Имоти, продажби, документи, кредити... Защо имаме нужда от брокер?

Грешна е практиката да омаловажаваме посредника и това води до неприятности
12 сеп 2018 07:00, Василия Пейчева
97
Имоти, продажби, документи, кредити... Защо имаме нужда от брокер?
Снимка: pixabay.com

Бизнесът с имоти заема сериозен дял в българската икономика и ангажира професионално хиляди хора - повечето много добросъвестни и компетентни. Когато се колебаем дали да ползваме услугите на брокер, трябва да сме наясно какво можем да очакваме от него. Необходимостта от професионална помощ аргументират водещи лица от бранша пред imoti.net.

Защо да се доверим на брокер при покупка на имот?

Още по темата

Покупко-продажбата на имот, и особено на жилище, е важен момент и може би за повечето от хората е единствената сделка с недвижими имоти в живота им, затова е добре да предприемете тази стъпка заедно с хора, които знаят какво правят и знаят как да обезпечат една сделка от нейното начало до самия й край, казва Екатерина Велкова от Real Estate & Homes.

Вашият брокер  със сигурност знае как да представи на пазара на недвижимите имоти Вашия имот: ще направи най-добрата реклама и ще публикува обявата в интернет сайтове и други издания, за да достигне тя до максимален брой заинтересовани лица, добавя тя.

Велкова допълва и че избирайки агенция тя ще се заеме и с изготвянето на всички необходими документи за финализиране на сделката.

"Обобщавайки,  за да стигнете до успешна сделка, независимо дали сте купувач или продавач, насочете се към  агенция за недвижими имоти, която  да предложи добра реклама, професионална консултация  относно цената на вашия имот, консултация относно финансиране с банков кредит, бърза реакция в преговорите с потенциални купувачи и целия пакет услуги, свързани с подготовката на нужните документи и приключването на продажбата", заключва тя.

"Нашият съвет е да изберете една или две агенции, на които да доверите имота за продажба и подпишете договор с тях с ясни ангажименти и срокове. Ако не се справят и не сте доволни, сменете посредника, но задължително опитайте с доверен партньор, който наистина ще вложи усилия за успешната продажба", коментира и Ангелина Иванова от Ентер Имоти - Варна.

Доверявайки се на правилната Агенция за недвижими имоти, Вие би следвало да получите висока стойност на услугата - да спестите много време, да оптимизирате разходите си по сделката и да имате сигурност в документалната подготовка, обяснява Васил Иванов от Ретрейд - Пловдив.

По думите му част от начините да разпознаете правилните агенции са: Агенцията да членува в браншова организация, която допълнително повишава нивото на професионалното обслужване; Всеки имот, който Ви се предлага предварително е посетен и с внимателно обследвана документална история; Да имате сключен договор, в който освен вашите задължения ясно са описани и задълженията на агенцията; Агенцията да има силен екип от професионалисти, които могат да Ви съдействат при юридически, кредитни, счетоводни и други въпроси свързани с недвижимите имоти.

"В агенцията ще Ви информират за реалната пазарна обстановка и ще Ви подпомогнат да вземете правилното решение", добавя и Десислава Новоселска от La Maison Ideale.

За съжаление често се предпочита моделът "направи си сам", защото имаме самочувствието, че сме специалисти по всичко или моделът "няма да платя", защото обезценяваме труда и експертността на посредника. Без помощта на Доверен брокер резултатите са в повечето случаи неприятни - изгубено време, изхабени нерви, покупка на проблемен имот, трудно финансиране и т.н., коментира Снежана Стойчева от imoti.net.

"Изборът да рекламираме сами имота си, за да го продадем и в същото време да позволим това да го правят две, три, пет и дори десет агенции е най-голямата и най-често срещана грешка. Този подход не увеличава шансът за по-бърза и по-изгодна сделка, а напротив - обърква търсещите имот и в крайна сметка сделката ще се случи на най-ниската възможна цена", заключва тя.


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Минутка за реклама. Брокера след като прибере комисионата не носи никаква отговорност. Обикновено скриват подробности.
5
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Брокерите не четат ли под всяка една подобна статия колко негативни коментари събират? Ако не вземат мерки да повишат качеството си на работа постепенно хората ще започнат да купуват-продават директно един на друг без посредник
4
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хайде няма нужда да давам 3 + 3% от сделката на някой си. Покупка с директна договорка от собственика. Те тежестите и състоянието и сам мога да си ги проверя. На този етап обаче не купувам!
3
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тази статия е писана от брокери за да лапнат някой друг шаран. Всеки който поне един път си е търсил под наем или иска да продаде /купи имот след първите 2 дена е на всно, че тези са само паразити нямащи никаква добавена стойност към сделката. Пиявици. Нагледах се на брокери искащи пари за това че аз съм си намерил обявата и той само ми е отключил вратата. А най - наглия искаше да прибере целия комисион от купувача...сиреч аз.
2
2
 
56
 
! Отговори
Дрън дрън преди 5 месеца
Брокерите само чакат предварителния договор, за да си вземат комисионната и изчезват. Не правят никакви проверки на имота, водят те на оглед и не знаят нищо за имота, дори дали има мазе. Да не говорим, че брокер става всеки, който няма работа. Само прочетете обявите в имот.бг колко неграмотно са написани. Адвокат трябва да движи сделката. Брокерът взима 3 процента за нищо, а адвокатът около 1000лв. и проверява всичко.
1
2
 
40
 
! Отговори
бай-Митьо преди 5 месеца
Брокер ли,като взема 1 сап само на брокер ще ми стане.