Русия печели влияние в Африка, Западът неподготвен

Разрастват се интересите на Москва на континента
12 сеп 2018 11:45, Елка Василева
68
Русия печели влияние в Африка, Западът неподготвен
Снимка: архив, Reuters

Русия предприема нови, трескави усилия за печелене на влияние в Африка, включващи развиване на военно сътрудничество и сключване на оръжейни договори с държави от континента, пише британският в. "Гардиън".

Най-новата сделка - споразумение за планирана руска логистична база в Еритрея, която би й дала достъп до Червено море, беше обявена в началото на септември, след като девет месеца руски правителствени служители обикаляха от Африканския рог до Големите езера и Южна Африка.

Бързината, с която Русия осъществява новата си интервенция, поражда тревога за човешките права и опасения за сигурността заради продажбата на оръжия на режими, които са слаби или в конфликт, особено след като САЩ показват признаци, че планират изтегляне на войски и затваряне на мисии, коментира изданието.

Вниманието беше изострено миналия месец след убийството на трима руски журналисти в Централноафриканската република, докато разследвали дейности на спорната руска фирма за военни услуги "Вагнер".

Според наблюдатели тези ходове са се ускорили забележимо през 2018 г., когато висши руски служители са посещавали африкански столици, предлагайки оръжия и сделки за военни услуги, често придружени с някои условия, в замяна на дипломатическа подкрепа и потенциално рентабилни договори за добив на полезни изкопаеми.

Тревога буди не само доставянето на оръжия и разполагането на войски, а също това, че Русия се поставя в положението на посредник между правителството на ЦАР и въоръжени бунтовнически групи при преговори в Судан. Това подкопава посредничеството на Африканския съюз и се твърди, че Русия ги използва, за да договори достъп до диаманти, злато и уран в райони под бунтовнически контрол.

Разрастващите се интереси на Русия в Африка хващат неподготвен Запада не само в ЦАР. Висши руски служители, сред които външният министър Сергей Лавров и председателката на горната камара на парламента Валентина Матвиенко, оглавяват настъплението за сключване на сделки за военно сътрудничество.

През март Лавров направи важни посещения в Ангола, Намибия, Мозамбик, Етиопия и Зимбабве, като подписа редица споразумения за икономически зони, разработване на минерални ресурси и военно и техническо сътрудничество. А през юли директорът на руската Федерална служба за военнотехническо сътрудничество Дмитрий Шугаев обяви при срещата на върха на БРИКС подписването на меморандум за разбирателство за военно сътрудничество, включително обучение, с Общността за развитие на държавите от Южна Африка, отбелязва "Гардиън", цитиран от БТА.
 


68
Още по темата: АфрикаРусияЗапад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
5
 
28
 
! Отговори
да бе преди 5 месеца
Тревоги за човешките права, ай стига бе, верно ли?
Щото това е главна и висша цел на САЩ, а не заграбване на ресурси?!

Тревогите са, че може да намалее прихода от продажба на оръжия за САЩ, како и заплаха за тяхното т.нар. "господство".
3
9
 
5
 
! Отговори
оф преди 5 месеца
не може ли друго влияние и търговия да се развива, ми само оръжие. Хората там имат недостиг на храна... Само войни и насилие. Страшно е! Там накъдето са тръгнали ще срещнат смъртта си
2
5
 
23
 
! Отговори
Кръстьо Костов преди 5 месеца
Там от където САЩ се изтеглят - Русия поема защитата на човешките права, културната идентичност и правото на свобода на избора. Изобщо - по-добре Русия да наследи САЩ като хегемон в световната политика. Или предпочитате да бъде Китай ?
1
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Санкции !!!