Русия печели влияние в Африка, Западът неподготвен

Разрастват се интересите на Москва на континента
12 сеп 2018 11:45, Елка Василева
68
Русия печели влияние в Африка, Западът неподготвен
Снимка: архив, Reuters

Русия предприема нови, трескави усилия за печелене на влияние в Африка, включващи развиване на военно сътрудничество и сключване на оръжейни договори с държави от континента, пише британският в. "Гардиън".

Най-новата сделка - споразумение за планирана руска логистична база в Еритрея, която би й дала достъп до Червено море, беше обявена в началото на септември, след като девет месеца руски правителствени служители обикаляха от Африканския рог до Големите езера и Южна Африка.

Бързината, с която Русия осъществява новата си интервенция, поражда тревога за човешките права и опасения за сигурността заради продажбата на оръжия на режими, които са слаби или в конфликт, особено след като САЩ показват признаци, че планират изтегляне на войски и затваряне на мисии, коментира изданието.

Вниманието беше изострено миналия месец след убийството на трима руски журналисти в Централноафриканската република, докато разследвали дейности на спорната руска фирма за военни услуги "Вагнер".

Според наблюдатели тези ходове са се ускорили забележимо през 2018 г., когато висши руски служители са посещавали африкански столици, предлагайки оръжия и сделки за военни услуги, често придружени с някои условия, в замяна на дипломатическа подкрепа и потенциално рентабилни договори за добив на полезни изкопаеми.

Тревога буди не само доставянето на оръжия и разполагането на войски, а също това, че Русия се поставя в положението на посредник между правителството на ЦАР и въоръжени бунтовнически групи при преговори в Судан. Това подкопава посредничеството на Африканския съюз и се твърди, че Русия ги използва, за да договори достъп до диаманти, злато и уран в райони под бунтовнически контрол.

Разрастващите се интереси на Русия в Африка хващат неподготвен Запада не само в ЦАР. Висши руски служители, сред които външният министър Сергей Лавров и председателката на горната камара на парламента Валентина Матвиенко, оглавяват настъплението за сключване на сделки за военно сътрудничество.

През март Лавров направи важни посещения в Ангола, Намибия, Мозамбик, Етиопия и Зимбабве, като подписа редица споразумения за икономически зони, разработване на минерални ресурси и военно и техническо сътрудничество. А през юли директорът на руската Федерална служба за военнотехническо сътрудничество Дмитрий Шугаев обяви при срещата на върха на БРИКС подписването на меморандум за разбирателство за военно сътрудничество, включително обучение, с Общността за развитие на държавите от Южна Африка, отбелязва "Гардиън", цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: африкаРусияЗапад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
23
 
! Отговори
qw преди 5 години
хаха... Русия има 3-4 бази в цял свят, САЩ имат над 600.За каква заплаха говорим?Кои чужди страни Русия е окупирала или "демократизирала" за последните 20 години примерно?Не съм демократ, русофил, европеец или храненик на НПО, просто обективния анализ показва факта че САЩ е най-големият търговец на оръжие в света, с най-високия бюджет, въвлечени в постоянни военни конфликти, инвазии, окупации или сваляне на законни режими чрез "опозиционни сили".Айде стига с тези *** статии за влияние..
22
5
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
външната политика на руснаците е копипаста на китайската от последните 5 години. само че китайците строят инфраструктура, а руснаците, понеже са герести, "осигуряват сигурност с вагнер". познайте, на кой ще му върже повече, на кварталните мутри или на тия дето ще си купят имота.
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До офИмат недостиг на храна щото си нямаха оръжие когато Запада дойде в Африка.
20
3
 
10
 
! Отговори
до 17 преди 5 години
Путин беше на сватба в Австрия, Европа може само да скимти господарят на света е само един.
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Завист и безпомощност!
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вовата отново е две обиколки напред, разнесе се отчаянит вой от *** памперса е на свършване.
17
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами, Европа обяви Путин за персона нон грата...сега остава да се пробва в Африка !
16
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е Русия - продава смърт. Съюзява се с убийци.
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 14на крепостните само господари са им в главата !
14
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господарят на света са казва Владимир и това го знаят дори зулусите в Африка.
13
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблема на САЩ е, че Русия се опивта да ги стесни на пазара на оръжия
12
2
 
45
 
! Отговори
С. преди 5 години
Значи, ако САЩ предприемат такива действия-няма проблем. Обаче ако е Русия, това вече се смята за заплаха...Не ви ли омръзна тази евтина пропаганда?
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин е като фантом - невидим като " Новичок" !
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обама вече е персона нон-грата в Африка хахаха, афрокраварите се загрижили за корените си.
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Енимъл ПланетГоулем си. Оди брецай у американското посолство сега. Едни *** поо-малко в света :))))
8
24
 
6
 
! Отговори
Енимъл Планет преди 5 години
До Анонимен Руските маймуни се връщат към корените си
7
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин изгони краварите и от Африка, ко става бе кравари.
6
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е много закъсняла.Китай отдавна стъпи стабилно в Африка.
5
3
 
3
 
! Отговори
до 3 преди 5 години
Това са слухове я виж какъв град ще строи Нигерия дано пуснат и тука една смислена статия, вместо да ни занимават със обичайните чалга глупости.
4
5
 
28
 
! Отговори
да бе преди 5 години
Тревоги за човешките права, ай стига бе, верно ли?Щото това е главна и висша цел на САЩ, а не заграбване на ресурси?!Тревогите са, че може да намалее прихода от продажба на оръжия за САЩ, како и заплаха за тяхното т.нар. "господство".