Спешно! Икономиката се нуждае от внос на работници

Строителството страда най-много, коментира Надя Василева
14 сеп 2018 19:40, Екип на Bloomberg
295
Спешно! Икономиката се нуждае от внос на работници
Снимка: Pixabay

Без внос на хора отвън икономиката на България няма как да продължи да се расте с положителен темп. Това коментира Надя Василева, посланик на бранд ManpowerGroup, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите ѝ работодателите са поставени пред доста тежка задача с намирането на служители.

„Доста от тях дори премислят своите планове за по-нататъшно развитие, връщат поръчки и не изпълняват определени договори именно заради липсата на подходящи кадри. Това се вижда и в строителството, и в производството, и в ИТ. Така че светкавично трябва да се вземат мерки за внос на хора отвън – и в ниските, и във високите позиции“.

Според Василева колкото повече се освободи и либерализира този процес, толкова по-бързо нещата ще се стабилизират.

„Другото решение, което имаме, е единствено роботизацията и влизането ѝ с пълна пара, което за съжаление не се вижда много на пазара в България“.

Тя посочи, че най-активните работодатели са от сектор „производство“, следвани от „земеделие и горско стопанство“, „търговия на едро и дребно“, „финанси“, „застраховане“, недвижими имоти“ и „бизнес услуги“ – това са традиционните сектори, в които работодателите са оптимистични.

Василева каза още, че в строителството има най-много връщане на поръчки и затруднения от страна на работодателите.

„Има внос на персонал от Украйна и Виетнам, но са много малко. Би трябвало да бъдат доста повече. Надявам се скоро да има някаква яснота какво точно е необходимо на икономиката в България по сектори и по фирми. Така ще знаем ясно колко, какви хора, от къде, с какви качества и умения трябва да бъдат целенасочено внесени по най-бързия начин“.

Как се конкурират фирмите за привличане на таланти? 

Вижте повече в Bloomberg TV Bulgaria


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
щели да внасят...


само да не стане като с Украинците в мутрохотелите по морето.. мутрата им казал 300 евро плюс кренвирши всеки ден, а те разбрали че идват на пансион студентска бригада и по цял ден-на плажа .


преди това пък наемаха ромове за камериерки , но половината туристи се прибираха ограбени.

важното е джипа на мутрю, на плеймейтката и на синчето да се подменят всеки сезон, щото новите модели не спират да излизат .. а това с плащане на НОРМАЛНИ заплати и РЕАЛНИ осигуровки не става
87
0
 
16
 
! Отговори
До 74 преди 4 месеца
Ами нали някой трябва да ти работи. Ако всички станат "пеоспериращи" бизнесмени, кой ще ти работи? А това, че хората си търсят правата е нормално. Ако питаме хората като теб, работниците трябва да се върне робството. Сън по шест часа и работа през останалото време за хляб и вода.
86
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тия *** ще затрият хубавата ни държавица. Давайте да действаме дорде е време.
85
0
 
15
 
! Отговори
Пак аз преди 4 месеца
Подкрепям Сопата - тези т.н. бизнесмени се чудят как може въобще да дават пари на работниците. Те какво си мислят, че ще дойдат балъци от вън и ще ги търпят да им работят без пари. Ха, ха, ха...
84
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До работодателя, айде затваряй и разпродаваха. На твоето място ще дойде друг, който може да се справи по-добре. Тъкмо ще освободиш ценният ресурс кадри, които си заел.
83
8
 
1
 
! Отговори
Демократ преди 4 месеца
Виновни да комунистите и червените другари, защото мислят само за печалби. Трябва да дойдат капиталисти, капиталистите не мислят за печалба а как да дават по-висока заплата на работника, при капитализма печалбата в отживелица от комунизма, никой капиталист не се стреми към печалба както червените другари. Капитализмът с демокрация е най-съвършената система, но червените другари и пречат да се развива.
82
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Никой не ни дава хляба а ние си го изработваме но за съжаление това не е хляб а жалка имитация на която само надписа е хляб а и заплатите и те като хляба.
Взимаш нещо и докато стигнеш до вкъщи не е останало нищо.
81
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Преди 20 години хората предпочитаха да мият чинии за 900 евро, а не да работят за 200 лева.
Преди 10 години хората предпочитаха да мият чинии за 1000 евро, а не да работят за 400 лева
Преди 5 години хората предпочитаха да мият чинии за 1050 евро, а не да работят за 600 лева
В момента хората предпочитат да мият чинии за 1100 евро, а не да работят за 900 лева.
Само, че тия 900 лева не се вземат с миене на чинии, а с можене.
На кде отиват работите?
80
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 71, като няма стимул- много ясно, че няма да иска да се учи. С колко ще го "награди" чорбаджията 7-800 лв. чисто дали връзват тез за които говориш?
79
0
 
19
 
! Отговори
от украйна преди 4 месеца
Аз тази лято била камериерка внос от Украйна,но кога аз стана време за заплата я ходила при шефу а он меня вместо заплата он дал балшой побой!
78
0
 
13
 
! Отговори
Сопата преди 4 месеца
Станаха бизнесмени най големите некадърници с партийните червени пари. Окрадени от нази.
Ако трябва да се конкурират с готините ще бъркат в кофите с бо.клук.
77
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А да предложат сигурна работа и заплата на работливи българи извън България!?
76
0
 
14
 
! Отговори
hypocritical bastard преди 4 месеца
61-и те заминаха , а ти ревеш , че няма кой да ти работи . Ама и виетнамците няма много да се задържат след като свърши кучешкото . То ако такива като теб даваха нормални заплати и нормално работно време половината емигранти щяха да са се прибрали . Чудите се какво да направите за да държите заплатите ниски
75
2
 
1
 
! Отговори
Василев преди 4 месеца
Да идват руските гастербайтери и са се трудят!!!
Велики и всемогъщи са англосаксонските корпорации и банки!!!
Агент Хари Бенет!ЦРУ!!!
74
18
 
1
 
! Отговори
Работодател преди 4 месеца
Ами като сте с такъв широк мироглед и мисленето ви надхвърля сeлската кръчма и сте толкова широкo скроени, защо не си регистрирате фирми, всеки може сам да го направи, за няколко часа става, да си вземете хляба в ръцете, а не аз да ви го давам, да си назначите работници и да им плащате големи заплати да си купуват скъпи коли, да ходят на почивка на малдивите, да живеят в еднофамилни къщи а не да мислят само за прехраната?
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 71

Ти в сигурно живееш в някаква паралелна вселена. Не говориш сериозно. Пълни глупости. Осен това използването на потенциала на машините не зависи от работниците, а от технолозите и инжинерите.
72
1
 
18
 
! Отговори
1 преди 4 месеца
До Работодател

Назначавайте, какво чакате? Но не се знае, дали и те няма да изчезнат, като видят за какво става въпрос! И добре, че са ви дали някакви фирми да се правите на "работодатели", а всъщност те са на наши хора, иначе ще ви се завие свят, ако забранят ваучерите за храна и парите раздавани в плик т.е. под масата, поради което хората след време ще взимат по- ниски пенсии и от сегашните!
71
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 68
Да намериш работник в България, който има желание да се научи да работи на нова машина, по нова технология и т.н. е като да търсиш игла в копа сено. Обикновено в един цех като се купи нова машина почват бунтове, саботажи ИЛИ работа с машината така както се работи и на 40 годишните таралясници без да се ползва и 20% от потенциала на новото.
70
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До И кво ся

Няма такова нещо. Това са поредица манипулативни статии, които ни ги пускат през ден-два за да се плашим и да не плачем за по-високо заплащане, права и човешко отношение.
69
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Работодател

Те на теб ти дават хляба бе,и всичко друго,не ти на тях.Давал той,само взимаш