Екстремисти, популисти... Откъде се взеха толкова неонацисти в Германия?

В източногерманските провинции десните екстремисти привличат все повече хора
16 сеп 2018 21:40, Василия Пейчева
217
Екстремисти, популисти... Откъде се взеха толкова неонацисти в Германия?
Снимка: БТА

През изминалите седмици пропътувах цяла Германия – на местата, на които се срещали т.нар. нацисти. Бях в Кемниц, Кьотен и Шьонберг. Малки градчета, които доскоро много рядко попадаха в новините. Сега обаче оттам се говори за престъпления, демонстрации и контрадемонстрации, пише Бен Найт в "Дойче веле".

Дебатът за бежанците в Германия се изостри отдавна. Драматичните събития в Саксония и Саксония-Анхалт не са прекалено голяма изненада. И в двете източногермански провинции десните екстремисти привличат все повече хора на своя страна. Това, което видях там, ме смути. Неонацисти, държащи цветя в татуираните си юмруци, редом до истински опечалените граждани.

Понякога пресата представя събитията прекалено драматично. Връщайки се от командировка в Берлин, колегите ме поздравяват така, сякаш съм правил репортажи в сирийския град Алепо. В коментарите чета изречения за "възкръсналия германски фашизъм". И все пак: хора, които демонстрират редом с нацистите, нямат право да се оплакват, когато ги наричат нацисти. Журналистите могат да пишат само онова, което виждат.

Никой не се смята за расист

Разговарях с много хора, участвали в демонстрациите на десните екстремисти, организирани от "Про Кемниц" и "Алтернатива за Германия". Един мъж, израснал в ГДР, ми разясни, че съм "елитарен представител на конформистката преса". Той твърди, че моята журналистическа работа не се различавала "ни най-малко от партийната пропаганда на бившата ГДР", а моята "шефка" Ангела Меркел била нова версия на диктатора Хонекер.

Когато германците чуят обвинение в нацизъм, изпадат в такава ярост, че всякакъв по-нататъшен разговор става невъзможен. Едва ли ще се намери германец, който сам да се причисли към неонацистката субкултура. Привържениците на ислямофобското движение "Пегида" например просто игнорират тази дума, все едно, че не я чуват. Един холандски демонстрант от движението "Про Кемниц" усмихнато ми заяви: "За мен думата нацист вече няма никакво значение".

Когато заговоря някого за видеото, в което се вижда как демонстранти вдигат ръка за хитлеристки поздрав, получавам следните два отговора: "Медиите пресилват нещата", или  "Вероятно журналистите са инфилтрирани от германските тайни служби, за да дискредитират демонстрациите". Много хора в Саксония споделят тези съзаклятнически теории. Напразен е и опитът да обясниш на тези хора, че човек може да е расист и без да го съзнава.

На една демонстрация видях мъж с плакат - саморъчно направена карикатура на африканец - дебели бърни, обеци на ушите и т.н. А отдолу бе изписал изречението, че политиците искат да превърнат Кемниц в африкански анклав. Той обаче категорично отрича обвинението в расизъм. "Това е само фигура от комикс", заяви той, когато един младеж го пита какво иска да каже с този плакат.

"Нормалните хора"

И това са хората, които идват да протестират. А другите? "Нормалните хора"? Още по-обезпокоително става, когато именно те казват неща, които човек може да чуе от поддръжниците на "Алтернатива за Германия".

Един от тези "нормални хора" е Луц Ошац. Симпатичен гражданин на Кемниц на средна възраст, който не се определя нито като "ляв", нито като "десен". Той не е участвал в демонстрацията на движението "Про Кемниц", но въпреки това е твърдо убеден, че полицията се занимава прекалено много с нацистите, вместо "да предотвратява престъпленията". На въпрос, какво означава това, той отговаря: "Аз не бих допуснал повечето от тия хора в Германия. Ние нямаме нужда от икономически мигранти. Ако изобщо приемаме някои, то нека да са само онези, чието положение е наистина отчайващо. Не знам обаче дали можем да си го позволим в културно отношение".

Дали и този човек би трябвало да бъде наречен нацист? Това всъщност е основното недоразумение в целия дебат. Приравняването на "расисти" и "десни екстремисти". Напълно възможно е хора, които се смятат за аполитични, или са с леви разбирания, да имат расистки възгледи, въпреки че не искат да го признаят. Расизмът не е политическа позиция.

Обществото в Германия действително е дълбоко разединено. И все пак с повечето от хората, с изключение на онези, които имат действително крайни, неонацистки възгледи, е възможно да се води спор. Те са готови за диалог дори и с представител на "конформистката преса".


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Идат идат Треперете русофили комуняги....ша ривети
165
0
 
7
 
! Отговори
П.Петров преди 6 месеца
Използването на "етикети" е показателно, че става дума за манипулация.
Нещата за възрастните не са "черно бели" и във всяко нещо има "нюанс", причина и следствие.
За да е устойчиво обществото е необходима някаква степен на хомогенност в ценностната система. Ако липсва хомогенност, неминуемо назрява конфликт!
"Мултикултурализмът" се очертава като похват за прилагане на изпитания имперски метод "Разделяй и владей"! Така е!
164
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Германците са велик народ, дал на света много философи, учени , музиканти и т.н.
Идва края на политиката на Меркел.................германците се пробуждат от тежък сън!!!
163
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Няма драма и никой не иска да очерня немците, но и те трябва да спрат с уроците дето щедро раздават и сочат с пръст източните европейци.
162
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 136 и 113
Така е............... шиитският ислям е по-близък до православието от католицизма.............католиците са много долни и гадно племе, както и сунитите!!!
161
1
 
28
 
! Отговори
българка преди 6 месеца
Миналия месец бях на гости на приятели в Берлин. Аз съм против ислямизацията на Европа. Един от българите защити лудата Меркел и ме нарече фашистка. Фашистите са убивали хора и са горили книги. Аз НЕ съм фашистка и не искам да убивам никого. СМЯТАМ,ЧЕ ЕВРОПА НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИСЛЯМИЗИРАНА И НА ТЕЗИ ХОРА МЯСТОТО ИМ НЕ Е ТУК ! Не искам да ги храня и издържам, а те да убиват и изнасилват нас и децата ни! Толкова е просто и ясно ! Ние искаме да защитим земите си и децата си !
160
0
 
13
 
! Отговори
АзГ преди 6 месеца
- Социална държава и отворени граници е ПРОТИВОРЕЧИЕ - няма такава социална държава.
- До 2002 г. сега управляващият ХДС твърдеше, че Мултикултуризма не е в интерес на Германия, сега същата партия се обърна на 180 градуса.
- Докато блок-партиите (а те са всички без Алтернатива за Германия) не признаят РЕАЛНАТА ЗАПЛАХА от ислямизация и постепенно заменяне на германската идентичност с нов ген, чужди на християнска Европа култура, навици, взаимоотношения и религия, СЪПРОТИВЛЕНИЕТО ще расте !
159
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Iceblast88

SHTE PLASHTA I HORO SHTE IGRAE
158
2
 
23
 
! Отговори
waffen преди 6 месеца
Един народ една империя един фюрер .
157
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Въобще не си правете илюзии. Във всеки германец дреме един хитлер в зародиш.
156
1
 
17
 
! Отговори
ИЛИ НАЦИОНАЛИСТИ преди 6 месеца
ПРОДАЖНАТА БАБИЕРА МЕРКЕЛ ГИ СЪЗДАДЕ С ТЪПАТА СИ ПОЛИТИКА . АЛЧНИ ЗА ПРИРОДНИ БОГАТСТВА ОТ ВСЯКАКЪВ ХАРАКТЕР УПРАВЛЯВАТ СВЕТА . ИЗБИВАТ ХОРАТА КОИТО ЖИВЕЯТ ПО МЕСТА ИЛИ СЪЗДАМАТ ПОМЕЖДУ ИМ КОНФЛИКТИ И ВЛАСТВАТ . МОТОТО "РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ" ВЪЖИ С ПЪЛНА СИЛА КАКТО В БГ ТАКА И ПО СВЕТА .ЖАЛКО ЗА НАШИТЕ ДЕЦА ОСТАВЯМЕ ИМ ХАОС И НЕСИГУРНОСТ
155
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А за крайно левите екстремисти никой не говори... само десните екстремисти са виновни
154
2
 
33
 
! Отговори
Саксония е началото! преди 6 месеца
Скоро ще дойде началото на развръзката, това не може да продължи още дълго. Ще видите! Няма да разберат европейските политици от къде ще им дойде. Наричат разумните хора, които се противопоставят на това тотално беззаконие "расизъм". Расизъм е да протестираш ако те убиват, изнасилват, гаврят се с теб, унижават те, а ти трябва да търпиш. Не случайно мрежата е пълна с видеа на всякакви емигранти, с които ни се подиграват, че сме скопени, нямаме "топки", страхливци ни наричат! Скоро, скоро...
153
2
 
16
 
! Отговори
Прогледнал немец преди 6 месеца
Той беше прав!
152
3
 
46
 
! Отговори
Iceblast88 преди 6 месеца
От кога желанието на данъкоплатците да има равенство пред закона и желанието им да нямат само задължения, а и права, както и желанието им преселниците да имат и задължения, а не само права е расизъм?
От кога желанието на данъкоплатеца да не плаща за издръжка на индивиди с нулев принос към обществото е расизъм?
От кога желанието на хората да живеят в спокойна среда е расизъм?
От кога чисто човешкия инстинкт за самосъхранение е расизъм?
Журналистите знаете ли въобще значението на думата расизъм?
151
2
 
36
 
! Отговори
123 преди 6 месеца
МИ нормално е тези които са видели комунизма да не искат да се върне. В интерес на истината най-много неонацисти има в източна германия. В западна на хората отдавна са им промили мозъците и са пги превърнали в миролюбиви зомбита. В източна са се напатили обаче и са наясно с нещата.
150
2
 
34
 
! Отговори
ГЛАС ОТ БЕЗДНАТА преди 6 месеца
"Екстремисти, популисти... Откъде се взеха толкова неонацисти в Германия?"Щом някой не изповядва и не се кълне във вярност в евро-Тайските-неолиберални ценности ,то той бива падходящо демонизиран.Ако си обичаш Родината/повтарям за не разбралите / Родината ,/не държавата/, ако искаш тя да е чистта от разни тъмни субекти прилазили от някъде ,то ти си нацист сутрин пиеш прясна мигрантска кръв и ядеш малки мигрантчета.Сор.соидите винаги ще намерят някакъв начин да те омаскарят и демонизират.DW
149
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Ким Чен Ун
А сега ти обясни какво е "либерал-фашист". Може и поотделно, ама бавно.
За "социалист-консерватор" изобщо няма да говорим
А междувременно съвсем еднозначно си показал какво е "популист"...
148
5
 
27
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 6 месеца
И да вземе госпожа Василия Пейчева да ми обясни що е то популист ,че гледам много хора я ползват тази дума особено либерал -фашистите от гербаджийската шайка разбойници .Понеже аз съм прост социалист -консерватор .
147
1
 
7
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 6 месеца
До Анонимен Е няма такова животно хем либерал хем консерватор .Отвори уйкипедия и научи що е то либерал ,щое то консерватор ,що е то социализъм и що е то комунизъм .Разбра ли брато .