Мъка, мъка... да си мъж на Фарьорите: Няма жени!?

Чужденките запълват празнотата, оставена от младите фарьорки
Обновена: 15 сеп 2018 11:22 | 13 сеп 2018 21:30, Елка Василева
52
Мъка, мъка... да си мъж на Фарьорите: Няма жени!?
Снимка: архив, Reuters

Мъжете от Фарьорските острови имат проблем – много от тях не могат да си намерят съпруга. Причината: на островите има твърде малко жени. Някои фарьорци са намерили интересно решение на проблема. Други са напълно отчаяни.

Фарьорските острови се намират в северната част на Атлантическия океан - между Норвегия и Исландия. Те принадлежат към територията на кралство Дания, но имат автономен статут.

На островите живеят около 50 000 души, но от десетилетия мъжете са с поне 2000 повече от жените, пише Дойче веле.

От години там се разказва все едно и също: мъжете ходят на риболов, а жените отиват да учат в чужбина и повече не се връщат.

"Може би не сме толкова интересни", предполага Дан Томсън, местен рибар, женен за филипинка. Днес много от жените, омъжили се за фарьорци, са именно от Филипините и Тайланд.

Чужденките запълват празнотата, оставена от младите фарьорки. И открай време това е така. Само че никой вече не си спомня кога е било поставено началото. В момента на Фарьорските острови живеят 156 филипинки и 109 тайландки.

Да няма с кого да отидеш на танци

37-годишният Бьорн Келсой е един от многото фарьорци, които все още са без съпруга. Рибарят прекарва по два месеца в морето, а после - два месеца на суша. Когато си е у дома, прави всичко възможно, за да не мисли за самотата - занимава се активно с кикбокс и йога и свири на китара.

"Иначе бих се чувствал много самотен", признава той. Преди време пуснал запитване във Facebook, в което търсел партньорка за курс по танци. В крайна сметка започнал да танцува с един травестит, защото никой друг не откликнал на пуснатата от него обява.

Фарьорецът живее в едно малко селце, чието население наброява 650 души. 14 от тях са от филипинки. Бьорн споделя, че повечето му приятели са обвързани с жени от Филипините, Куба или Бразилия. Запознанствата се осъществяват предимно в интернет - единственият шанс за самотните фарьорци да намерят любовта. Бьорн Келсой също си е създал профил в сайт за запознанства, макар и да не е почитател на общуването онлайн.

Младият мъж вече не вярва, че ще срещне любовта на живота си в своята родина.

Освен че на Фарьорските острови има твърде малко необвързани местни жени, много от жителите на островите са роднини, което също създава трудности при намирането на партньорка.

Рибарят разказва, че когато бившата му приятелка забременяла, изпаднал в паника, защото знаел, че имат някаква роднинска връзка. Все пак се оказало, че са едва пети братовчеди. Днес синът му Макс е на 8 години, а 37-годишният рибар е все така ерген.

Бьорн си спомня, че преди време се бил разнесъл слух, че един от пасторите в селото притежавал каталог с кандидат-съпруги. Тъй като все повече и повече мъже се осмелявали да го попитат за каталога, един ден пасторът изнесъл специална проповед за случая: обявил, че ще се моли за многото самотни мъже в селото, но подчертал, че не може да направи нищо повече за тях.

За разлика от Бьорн Келсой, Дан Томсън е от късметлиите, които са успели да си намерят съпруга. Дан е на 30 години, когато за първи път вижда 18-годишната филипинка Мери Джой на снимка. Показва му я нейна братовчедка, която пък е омъжена за братовчед на майка му. Двамата започват да си пишат писма, а още в първото Дан споменава, че си търси половинка за цял живот. И така минават цели две години, през които Мери Джой успява да завърши следването си. В крайна сметка двамата минават под венчилото и заживяват щастливо. Днес те имат три деца.

Стара къща, а в нея - съпруга с книга в ръка

Не винаги обаче смесените бракове имат хепиенд. Езиковите бариери понякога пречат и развалят връзките. Освен това много от филипинските и тайландските съпруги не успяват да понесат студа и самотата на Фарьорските острови и се прибират на топло в родните си страни.

37-годишният Бьорн Келсой е напълно отчаян: "Вероятно накрая ще заживея на самотен остров, без съпруга, но пък с куче". Решил е да напусне островите, когато навърши 40 години, и да тръгне на пътешествия по света. И все пак най-голямата му мечта си остава тази: стара къща с каменни стени и трева на покрива, а в нея - неговата съпруга, седнала кротко с книга в ръка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слагат визи и жените не могат да шават и ще раждат фарьорчета. Капитализма и либералната демокрация води по-малките държави до ликвидация.
21
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До xaxaТи да не мислиш, че ромка ще те вземе, ако не платиш за нея?Те много държат на културните си особености!
20
14
 
18
 
! Отговори
xaxa преди 5 години
И още нещо тия белчовци господ ги наказва На година убиват по стотици хиляди делфини и други водни бозайници без основателна причина Скучно им и трепят животинките Гледката е поразителна - кърваво червено море Тия не заслужават да се размножават затова са 40 000 хиляди Дано са първата модерна държава която изчезне пожелавам им го на мръсните ***
19
6
 
29
 
! Отговори
xaxa преди 5 години
Поне имат пари да си купят жени. В България положението за етническите българи е подобно. Жените ни бягат по чужбина и се женят там за чужденци а за нас или ромки или нищо... тайландките не ни искат щото нямаме парички :D
18
5
 
24
 
! Отговори
Ем ловец ем рибар преди 5 години
И тайландки и филипинки който е фанал не е сбъркал. 100% по добре от датска трътка. Корекция , 1000% Като земат европейски докуненти много ясно бегат ама мое ли да го обвиниш кой би седял на тия миризливи острови.
17
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Някои фарьорци са намерили интересно решение на проблема"Тук започнах да се смея, защото знаех на къде отиват нещата."В крайна сметка започнал да танцува с един травестит"Тук вече паднах от стола от смях!
16
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 10, 12Най-малко аз съм другар. не се прави на неразбрал.Тук искате такава жена, каквато няма никъде.Ако искаш да си купиш индианка за два коша риба, никой не ти пречи :)
15
9
 
1
 
! Отговори
До 12 преди 5 години
*** = кoмyниcтите
14
3
 
19
 
! Отговори
аз не знам преди 5 години
До До 3- Тези женичкиТи как мислиш, Мелания що се е омъжила за Дончо Тръмп?
13
3
 
4
 
! Отговори
До 12 преди 5 години
Комунетaта сте вие, SJWs.
12
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 7Нали знаеш че като и поемеш издръжката докато си на работа тя ще прави секс с друг.Или щом и на теб ще дава понякога за теб няма проблем.Много комунистическо го подкара другарю;) Обща жена,общи деца общ креват..после кво?Общ трипер?
11
4
 
13
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
да им пратат ал бънди. он е републикански по коремни.
10
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 7В Африка и Южна Америка има доста племена където е нормално да си пазаруваш жена.Даже по дискавъри имаше филмче.Некъф индианец с пирога и кажи речи тва му беше цялото имущество си купи нова жена за няколко коша риба и 2 пилета.Така че с тия феминистки лафове "жената трябва да е кралица на къщата а мъжът да я отрупва с пари ,любов и блага а пък тя евентуално да му роди едно дете и цял живот да му взима душата за издръжка"..Просто не вървиш.Може би в Канада при лесбийките феминистки.
9
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВутеГениален сиииии!Трябва да дадем тази идея на ромските тартори.Рибарите сигурно ще кандисат да дадат някаква сума като откуп за съпруга и ще се отървем от няколко десетки хиляди кандидатки за професията "самотна майка с няколко деца, решила пожизнено да е на издръжка на бюджета"!
8
10
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Със сигурност останалите ергени са евроатлантици с либерални ценности и леви убеждения.
7
14
 
40
 
! Отговори
До 3- Тези женички преди 5 години
от Южна Америка и Африка също си търсят мъже, които напълно да поемат издръжката им. Не забравяй, че в по-голямата част от света понятието "жена, която ходи на работа и носи заплата у дома" е все още нещо, на което не се гледа с добро око.Тук соца ви изкриви понятията. Считате, че е редно жената да работи колкото мъжа, да жъне професионални успехи, да има принос към семейния бюджет и паралелно с това да е кротка съпруга, покорна снаха, отлична домакиня, грижовна майка, да се омъжи девствена.
6
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми да се взимат един друг.21-ви век сме.Е, след някоя година ще ги прекръстят на Гейските острови *** кво от тва?
5
11
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По хубаво сам отколкото с неква която ще те прави луд или прислужник-мекотело дето пита дали може да пие вода или да отиде до тоалетната.Да видим докъде я докараха секс андроидите..След известно време ще можем да си купуваме изкуствени жени и да си ги програмираме какви да бъдат и какво да правят. А истинските ще седят като кукувици на дърти години и ще се чудят кой да им обърне внимание.
4
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
скуката прави времето бавно,и живота става тегав,тези 50 000 души да вземат да си правят фестивали,панаири и спортни турнири а не само да дремят за риба ,ама северняците са си тъй,скучни и необщителни
3
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и в България няма.Има обаче няколко чудни местенца по южна америка където жените са мнозинство а също и в Африка.В Бг не в като да няма жени ама те са ... искат да бъдат с някой който може да им осигури богат живот а те да му харчат паричките поне докато не умре от старост.