24% лихва – Турската централна банка подкрепя лирата

Икономиката в южната съседка отслабва, инфлацията се ускорява
13 сеп 2018 21:40, Анисия Иванова
30
24% лихва – Турската централна банка подкрепя лирата
Снимка: архив Reuters

Турската централна банка повиши днес силно водещата си лихва от 17,75 процента на 24%, за да овладее инфлацията и да подкрепи турската валута, след рязкото й поевтиняване тази година, предаде Асошиейтед прес.

Комитетът по парична политика на банката повиши днес едноседмичната репо лихва въпреки по-ранните коментари на президента Реджеп Тайип Ердоган срещу повишаване на лихвата.

Още по темата

Турската лира започна да се възстановява малко след вдигането на ставката, укрепвайки с 3,4 процента до 6,18 лири за долара. По-рано днес курсът на лирата отчете понижение с 3 процента.

В изявлението си централната банка отбелязва, че местната икономика отслабва, а инфлацията се ускорява.

Вдигането на лихвата може да потисне растежа още, но според независими експерти е необходимо, за да се овладее инфлацията, която е около 18 на сто, и за да се подкрепи националната валута.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
5
 
15
 
! Отговори
ТУРЦИЯ ФАЛИРА :D преди 5 години
ТУРСКИТЕ БАНКИ ЩЕ ФАЛИРАТ ТОВА Е НЕИЗБЕЖНО!!!ТУРСКИТЕ БАНКИ СА ДАЛИ ЗАЕМИТЕ СИ ПРИ 4 ТУРСКИ ЛИРИ ЗА ДОЛАР И КАТО ИМ ВЪРНАТ ЗАЕМИТЕ ПРИ 8 ЛИРИ ЗА ДОЛАР ТЕ ПРАВЯТ СОЛИДНА ЗАГУБА!!!! ЛИХВАТА ВЪРХУ ЗАЕМИТЕ НЕ МОЖЕ ДА КОМПЕНСИРА ЗАГУБАТА!!!ОТДЕЛНО ТУРСКИТЕ БАНКИ СА ВЕЧЕ ЗАДЪЛЖЕНИ ОТ ЕРДОГАН ДА ДАВАТ ЛИХВА 24% НА ГОДИНА :D ФАЛИТА НА ТУРСКИТЕ БАНКИ Е НЕИЗБЕЖЕН :D
4
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вълнения в Истанбул тази вечер. Нападения над бежанци. Преди ден беше убит американец на 85 години живеещ в Истанбул. Поканил е бежанец който го помолил за храна но бил наръган с нож и починал. Днес бежанци са нападнали заведение в Бурса. Тази нощ протестиращи са подпалили бежански центрове както и магазини собственост на сирийци.
3
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако това е подкрепа, нека да печатат пари и да дават "лихви". Ние имахме 70% годишна лихва на лева, печатаха и се правеха на хитри. А пирамидите даваха и повече от държавата.
2
12
 
8
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Защо БНБ не вдигне Лихвите ?Инфлацията в България е 50% за една Година ?
1
2
 
12
 
! Отговори
Икономист преди 5 години
Обръщайте спестяванията си в Нова турска лира , и в банките !