Имоти, продажби, документи, кредити... Защо имаме нужда от брокер?

Грешна е практиката да омаловажаваме посредника и това води до неприятности
12 сеп 2018 07:00, Василия Пейчева
97
Имоти, продажби, документи, кредити... Защо имаме нужда от брокер?
Снимка: pixabay.com

Бизнесът с имоти заема сериозен дял в българската икономика и ангажира професионално хиляди хора - повечето много добросъвестни и компетентни. Когато се колебаем дали да ползваме услугите на брокер, трябва да сме наясно какво можем да очакваме от него. Необходимостта от професионална помощ аргументират водещи лица от бранша пред imoti.net.

Защо да се доверим на брокер при покупка на имот?

Още по темата

Покупко-продажбата на имот, и особено на жилище, е важен момент и може би за повечето от хората е единствената сделка с недвижими имоти в живота им, затова е добре да предприемете тази стъпка заедно с хора, които знаят какво правят и знаят как да обезпечат една сделка от нейното начало до самия й край, казва Екатерина Велкова от Real Estate & Homes.

Вашият брокер  със сигурност знае как да представи на пазара на недвижимите имоти Вашия имот: ще направи най-добрата реклама и ще публикува обявата в интернет сайтове и други издания, за да достигне тя до максимален брой заинтересовани лица, добавя тя.

Велкова допълва и че избирайки агенция тя ще се заеме и с изготвянето на всички необходими документи за финализиране на сделката.

"Обобщавайки,  за да стигнете до успешна сделка, независимо дали сте купувач или продавач, насочете се към  агенция за недвижими имоти, която  да предложи добра реклама, професионална консултация  относно цената на вашия имот, консултация относно финансиране с банков кредит, бърза реакция в преговорите с потенциални купувачи и целия пакет услуги, свързани с подготовката на нужните документи и приключването на продажбата", заключва тя.

"Нашият съвет е да изберете една или две агенции, на които да доверите имота за продажба и подпишете договор с тях с ясни ангажименти и срокове. Ако не се справят и не сте доволни, сменете посредника, но задължително опитайте с доверен партньор, който наистина ще вложи усилия за успешната продажба", коментира и Ангелина Иванова от Ентер Имоти - Варна.

Доверявайки се на правилната Агенция за недвижими имоти, Вие би следвало да получите висока стойност на услугата - да спестите много време, да оптимизирате разходите си по сделката и да имате сигурност в документалната подготовка, обяснява Васил Иванов от Ретрейд - Пловдив.

По думите му част от начините да разпознаете правилните агенции са: Агенцията да членува в браншова организация, която допълнително повишава нивото на професионалното обслужване; Всеки имот, който Ви се предлага предварително е посетен и с внимателно обследвана документална история; Да имате сключен договор, в който освен вашите задължения ясно са описани и задълженията на агенцията; Агенцията да има силен екип от професионалисти, които могат да Ви съдействат при юридически, кредитни, счетоводни и други въпроси свързани с недвижимите имоти.

"В агенцията ще Ви информират за реалната пазарна обстановка и ще Ви подпомогнат да вземете правилното решение", добавя и Десислава Новоселска от La Maison Ideale.

За съжаление често се предпочита моделът "направи си сам", защото имаме самочувствието, че сме специалисти по всичко или моделът "няма да платя", защото обезценяваме труда и експертността на посредника. Без помощта на Доверен брокер резултатите са в повечето случаи неприятни - изгубено време, изхабени нерви, покупка на проблемен имот, трудно финансиране и т.н., коментира Снежана Стойчева от imoti.net.

"Изборът да рекламираме сами имота си, за да го продадем и в същото време да позволим това да го правят две, три, пет и дори десет агенции е най-голямата и най-често срещана грешка. Този подход не увеличава шансът за по-бърза и по-изгодна сделка, а напротив - обърква търсещите имот и в крайна сметка сделката ще се случи на най-ниската възможна цена", заключва тя.


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До брокер

А ти каква отговорност носиш ако продадеш имот, който строителят никога няма да дострои. Много брокери го правят.
45
18
 
3
 
! Отговори
брокер преди 5 месеца
Да, вземам по 3% от двете страни, но това не е насила. Имам подписан договор и от двете страни. По тази логика да не даваме грешни пари за имоти от строител защото той строи за 400евро а продава за 1200 евро. И каква отговорност носи като не построи сградата? Чуждата паница винаги е по-интересна и заслужава омразата на "доволния" от живота
44
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До брокер

Всъщност да обясниш, че панелния блок не е тухла като че ли е малко, за да вземеш 6 % от сделката (по 3 от купувача и продавача). А повечето от брокерите май с това им се изчерпва услугата. Виж, ако поемеш финансова отговорност при нередности при сделката, примерно ако жилището се окаже с тежести или неизрядна документация, да платиш двойния размер на жилището, тогава може би си струва услугата.
43
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До икономист
3 % е без ДДС и като сложиш ДДС-то , та 3,6 % , които са излишен разход
42
10
 
6
 
! Отговори
брокер преди 5 месеца
Аз съм брокер. Работя в агенция за имоти. Водя разговори и със собственици на имоти и с купувачи. Да - съгласен съм че много хора могат и без моята услуга, запознати са със закона и т.н. Но имате ли представа колко хора притежават имоти и не знаят нищо. Това важи и за купувачи. В панелен блок влизат и ме питат това тухла ли е. Ако можеш сам да си ремомтираш колата - не ходиш на сервиз. Аз съм шофьор, такси не ми трябва...
41
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До sante_dog

Паркоместата в България нямат статут на имот. Те са част от идеалните части и могат да бъдат собственост само на собствениците на жилища в сградата. Като имоти могат да се продават само гаражите. За паркоместата въпросът с покупко-продажбата е оставен на отговорността на участниците и сделките нямат особена юридическа стойност.
40
1
 
23
 
! Отговори
аз преди 5 месеца
Нито един положителен коментар, представете си какво крадливо и лъжливо племе са брокерите на имоти, същите като застрахователите и банкерите!!!!!!!!!
39
0
 
23
 
! Отговори
Мислеща преди 5 месеца
Имам богат и негативен опит с брокери. Изводът ми е - алчни, нагли и некомпетентни. Писала съм и до КЗП и до тяхната национална организация и се оказва, че в момента няма точна правна уредба, по която да работят и затова си правят каквото си искат. Все се отлага приемането на нови правила и закони, които подробно да регулират тяхната дейност. Във века на комуникациите тяхната роля до голяма степен е излишна!
38
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много са гладни тези брокери
37
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Брокерът, ако не е мошеник е изключително некомпетентен, интересуващ се само от заветната комисионна, която да получи на възможно най-ранен етап и да остави страните да се оправят сами. Най-често просто пуска една обява в интернет и очаква да получи срещу това между 3 и 10 бона.
36
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това за реалната пазарна стойност, за която ще ви информира брокерът, е чиста лъжа, опашата при това. Ако имате имот за продажба, главният интерес на брокера е имотът да бъде продаден на каквато и да е цена, защото ще си получи комисионната. Освен това той няма интерес имотът да се задържа с месеци обявен за продажба, защото може да ви загуби като клиент и затова ще ви предложи възможно най-ниската цена, дори под пазарната, за да бъде имотът бързо продаден.
35
0
 
24
 
! Отговори
sante_dog преди 5 месеца
Реален казус за покупка на подземно парко място:

Звъня на брокера и се разбираме да го видя. Отиваме на място -подземен паркинг с 20 места. Питам го кое е. Той място 14. Ама те не са надписани. Пак питам кое е 14. Той ами май това. Сигурен ли си? Покажи ми скица, чертеж или каквото и да е. Нямам. Е и аз пари за комисионна нямам...

Брокерите в България са масово некомпетентни и не вършат никаква работа. А парите комисионните които взимат са големи - особенно за услугата която предлагат.
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Никога на зелено! Закъснението е най- малкият проблем. В Овча купел един цял строеж продаден на зелено вече години стои без акт 16.
33
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Брокерът често пречи имотът ви да бъде продаден, ако купувачът не иска също да му плати комисионна или си има друг брокер. Той не се задоволява с 3-те процента, които ще получи от вас като продавач и дори не научавате че е имало кандидати да купят имота ви. Така може да чакате с години, защото обикновено тия негодници се опитват да ви пробутат договор за брокерска услуга, че единствено те ще предлагат имота ви.
32
0
 
22
 
! Отговори
11 преди 5 месеца
Те не носят никаква отговорност ако ви излъжат. Е за какво ми е брокер?! Да му плащам 3% процента комисионна? За какво ? За това ,че е направил няколко грозни снимки и е написал нещо и пуснал обява? Това може да го направи и петокластник.
31
0
 
22
 
! Отговори
Muradoff преди 5 месеца
Брокерите са изнасилвачи на купувача.
30
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сключих сделка на зелено. Брокера си взе парите и след сделката се изпари, а строителят закъсня 2 години с предаването на жилището. При каквато и да е сделка брокера не гарантира нищо друго, освен че ще си иска процентите.
29
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Брокера не върши нищо, освен да си вземе комисионната за това, че е пуснал една обява. Освен това брокера не поема никаква отговорност при сделката. Често той знае, че нещо с имота не е наред, но заради интереса си сделката да бъде сключена, премълчава. Освен това брокерите тук хитруват, за да вземат комисионна и от продавача, и от купувача. А няма как да представляваш и двете страни по сделка, при която интересите са противоположни.
28
0
 
26
 
! Отговори
икономист преди 5 месеца
Позвал съм брокер в САЩ - проверява всички документи в техен юридически отдел, намира най-изгоден ипотечен кредит и застраховка, проверява техническо състояние и правени инспекции. За такава услуга пак ще платя и то с удоволствие.
В България срещат купувач и продавач, взимат по 3% от двамата и изчезват.
27
0
 
13
 
! Отговори
Св преди 5 месеца
Аз пък избегнах комисионната 3+3%. Просто заведох един стар брокер (който познават всички), разбрахме се с него, човека и пръста не си мръдна. Направих си всички проверки сам и си поръчах оценки скици всичко за един ден онлайн. На брокера дадох 3-400 лв. но си спестих истинските 3500 които ми искаше брокера на продавача и така :). Просто имах късмет че познавах известен брокер а не поставено лице за да се съмняват. Иначе брокерчетата са излишни след някоя година заради подобрената онлайн проверк