Мъка, мъка... да си мъж на Фарьорите: Няма жени!?

Чужденките запълват празнотата, оставена от младите фарьорки
Обновена: 15 сеп 2018 11:22 | 13 сеп 2018 21:30, Елка Василева
52
Мъка, мъка... да си мъж на Фарьорите: Няма жени!?
Снимка: архив, Reuters

Мъжете от Фарьорските острови имат проблем – много от тях не могат да си намерят съпруга. Причината: на островите има твърде малко жени. Някои фарьорци са намерили интересно решение на проблема. Други са напълно отчаяни.

Фарьорските острови се намират в северната част на Атлантическия океан - между Норвегия и Исландия. Те принадлежат към територията на кралство Дания, но имат автономен статут.

На островите живеят около 50 000 души, но от десетилетия мъжете са с поне 2000 повече от жените, пише Дойче веле.

От години там се разказва все едно и също: мъжете ходят на риболов, а жените отиват да учат в чужбина и повече не се връщат.

"Може би не сме толкова интересни", предполага Дан Томсън, местен рибар, женен за филипинка. Днес много от жените, омъжили се за фарьорци, са именно от Филипините и Тайланд.

Чужденките запълват празнотата, оставена от младите фарьорки. И открай време това е така. Само че никой вече не си спомня кога е било поставено началото. В момента на Фарьорските острови живеят 156 филипинки и 109 тайландки.

Да няма с кого да отидеш на танци

37-годишният Бьорн Келсой е един от многото фарьорци, които все още са без съпруга. Рибарят прекарва по два месеца в морето, а после - два месеца на суша. Когато си е у дома, прави всичко възможно, за да не мисли за самотата - занимава се активно с кикбокс и йога и свири на китара.

"Иначе бих се чувствал много самотен", признава той. Преди време пуснал запитване във Facebook, в което търсел партньорка за курс по танци. В крайна сметка започнал да танцува с един травестит, защото никой друг не откликнал на пуснатата от него обява.

Фарьорецът живее в едно малко селце, чието население наброява 650 души. 14 от тях са от филипинки. Бьорн споделя, че повечето му приятели са обвързани с жени от Филипините, Куба или Бразилия. Запознанствата се осъществяват предимно в интернет - единственият шанс за самотните фарьорци да намерят любовта. Бьорн Келсой също си е създал профил в сайт за запознанства, макар и да не е почитател на общуването онлайн.

Младият мъж вече не вярва, че ще срещне любовта на живота си в своята родина.

Освен че на Фарьорските острови има твърде малко необвързани местни жени, много от жителите на островите са роднини, което също създава трудности при намирането на партньорка.

Рибарят разказва, че когато бившата му приятелка забременяла, изпаднал в паника, защото знаел, че имат някаква роднинска връзка. Все пак се оказало, че са едва пети братовчеди. Днес синът му Макс е на 8 години, а 37-годишният рибар е все така ерген.

Бьорн си спомня, че преди време се бил разнесъл слух, че един от пасторите в селото притежавал каталог с кандидат-съпруги. Тъй като все повече и повече мъже се осмелявали да го попитат за каталога, един ден пасторът изнесъл специална проповед за случая: обявил, че ще се моли за многото самотни мъже в селото, но подчертал, че не може да направи нищо повече за тях.

За разлика от Бьорн Келсой, Дан Томсън е от късметлиите, които са успели да си намерят съпруга. Дан е на 30 години, когато за първи път вижда 18-годишната филипинка Мери Джой на снимка. Показва му я нейна братовчедка, която пък е омъжена за братовчед на майка му. Двамата започват да си пишат писма, а още в първото Дан споменава, че си търси половинка за цял живот. И така минават цели две години, през които Мери Джой успява да завърши следването си. В крайна сметка двамата минават под венчилото и заживяват щастливо. Днес те имат три деца.

Стара къща, а в нея - съпруга с книга в ръка

Не винаги обаче смесените бракове имат хепиенд. Езиковите бариери понякога пречат и развалят връзките. Освен това много от филипинските и тайландските съпруги не успяват да понесат студа и самотата на Фарьорските острови и се прибират на топло в родните си страни.

37-годишният Бьорн Келсой е напълно отчаян: "Вероятно накрая ще заживея на самотен остров, без съпруга, но пък с куче". Решил е да напусне островите, когато навърши 40 години, и да тръгне на пътешествия по света. И все пак най-голямата му мечта си остава тази: стара къща с каменни стени и трева на покрива, а в нея - неговата съпруга, седнала кротко с книга в ръка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
3
 
! Отговори
гост преди 5 години
Да се обърнат с молба към съседите си - Русия , там има неизчерпаеми количества девочки , готови на всичко ! Щом едно време се женеха за наште *** съграждани , само и само да се измъкнат от там !
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И на мен не ми харесва климата на севера,не е за всеки,друго си е Средиземноморието и южна Европа,кеф!Ами има толкова крайно бедни жени в Азия,а и някои в Източна Европа,спокойно може да си намери,просто не е търсил както трябва,да заминава на екскурзия и да търси.В западна Европа много се изжениха за източноевропейки.
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами няма , при толкова много свободни мъже и само четене на книги в къщи ? Това май е хубаво място за жените .
39
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лоша работа ,обречени са на безебие.
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
TRIAVA DA SI SE PEKAL NA SLANZETO DOSTA ILI NAI DOBRE DA SINAL PREZ KOMINA TOGAVA SE TE HARESAT TAKIVA MAJE OBICAT ZAPADNIACKITE VAGLENOVI
37
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние имаме по-голям проблем, хората изчезват и края наближава...
36
2
 
23
 
! Отговори
реалист преди 5 години
И тук близо до Ляолин има едни филипински острови, където живеят кръшни римлянки.Да дойдат да си изберат на по 13-14 години съпруги, тъкмо ще палят печката от раз.
35
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"И все пак най-голямата му мечта си остава тази: стара къща с каменни стени и трева на покрива, а в нея - неговата съпруга, седнала кротко с книга в ръка." С това ще си намери. Не се бъзикам. ))))
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"предполага Дан Томсън, местен рибар, женен за филипинка......."Ами те са се ориентирали правилно.Ромалесте си вземат.М/у филипинка и *** разликата е НИКАКВА.Хайде на пазарЯ в Димитровград.Там Киро-гела бил "експерт".Да прави една агенция за сватби и да товари фариорците на самолета за Бг.Нещо като на пазар за роби от едно време.
33
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изпратете и малко Ганки.В Бг *** колкото щеш.Ако фариорците имат кинти НЯМА ПРОБЛЕМИ.Ганка танцува, мята се, духа и всичко останало, само кеш да има.
32
0
 
22
 
! Отговори
относно Дания преди 5 години
продължение : природата наистина е сурова, лятото е месец в най-добрия случай.Останалото време - дъжд, вятър, абе Лондонското е приказка в сравнение.Но пък държавата им е уредена от всякъде.А на острова, на който бяхме просто няма никакви развлечения, никакъв социален живот, дори да напазаруваш нещо по-различно от обичайната храна, хващаш ферибоота и отиваш на полуосторва, т.е. за млади хора не е атрактивно.За мен като турист беше впечатляващо спокойствието, тишината и дивата природа.
31
1
 
30
 
! Отговори
относно Дания преди 5 години
До Ем ловец ем рибарНе знам колко датчанки познаваш, но си в голяма заблуда.Била съм в Дания няколко пъти, сина ми живее там и сме му ходили на гости.Повечето датчанки са невероятно красиви, същински кукли - сини очи, ама небесно сини, светла кожа и руси като слама коси.Отделно, че там се придвижват предимно с колело, повечето хора смятат за нормално и да спортуват редовно, така че дебели и разплути са истинско изключение.Ходила съм и в северните части на страната, и на някои от островите ...
30
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мястото просто е географски и климатически тегаво за живот. Мъжете сме по-просто устроени и си мислим, че като е спокойно и тихо, значи всичко е наред. Ловът на китове и делфини за едното развлечение показва, че далеч не е така. Има и други важни неща наред със спокойствието и парите в джоба.
29
0
 
12
 
! Отговори
Греек преди 5 години
Значи няма и разводи.
28
3
 
5
 
! Отговори
бай ой преди 5 години
там трябва да изпратят всички *** "бежанци" - хем ще оправят положението, хем място има за всички - в Гренландия, Фарьорски и други северни острови...
27
3
 
12
 
! Отговори
Марко преди 5 години
Наверно там е раят,без много "змии". :)))))))
26
1
 
10
 
! Отговори
Русалка преди 5 години
Толкова на север водата е студена и дори русалки няма.
25
3
 
13
 
! Отговори
Давид ,Израил преди 5 години
Ами,ето идея,не съм навътре в нещата,ама парите не миришат.Нали има ромски пазари,в Казанлък или в Стара Загора,абе някъде там.Та там 100 процента има,вече,един път минали под венчилото ромлянки. Цените им да по 3,5 хиляди лева,примерно или 25 ,не знам,точно. Та правим, една агенция по бракосъчетание и правим каталог,показваме ги на Фарьорците, и която кажат,правим контакта. Комисионната по стар еврейски обичай,е 70-80 процента от цената,така 20 булки да минат през агенцията,и правя парички.
24
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека това бъде страната на джендърите с премиер Серж лявото!
23
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия наистина са *** и убийци.Интересно защо ли жените им бягат.Еми е затова бягат,толкова ли е сложно да съберете две и две.Убиват всяка година най-варварски хиляди делфини и китове в някакви кървави дни в началото на август.Аборигенска,долнопробна ***.Всъщност извинявам се на аборгените,вероятно са много по-достойни хора от тези