Спешно! Икономиката се нуждае от внос на работници

Строителството страда най-много, коментира Надя Василева
14 сеп 2018 19:40, Екип на Bloomberg
295
Спешно! Икономиката се нуждае от внос на работници
Снимка: Pixabay

Без внос на хора отвън икономиката на България няма как да продължи да се расте с положителен темп. Това коментира Надя Василева, посланик на бранд ManpowerGroup, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите ѝ работодателите са поставени пред доста тежка задача с намирането на служители.

„Доста от тях дори премислят своите планове за по-нататъшно развитие, връщат поръчки и не изпълняват определени договори именно заради липсата на подходящи кадри. Това се вижда и в строителството, и в производството, и в ИТ. Така че светкавично трябва да се вземат мерки за внос на хора отвън – и в ниските, и във високите позиции“.

Според Василева колкото повече се освободи и либерализира този процес, толкова по-бързо нещата ще се стабилизират.

„Другото решение, което имаме, е единствено роботизацията и влизането ѝ с пълна пара, което за съжаление не се вижда много на пазара в България“.

Тя посочи, че най-активните работодатели са от сектор „производство“, следвани от „земеделие и горско стопанство“, „търговия на едро и дребно“, „финанси“, „застраховане“, недвижими имоти“ и „бизнес услуги“ – това са традиционните сектори, в които работодателите са оптимистични.

Василева каза още, че в строителството има най-много връщане на поръчки и затруднения от страна на работодателите.

„Има внос на персонал от Украйна и Виетнам, но са много малко. Би трябвало да бъдат доста повече. Надявам се скоро да има някаква яснота какво точно е необходимо на икономиката в България по сектори и по фирми. Така ще знаем ясно колко, какви хора, от къде, с какви качества и умения трябва да бъдат целенасочено внесени по най-бързия начин“.

Как се конкурират фирмите за привличане на таланти? 

Вижте повече в Bloomberg TV Bulgaria


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До бай Иван
В България не е имало комунизъм(имаше социализъм)..............затова не е имало и комунисти!
Разбра ли, бай Иване???
230
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До бай Иван
Най-големите крадци са от ГЕРБ.................стига с тоя Техноимпекс вече, банални станахте.
229
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До бай Иван

Писна ни от терор,страх,грабежи,убийства,катастрофи,интриги,наглост,кръв и разруха!
Писна ни жда изполват службите и държавните институции за репресии и геноцид над народа!
Писна ни!
Махайте се и никога не се връщайте повече БЪЛГАРОУБИЙЦИ!
Не мога да разбера и защо нашите турци гласуват за тея патологични лъжци,след като техните хора са военните,Ротшилд и БСП?Плащаме 15 милиарда на натовците и войската им в България е съставена от турци.
228
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да бе...................работодателите да вдигат заплатите, да не се правят на луди тия алчни гадини!!!
227
9
 
13
 
! Отговори
бай Иван преди 2 месеца
Докато икономическата власт е в червените олигарси,благополучие,заплати и пенсии не очаквайте.Единствено в България от бившите соц.страни ,комунистите още се гаврят с народа.Наглостта им няма граници,като пример Корнелия Импексова,говореща за морал и законност.
226
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ИСКАМЕ БСП,НЕ ИСКАМЕ ГЕРБЕРИТЕ!!!!!!!!!!!
Стига терор!
225
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да се въведе почасовия труд!
224
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Един турчин

Абе стига тея селяни,то аз съм гражданин,но прекалявате с тази си враждебност към селяните и разделение на такива и онакива.тО НАСЕЛЕНИЕ НЕ ОСТАНА,НА НЕГО СЕЛЯНИТЕ МУ ПРЕЧЕЛИ.нЕ В това проблема.
Защо в Чехия има работа за всички,за чехите и славяните и за хора от цял свят?
223
1
 
18
 
! Отговори
вгз преди 2 месеца
Нашите бг работодатели, които дават 750 лв. заплата. :)
222
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Един турчин

Може,като се изиска минималната заплата официално да е 1400 лева.Но олигарсите и политиците са в симбиоза и затова трудно ще стане,ако изобщо стане.
В западна Европа има тъй наречения екзистенц минимум,което означава,че под тази сума която е необходима да живееш,никой не може да ти иска пари,дори банките,на тази основа са и заплатите 1400 евро.И дори трябва да ти заплащат,ако нямаш екзистенц минимум,т.е. достатъчно пари да оцеляваш в един нормален живот.А труда се плаща почасово.
221
18
 
4
 
! Отговори
Един турчин преди 2 месеца
Да отчетем и селяните,които дойдоха в големите градове подтикнати от безработица и подбиха заплатите.Вие ако сте работодатели ще дадете ли 1 500 лв. заплата,когато някой от село би се съгласил да работи за 350 лв?Въобще не виждам как би се оправила тази държава!Всички дружно потъваме.
220
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вдигнете заплатите и пенсиите и работниците сами ще дойдат!
219
0
 
22
 
! Отговори
Да си го кажем право преди 2 месеца
Докато по белите държави,изрази като ,Минимална Заплата'' и ,,Средна Заплата'' са просто статистика в техните икономики.То в България,същите тези определения се диктуват директно от Правителството.До ушите ми е достигал слухът ,/поне два пъти/,как от горе забраняват на чужди работодатели в България да плащат по-високи заплати.Факт е също че когато немска фирма открие предприятие в България,и докато началниците са чужденци,заплатите са 1-2 пити по високи.После като дойдат Бг-началниците,неам думи
218
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако всички мрънкачи и всезнайковци бъдат изгонени от България или захвърлени някъде в черно море, и българите от чужбина ще се върнат и икономиката ще цъфне и държавата ще стане рай. Не виждам по-добър начин България да се "оправи" от това бай ганьовския манталитет да умре, пък дори буквално да е...
217
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако съществуваше алергия към мрънкане и някой страдащ от такава хвърли едно око на коментарите под тази статия, то той незабавно щеше да умре по най-мъчителния, брутален и болезнен начин.
216
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не знаех, че заплатите се плащат от господата управляващи. Мислех си погрешно, че заплатите се плащат от собсвениците на фирми, от бизнеса и работодателите. А то било толкова просто - заплате се плащали от господата управляващи, ама за не заех. Много съм благодарен на знаещите хора за ценната информация, че научих нещо ново.
215
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хаха...е..баси демагогията и промиване на мозъци....ами то е просто бе господа управляващи. Ами почнете да плащата като в нормалните държави и изобщо няма да ви се налага да взимате хора отвън да работят. Дори и те не са глупави да дойдат за трохи в българия. Ами те тия бачкаторите които ви трябват са отдавна в чужбина, има няма около 2 милиона.Нещо не загрявате ли или ей така си чешете езиците? Смешници. Абсолютни СМЕШНИЦИ.!!!!
214
0
 
27
 
! Отговори
GHT преди 2 месеца
До Новина от днес!

Крадат и богатеят от хорския труд. Затова по улиците е пълно с луксозни коли и дори западняцит се шашкат като дойдат тук, защото при тях подобен масов автопарк няма. Редакцията на сайта цял ден се спотайват и не смеят да напишат думичка за джипигейт. Реално заплатите в България могат да бъдат на западноевропейско равнище, но са супер мизерни, защото разликата я прибират за луксозния си живот местните наглеци.
213
1
 
10
 
! Отговори
Анормален преди 2 месеца
Споко Валери Симеонов ще ви внесе бежанци щото украинците не се навиха отиват в Полша и Чехия...
212
0
 
19
 
! Отговори
когато им разрешат преди 2 месеца
До Анонимен
,,КОГА ЩЕ НАПИШИТЕ СТАТИЯ ЗА НЕЗАКОННО ЗАДЪРЖАНИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ОТ БИВОЛЪ,,
А връзката м/у ниските,мизерни заплати ,оялите и самозабравили се ,,работодатели,, и арестуваните журналисти е очеВадна!!!Няма как сивата икономика,алчните и нагли ,,бизнес-нещо ,,си и най-мизерно платената работна сила в Европа да няма връзка с корупцията ,която разкрива Биволъ.Наистина не знам накъде води всичко това,към Южна Америка с картелите или към Румъния 1989г ?