построяването на сградата. Факт. Дори смятам за неуместно брокер да се занимаава с продажба на имот от инвеститор. А колкото до таксите и комисионните - всеки поличава толкова колкото може да си договори. Някои получаваме 3% други 800 лв запалата...
48
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Просто не ползвайте услугите на брокер! Свържете се с продавача/купувача, разберете се с него, и централно елиминирайте паразита по веригата.
47
1
 
10
 
! Отговори
Ало-измамник до брок преди 5 месеца
До брокер

Аз насила не карам бабите да хвърлят парите от терасата, те сами го правят. Просто съм достатъчно убедителен, като им обяснявам защо трябва да хвърлят хилядарките.