Спешно! Икономиката се нуждае от внос на работници

Строителството страда най-много, коментира Надя Василева
14 сеп 2018 19:40, Екип на Bloomberg
295
Спешно! Икономиката се нуждае от внос на работници
Снимка: Pixabay

Без внос на хора отвън икономиката на България няма как да продължи да се расте с положителен темп. Това коментира Надя Василева, посланик на бранд ManpowerGroup, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите ѝ работодателите са поставени пред доста тежка задача с намирането на служители.

„Доста от тях дори премислят своите планове за по-нататъшно развитие, връщат поръчки и не изпълняват определени договори именно заради липсата на подходящи кадри. Това се вижда и в строителството, и в производството, и в ИТ. Така че светкавично трябва да се вземат мерки за внос на хора отвън – и в ниските, и във високите позиции“.

Според Василева колкото повече се освободи и либерализира този процес, толкова по-бързо нещата ще се стабилизират.

„Другото решение, което имаме, е единствено роботизацията и влизането ѝ с пълна пара, което за съжаление не се вижда много на пазара в България“.

Тя посочи, че най-активните работодатели са от сектор „производство“, следвани от „земеделие и горско стопанство“, „търговия на едро и дребно“, „финанси“, „застраховане“, недвижими имоти“ и „бизнес услуги“ – това са традиционните сектори, в които работодателите са оптимистични.

Василева каза още, че в строителството има най-много връщане на поръчки и затруднения от страна на работодателите.

„Има внос на персонал от Украйна и Виетнам, но са много малко. Би трябвало да бъдат доста повече. Надявам се скоро да има някаква яснота какво точно е необходимо на икономиката в България по сектори и по фирми. Така ще знаем ясно колко, какви хора, от къде, с какви качества и умения трябва да бъдат целенасочено внесени по най-бързия начин“.

Как се конкурират фирмите за привличане на таланти? 

Вижте повече в Bloomberg TV Bulgaria


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
0
 
1
 
! Отговори
Edycure преди 4 месеца
E kvo, namerihte li si trudova bg raka s razlichen couleur lak za nokti na vseki prast...kato trudovite race na onezi trudovi kalinki v trudovoto bg munisterstvo ili s iarkocherven lak za nokti kato trudovite race na K. Ninova, L.Pavlova, C. Karayancheva, D. Daritkova ili D. Radeva...ili drugi trudovi bg injeneri, bg arhitekti, bg juristi, bg dokteri s takiva levi race, dalgi manicure i shareni lakove za nokti...ave sto ne probvate i s trudovite im kraka, moje da dignat bg economica po-barzo
247
0
 
34
 
! Отговори
много е елементарно преди 4 месеца
българите работят навънка всякаква работа от строителството до полето понеже хората плащат прилични заплати Като почнат и Българските работодатели да плащат добре няма да има недостиг на работници
246
0
 
41
 
! Отговори
Pesho преди 4 месеца
Пълни глупости. Увеличете заплатите и веднага ще намерите работници. Работодателите са скръндзи и искат да вкарат евтина работна ръка от вън от колкото да увеличат заплатите.
Я да видим ако направят заплатите европейски колко бързо ще намерят работници.
245
2
 
12
 
! Отговори
икономист преди 4 месеца
До Анонимен 247

Прав/а си, но не само средната интелигентност на българина е паднала, а и на младите хора в западните страни също! Иначе как така медицински кадри от България и Румъния се уреждат на работа в германски болници, ако има качествени местни кадри? И не само интелигентността пада, ами и като цяло нивото на човешкия ресурс е паднало. За всяка една професия са необходими комплекс от качества, за да можеш да я вършиш, не само интелигентност! Интелигентност не се придобива с учене!
244
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Протеста го организира Цвъ,за да махте ББ,евати цирка!
243
0
 
40
 
! Отговори
Славчо преди 4 месеца
Най искренно пожелавам на бг работодателите техните дечица след време да работят за заплати от 600 ,700лв а те да карат с минимални пенсии за да видят колко е прекрасен живота в милата ни родина ! А аз още октомври стягам куфарите за чужбина че с тея заплати тук не се живее !
242
1
 
35
 
! Отговори
вгз преди 4 месеца
На бизнеса му трябват крепостни селяни с по 750 лв. заплата.
241
2
 
30
 
! Отговори
Не съм българин преди 4 месеца
Няма толкова пр_ст народ,като българския!Как може да прецакаш собствената си държава?Сами се затрихте-от много акъл...
240
2
 
43
 
! Отговори
@ преди 4 месеца
Каквото си направиш сам, никой не може да ти направи.

Управляващите от всички цветове за последните 30 години се занимават само с лично облагодетелстване. Последните години е тотален неприкрит грабеж - еврофондове, митници, тайни цигарени фабрики, фалшив алкохол, източване на ДДС в милиарди...

Построиха т.н. "латино американски модел" - супер богати и супер бедни. Няма средна класа.

Прогониха над 2 милиона българи в активна възраст - 1/3 от населението.

Сега вият, нямало хора...
239
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
При соца имаше виетнамци, ама имаше индустрия свят да ти се завие. Сега имаш нужда от сервитьорки и хотелиерки с "разширени" функции... В нефтохим Бургас работеха 20 000 човека - към 10 ПЪТИ повече отколкото сега...
238
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Искахте феминистка демокрация и свобода на избора на джендъра и права и т.н. Обаче забравихте, че истинските неща стават най - вече с труд и след това с тарикатлък. Сега вместо да си внасят работници, да организират платени квалификационни курсове и продължително следдипломно обучение. Това донякъде ще компенсира липсата на старание в годините до 12 клас и ще повиши в някаква степен интелигентността на хората.
237
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Средната интелигентност на незаетите е паднала драстично, понеже умните бягат, а с персонал с ниско ай кю работа не се върши. Проблема е, че бизнеса твърде дълго и твърде жестоко тормози качествените си кадри и те решиха да се изнесат. А същия този бизнес не обърна внимание на факта, че децата в училище не учат, което води до рязко понижаване на средното интелектуално ниво на техните бъдещи служители. Сега да си берат гайлето. Украинците и виетнамците не са по - умни от българите.
236
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хората от война бягат и заобилят България, а тези си въобразяват, че ще дойдат нови за да мизерстват с трохите, които им дават т.н работодатели.
235
2
 
32
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 месеца
Свършиха ли безработните по махалите, че опряхте до внокс на работници??? Или те , от махалите, са научени последните 30 години само да взимат, и да гласуват платено, за кой даде повече? Всичко им се дава, последните години, затваря си властта очите това, какво става при тях.
А половината българи -навън, в чужбина, строят, орат, сменят памперси.....
Докато учителката с 750 лева тук е принудена да иде да сменя памперс на фалирала гъркиня, за 800 евро месечно-така ще е у нас, не уважаеми работодат
234
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
МАЛКО СПОМЕНИ ОТ СОЦА- ТОГАВА ИМАШЕ ВНОС НА РАБОТНЦИ ОТ ВИЕТНАМ- ТРИ ЕТАЖА ОТ ВЕДОМСТВЕНИТЕ БЛОКОВЕ НА ЗАВОДА,КОЙТО ГИ ВНЕСЕ БЕХА ОТДЕЛЕНИ ЗА ВИЕТНАМЦИТЕ, ТЕ БЯХА МИЛИ И ВЪЗПИТАНИ МЛАДИ ХОРА. СЕГА НЕ ИМ ИЗПЛАЩАТ ПОСЛЕДНИТЕ ЗАПЛАТИ ЗАЩОТО ЗНАЯТ, ЧЕ ПО ДОГОВОР ТРЯБВА ДА НАПУСНАТ СТРАНАТА И РАБОТНИЦИТЕ НЯМА КАК ДА СИ ПОИСКАТ ЗАПЛАТИТЕ.
233
1
 
40
 
! Отговори
USA преди 4 месеца
Вижте си цените и заплатите. За основни нужди, данъци и сметки трябват на човек по 1100-1200 лв. По добре да ви стана роб и да ме храните, топлите и обличате от колкото да бачкам за 500-800 лв. Бил съм прекалено квалифициран, но заплатата била толкова. Еееее
232
2
 
16
 
! Отговори
Типичен турчин преди 4 месеца
Вие срещу България,но стиска българския паспорт!Целомъдрен,но на коза не прощава!Праведен е,ама лапаа суджук и кюфте!Уважава жените,но ги зачулва!Не пие,пък ракия не отказва!Строи паметници на Султана,но стои в Германия.Мрази американци,но люби долари!Стреля по руснаци,ама им продава домати!Ненавижда Джей Пи Морган,но взима на заем!Гнуси се от чалга,но върти кючеци!Европейци гази-за Европа лази!Голям чистник,ама си бърше з.а с пръсти!Арабин,пък пише на латиница!Джендър не е-Конвенция прави!
231
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бай Хуу й ЗАЕДНО С гЕРДЖИКОВ,се канят да даВАт ДВОРЦИТЕ НА и имотите на Мадридския мошениик,защото знае,че чрез съда не може да ги вземе,защото не са негови.
Предатели,крадци,мошеници!
БСП защо спи?
230
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До вгз

Тогава първо герберите трябва да отидат под земята,защото точно там са комунистите и техните наследници.
229
9
 
11
 
! Отговори
вгз преди 4 месеца
Б С П
В Г З

С най-топли чувства към цоциалистите и техните поддръжници.
Единствената хубава и правилна идея от времето на цоциализма:
"Всички достойни комунисти дружно под земята!"