Турция не отстъпи на натиска: "Света София" няма да e джамия

Неведнъж мюсюлмани са разгневявали християните с демонстрации
15 сеп 2018 07:45,
82


Църквата "Света София" в Истанбул, която в момента е музей, няма да бъде превърната в джамия - поне засега. Това е решил турският върховен административен съд, съобщи Bulgaria ON AIR.

Християнска катедрала близо 1000 години, след това джамия в продължение на 5 века, а от 1935 година музей – "Света София“ има бурно и превратно минало. Със засилването на ислямо-консерватизма зачестиха и призивите тя отново да бъде превърната в мюсюлмански храм.

Религиозна организация внесе молба за това в съда. Вчера магистратите отхвърлиха иска, но само на процедурно основание, защото е внесен от асоциация, а не от физическо лице.

Това означава, че потенциално опасността от смяната на статута на "Света София“ не е отминала. Инциденти с мюсюлмани, молещи се демонстративно в музея, разбунваха духовете на няколко пъти. През последните три години по време на Рамазана там бяха организирани и четения на Корана.

Въпреки острите протести на Гърция, този април дори президентът Реджеп Ердоган си позволи да цитира стих от свещената ислямска книга. Атина осъди случилото се като "обида към международната общност“.

"Света София“ е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Бъдещето ѝ обаче остава неясно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
2
 
! Отговори
Хахах, ааааа. преди 5 години
Й.... Като кога мислиш да си върнешКонстатинопол...??????!!!!!
73
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СЪ НАМИ БОГЪ Може,но Москва да стои далеч от него!!
72
1
 
2
 
! Отговори
До 70 преди 5 години
Може да обесняваш бавно,но още по-бавно схващаш ирония и сарказъм въпреки,че ти напира отвътре.
71
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мислите на автора на статията са навързани на възли.
70
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо не разбирам,кой няма да отстъпи,кой къде цитира и кой се сърди ???.Обяснявам бавно като за бавно възприемащи.Някой(в случая религиозна организация като нашият свети синод или мюфтийство) е поискал от турската държава музеят да стане джамия на което висшият и независим турски съд е казал йок, олмаз.
69
2
 
14
 
! Отговори
??? преди 5 години
,,Турция не отстъпи на натиска: "Света София" няма да се превърне в джамия"а в същото време.....,,дори президентът Реджеп Ердоган си позволи да цитира стих от свещената ислямска книга."Нищо не разбирам,кой няма да отстъпи,кой къде цитира и кой се сърди ???Боза с лимонада.
68
7
 
4
 
! Отговори
глас в пустиня...... преди 5 години
До СЪ НАМИ БОГЪ
67
10
 
37
 
! Отговори
Turko преди 5 години
Великия Ататюрк ако беше жив още 10 години днес Турция щеше да изпревари всички европейски страни.Днес в Турската държава се наблюдава голям ръст на ислямисти с промити мозъци.Аз като Турчин избягвам тези брадати *** които промиват мозъци и мисля че брадатите заслужават дебела крива тояга.
66
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откакто кръстоносците нахлуха в светите земи където мирно си живяха мюсулмани, християни и юдеи и подложиха на огън и меч местното население завинаги загубиха възможността за прошка. Това гнусно племе трябва да бъде унищожавано навсякъде по света за да има мир между хората.
65
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Константинопол го няма от 29 май 1453г, пада се вторник;)
64
16
 
28
 
! Отговори
СЪ НАМИ БОГЪ преди 5 години
Няма да стане баш така, Православието отново ще е водеща религия в Константинопол!!!
63
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ХРИСТОС И МОХАМЕД СЕ ОБРЪЩАТ В ГРОБА .Къде е гроба на Христос? Нали е възкръснал.....уж?
62
51
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всякакви християнски символи в Истанбул трябва да бъдат унищожени или заличени. Турция е модерна мюсулмани държава и няма нужда да бъде цапана и мърсена с някакви християнски отживелици
61
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До extremist 60 Но диктаторът Путин го търпи,драги,дори му построи най-голямата джамия в Русия,ако не и в Европа.
60
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Света София",построена през 360 година от Н.е.,е най-голямата базилика на Източното правослевие и е световно,историческо наследство.Тя трябва да остане музей.
59
4
 
17
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Турците имат международното право да правят каквото си искат, всички ние имаме правото да не го забравим. Света София в ЦАРИГРАД е кръстена не случайно както ранно-християнската Св София в Днешна СОФИЯ. Тука е пълно с илитерати дето си мислят, че историята ни в училище е писана от нас за нас, а не под влияние на външни исторически лобита, и руско/комунистическо/, и гръцко и западно. Това е все едно да вярвате на това което пишат в ДНЕС.БГ
58
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заглавието казва едно, статията - друго.
57
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ФАЛШИВАТА БИБЛИЯ ПЪЛНА С ВЕРЕИ ПРЕДСТАВЯЩИ СЕ ЗА УЧЕНИЦИТЕ НА ХРИСТОС И КОРАНА ПЪЛЕН СЪС ПИСАНИЯ НА АБУ БАКАР ПЪРВИЯ ХАЛИФ СА ПРОБЛЕМА!ХРИСТОС И МОХАМЕД СА КАЗВАЛИ ДА СЕ ВЯРВА В ЕДИН БОГ !!ХРИСТОС И МОХАМЕД СЕ ОБРЪЩАТ В ГРОБА ОТ ГЛУПОСТИТЕ ЛЪЖИТЕ КОИТО ПИШЕ В БИБЛИЯТА И КОРАНА НЕЩА КОИТО ТЕ НИКОГА НЕ СА КАЗВАЛИ!
56
7
 
8
 
! Отговори
1234 преди 5 години
Козоебите сложили ракети отстрани
55
22
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Християнството е,доброто.А исляма е злото.Много мюсюлмани приемат,Християнството,защото виждат,че исляма е утопия,лъжа