Даряват кръв, продават дрехите си - учители в САЩ на прага на бедността

Списание "Time" публикува покъртителни истории за ниските заплати в системата
Обновена: 16 сеп 2018 19:49 | 16 сеп 2018 19:28,
301

В навечерието на първия учебен ден у нас - списание "Time" публикува покъртителни истории на учители, които живеят на прага на бедността заради ниските си заплати.

Да даряваш кръв и да продаваш дрехите си - понякога това плаща сметката за електричество или месечната вноска за колатa, но се оказва, че не е дългосрочно решение на проблема, разказва Bulgaria ON AIR.

Все повече преподаватели в системата казват, че не получават адекватно заплащане за работата, която вършат.

Следват протести. Учители от шест щата изразиха недоволството си от размера на заплатите.

Назряват и още. И всичко това на фона на взети мерки, които са в ущърб на съсловието.

Тази година законодатели от щата Колорадо гласуваха да повишат годините, на които се пенсионират учителите и да намалят облагите им.

Според данни на Националния център по образователна статистика, годишната заплата на учител в държавно училище сега е близо 59 хил. долара - сума, която варира в различните щати, но недостатъчна за високите стандарти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е да де Питър,но е публикувана на български в Днес.бг.:-)
168
2
 
2
 
! Отговори
Питър преди 5 години
Искам само да обърна внимание на всички професори, докторанти и специалисти по Америка, че тази статия Е писана за ТАЙМ в АМЕРИКА, а не е измислена от някой си за българската публика.Един вид - дебатът си е ваш, не ни занимавайте с неволите на вашите неволни сънародници.
167
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човек учи сам!Учителят насочва!Аз съм достатъчно образован и моето дете е било първо във всички училища, дето е минало.А образованието в топ 10 университет излезе без пари заради успех. Аз купувах книги и храних.Тук надолу някой писа, че има помощи за учене.Чай сяТова е заем от частна банка, гарантиран от правителството, което плаща лихвите, докато учиш, но не след 25 год.После почваш да си го плащаш. Лихвата е висока, но пък сумите не са големи.Туй е измислено, като помощ.
166
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що фарс?Хората гледат да харчат оптимално обществените средства. В линейките има парамедици. Що в обществените училища да не са параучители?
165
1
 
0
 
! Отговори
Fofi преди 5 години
Пенсия. Няма преподаватели по отделни предмети. Стратегията е да ти повтарят само едно и също като мантра: Вашето дете е уникално - оставете го само да прави избор. Като дойде време за тестове обаче песента е друга.С две думи мързели продуцират мързели.Ако учиш обаче или питаш много за математика и други предмети ти пускат училищният *** да ти обясни, че правиш грешни избори
164
3
 
7
 
! Отговори
Fofi преди 5 години
Никъде обаче не се говори за квалификация. Образователната система в Северна Америка е пълен фарс. Учителите, ако могат така да се нарекат детегледачите в обществените училища са с образование колеж - 1и половина години. Този курс, защото не мога да го нарека образование струва м/у 15 до 20 хиляди долара. Един път взели лиценз въпросните мързели смятат, че могат да си дърпат трева на 5- те междучасия цял живот и държавата им е длъжна поне за следващите 55 години или докато си уредят инвалидна
163
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България трудно се става учител. Познавам няколко завършили педагогика и всяка година подават но не ги удобряват. Нямаш ли връзки с директора е почти невозможно да почнеш в държавно училище. В Сащ всеки учител иска да преподава в елитно училище и да взема голяма заплата, но явно първо трябва да премине през другите.
162
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 180Че то и в България в държавните училища учат неученолюбиви деца, но системата ги изтиква до 12 клас и вземат средно а след това може и бакалавар или магистър.
161
0
 
9
 
! Отговори
8 преди 5 години
60 хиляди е супер заплата даже и за там, но предполагам, че става дума за брутна заплата, след данъци към 40%, заплата вече е друга :)
160
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 168Тези новини се пишат с цел бг учителите да разберат че професията е "нискозаплатена" и да не стачкуват. В бг няма професия с толкова много отпуска колкото учителската.
159
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никъде не се споменава по какви предмети са учители и какво образование имат! Обикновено в държавни училища в САЩ учат не до там ученолюбиви деца,за които от сега е ясно,че нямат амбиции и възможност,за нещо повече от уличен дилър или общ работник,съответно и учителите са със средно образование най-много.При капитализма основното правило е : Влагам един долар,но трябва да спечеля поне долар половина!
158
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БасиПредлагам бг училетели да се оплачат на американски тв канал.
157
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В САЩ 80% от студентите са на някакъв вид сколаршъп/грантс и колкото по-малко средства имат те/родителите толкова повече им отпускат. Това можете сами да го проверите! $59 не е малка заплата. Не е велика но напълно достатъчна за удин удобен живот без много стрес. Хората обаче си стачкуват и искат повече което е тяхно право и според мен необходимо.
156
3
 
11
 
! Отговори
Баси преди 5 години
Тая новина не е за държава като България, където учителите взимат 10пъти по малко.На никой не му дреме че тия взимат "само" 60000 $, както на тех не им дреме че тука взимат мизерни заплати.
155
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БауАмериканските учители ако са добри могат да правят платено онлайн обучение. Много учители, които даже непреподават в училищата измислят лесни начини за обяснение на метерила и така печелят пари.
154
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така както е написано, направо да ги ожалиш. Дрехи продавали, кръв дарявали :)Аз правех 55К годишно и винаги ми оставаха пари, хем в Ню Йорк.
153
1
 
4
 
! Отговори
Бау преди 5 години
И какво се оказва. Не само при нас учителите се прецакани.
152
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 16760К са много но хората искат още
151
1
 
4
 
! Отговори
скъсана ватенка преди 5 години
Спрете вече с тази антируска пропаганда !
150
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учинелската професия в цял свят не е от висока заплатенитеВ България учителите даавт частни уроци без да плащат данъци