Русия печели влияние в Африка, Западът неподготвен

Разрастват се интересите на Москва на континента
12 сеп 2018 11:45, Елка Василева
68
Русия печели влияние в Африка, Западът неподготвен
Снимка: архив, Reuters

Русия предприема нови, трескави усилия за печелене на влияние в Африка, включващи развиване на военно сътрудничество и сключване на оръжейни договори с държави от континента, пише британският в. "Гардиън".

Най-новата сделка - споразумение за планирана руска логистична база в Еритрея, която би й дала достъп до Червено море, беше обявена в началото на септември, след като девет месеца руски правителствени служители обикаляха от Африканския рог до Големите езера и Южна Африка.

Бързината, с която Русия осъществява новата си интервенция, поражда тревога за човешките права и опасения за сигурността заради продажбата на оръжия на режими, които са слаби или в конфликт, особено след като САЩ показват признаци, че планират изтегляне на войски и затваряне на мисии, коментира изданието.

Вниманието беше изострено миналия месец след убийството на трима руски журналисти в Централноафриканската република, докато разследвали дейности на спорната руска фирма за военни услуги "Вагнер".

Според наблюдатели тези ходове са се ускорили забележимо през 2018 г., когато висши руски служители са посещавали африкански столици, предлагайки оръжия и сделки за военни услуги, често придружени с някои условия, в замяна на дипломатическа подкрепа и потенциално рентабилни договори за добив на полезни изкопаеми.

Тревога буди не само доставянето на оръжия и разполагането на войски, а също това, че Русия се поставя в положението на посредник между правителството на ЦАР и въоръжени бунтовнически групи при преговори в Судан. Това подкопава посредничеството на Африканския съюз и се твърди, че Русия ги използва, за да договори достъп до диаманти, злато и уран в райони под бунтовнически контрол.

Разрастващите се интереси на Русия в Африка хващат неподготвен Запада не само в ЦАР. Висши руски служители, сред които външният министър Сергей Лавров и председателката на горната камара на парламента Валентина Матвиенко, оглавяват настъплението за сключване на сделки за военно сътрудничество.

През март Лавров направи важни посещения в Ангола, Намибия, Мозамбик, Етиопия и Зимбабве, като подписа редица споразумения за икономически зони, разработване на минерални ресурси и военно и техническо сътрудничество. А през юли директорът на руската Федерална служба за военнотехническо сътрудничество Дмитрий Шугаев обяви при срещата на върха на БРИКС подписването на меморандум за разбирателство за военно сътрудничество, включително обучение, с Общността за развитие на държавите от Южна Африка, отбелязва "Гардиън", цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: африкаРусияЗапад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 42Ха-ха-ха-ха.............аллоооуу........забравил си си хапчетата!!!!!
42
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вовата ПАК ВОДИ с едни гърди. Като с референдума в Крим. :)
41
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АЛОУ, ТАВАРИШИТЕ, МАЛО ПРЕСОЛЯВАТЕ! БИЛИ СМЕ ПО -ЗЛЕ ОТ АФРИКА. АЙДЕ ПО - ПОЛЕКА - ПО - ДОБРЕ СМЕ ПО СТАНДАРТ ОТ РУСИЯ - ОФИЦИАЛНА СТАТИСТИКА!
40
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ех тая Русия бе, навсякъде печели невиждано влияние и адмирации, навсякъде хваща запада неподготвен и го натиква в миша дупка, а в с щото време от ден на ден империята им линее и залязва. Необясними неща стават с тая Русия. Единственото обяснение е, че всички тези изхвърляници в същност са обикновена пропаганда за ловене на наивници.
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хахха . от мухата слон - отишъл Лавров в някаква бананова държава - географско откритие, на бас е 90% тук не знаят къде е, и - нюз! Нека им продава оръжие, то за тях става))): А междувременно ресурсите на Африка ги взимат други - Китай вече се е настанил там, да не говоримза Франция, която с тия ресурси стана и световен шампион))):
38
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите са по-зле и от тях, вече 30 години се навеждат все на цивилизовани колонизатори да ги развиват, но са по-зле от повечето държави в Африка, където вече никъде няма колонизатори.
37
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Африканците са доказали, че най-добре се развиват, когато имат колонизатор, който да ги управлява. Нека да опитат сега с руснаците!
36
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Британската завист излоба ни я поднасятв преводна статийка .Ние се радваме на британскотобезсилие .Искали да излязат отес ама да ползват европейскияпазар като членовете --хайде излизайте без споразумение .
35
6
 
22
 
! Отговори
Аз преди 5 години
По голяма ми е тревогата за 800 американски бази, особено 4 те тук! Явно сме по зле и от еритрея. Браво на Русия и долу ЕС!
34
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Западът няма време да се занимава с Африка. Западът решава неотложни глобални проблеми, като например смяната на часа есен- пролет.
33
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е да, това че Русия ще продава оръжие "буди тревога"...............а КАКВО БУДИ факта, че тръмпчо уж-сключи "сделка" със саудитите за 300 милиарда, ПАК ЗА ОРЪЖИЕ??????? Те какво ще правят с това оръжие........ще изорават пустинята или ще стрелят по гаргите??????
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какви оръжия че продават на умрелите от глад Еритрея, ЦАР и Зимбабве? Продажби на леко стрелково и камиони, защото африканците немат пари за нищо повече. Най-много да им продадат ПЗРК и черните да почнат да свалят самолети.
31
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен28Българите отдавна са оставили Русията на мира. Нито москвичите и искат, нито лосиона.Ама Русия не оставя на мира България.Ти си жалък копейкаджия.Дано ти пишат по скайпа внуците от америка.
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-добре собствен отколкото колониален социализъм, но и в двата случай за там важи, че "всички животни са равни, но едни са по-равни".
29
7
 
2
 
! Отговори
Енимъл Планет преди 5 години
До Анонимен A и ти ли се позна? Класически Пернишки питек ,подвид на твоите азиатски питеци от руския маймунарник Хайде заминавай с тях в родната ви Африка
28
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американската "демокрация" Проми мозъчетата на младото поколение уви! И те вече мразят неистово Русия! Жалки сте бе дечица! Великата илюзия Америка Вече е осъществима!-:)Та оставете Русия на мира! И си потърсете друг сайт за забавление!
27
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин молим ти се мини след Африка кьм нас да ни отьрвеш от мутристанско робство
26
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Запада неподготвен хахаха Путин пак им е поставил двойка на двойкаджийте
25
3
 
13
 
! Отговори
не мога да преди 5 години
разбера какъв "руснак" е това бостанско натовско плашило на снимката. И защо въобще има воиник на статия за икономически отношения. И последно, Русия я поканиха след провала на яловата, двулична и неадекватна западна политика на континента.
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз като ви разправям ,че Сащ вече в канала и за нищо не стават вие не ми вярвате епохата на доминиране на Сащ е история