Електронните цигари са… смъртно опасни

Предизвикващи рак химични съединения се трупат в белия дроб
16 сеп 2018 14:56, Елка Василева
31
Електронните цигари са…  смъртно опасни
Снимка: архив, Reuters

Учени от университета на Невада установиха, че при пушенето на електронни цигари голяма част от предизвикващите рак химични съединения се натрупва в белите дробове, съобщи Юрик алърт.

Учените са анализирали концентрацията на предизвикващи рак алдехиди и токсини в организмите на 12 души преди и след пушене на електронни цигари.

Освен това те са сравнили концентрацията на въпросните вещества в дима от тези цигари и във въздуха, който участниците издишват, докато пушат.

Оказа се, че след пушене на електронни цигари средната концентрация на алдехиди в издишания въздух е 10,5 пъти по-голяма, отколкото преди.

Същевременно концентрацията на формалдехид в издишания въздух е стотици пъти по-малка, отколкото в дима от подобни цигари. Това означава, че голяма част от формалдехида остава в човешкия организъм.

По мнението на учените експериментът нагледно показва възможната вреда от електронните цигари поради алдехидите в дима им.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
минувач преди 5 години
До 14Ти си загубен в битието, пич! Пропилен-гликолът (PG) го СЛАГАТ в антифриза за да не замръзва, за да е pet-friendly! Понеже не знаеш какво е това, затова си мислиш, че PG било антифриз ??? Колко малко мозък трябва да има някой и да е толкова невежа, че да напише такива неща, като теб ??? А е pet-friendly, защото има огромна статистика вече колко живитинки са се изтровили от "обикновения" антифриз, който се изплолзва в МПС-тата, и който се изхвърля от тях в навсякъде, където има пътища!
21
1
 
1
 
! Отговори
Naso преди 5 години
Deibadeiba gadni cigar I elektor ima sichooo otrova nai dobbrite treva!!!!! :)
20
1
 
7
 
! Отговори
Шиши преди 5 години
Автор :Делян Пеевски
19
2
 
8
 
! Отговори
Паци.... преди 5 години
Да го духат аз съм на Ел. Цигара вече 2 години и половина и съм жив, то само в България и САЩ МАЙ СА ВРЕДНИ......
18
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те пък стария тютюн дето гълташ и горящата хартия пък хич нямат отрови :)) Хич даже хахаха
17
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре е да с уточни, кои електронни цигари . Има доста видове с доста различни пълнители. Така е заблуждаващо.
16
8
 
30
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
минах на електронни и спрях да кашлям вече месец по късно дишам също както когато бях непушач,не смърдя на околните лошо,пуша на затворени помещения,излиза ми по евтино и не се чуствам задънен с болки в гърдитекаквото и да пушим е вредно но елктронната ми е последна стъпка към плавното отказване
15
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учени от университета на Невада ще установят всичко, което вие искате, в срокове които искате срещу предварително договорено заплащане...Хванали един канцероген и установили увеличени нива при него... А останалите 81 канцерогена от обикновените цигари измерихте ли? Не. Защото там има стотици пъти намаление... Важното е да си харесаме един показател и да оплюем цял продукт по този параграф. То оплюхме електронните цигари, то оплюхме вайповете, то оплюхме iQOS, оплюхме и никотиновите лепнки...
14
24
 
10
 
! Отговори
8 преди 5 години
До Анонимен 13Преди години пуших електронна цигара няколко месеца и бях свикнал, докато случайно не се зачетох и не видях какво всъщнсот съдържа тази така наречена "никотинова течност" = оказа се, че 90% е пропилен гликол, което си е един вид антифриз. не ми се видя добра идея да вдишвам антифриз и се върнах на старите - като ще се тровим, поне да знаем с какво
13
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И все пак 90 пъти по-безвредни от истинските, защото няма изгаряне !
12
1
 
14
 
! Отговори
Име преди 5 години
до 2-ри. това се дължи на любезната цензурка на форумите, която е закърмена лично от вълка на ес и ненавижда всеки, който е против партийната линия на джендърастите, дойче веле, меркел, юнкер, клинтън, сорос, бхк,азб... и участва лично в "спора" един път така, друг път онака, но минусите винаги са в нейна полза, което носи реклами за страницата. разум няма как да търсиш в такива расисти, които подкрепят умерени главорези.
11
3
 
35
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Тази статия достига до вас с любезното съдействие на Philip Morris и British American Tobacco :) Иначе да, вредни са, ама чак пък 'смъртно опасни' бич плийс!
10
3
 
21
 
! Отговори
до 2-ри преди 5 години
Тук колкото по-разумен коментар оставиш, толкова повече минуси ще получиш...
9
2
 
20
 
! Отговори
Komentator преди 5 години
За това на iQos му падат продажбите в световен мащаб и даже в САЩ не искат да го одобрят. Големи американски лаборатории и вестници обявиха цигарите с нагряване за най-токсични... пук на нас още ни ги рекламират като иновативни
8
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Водата също е опасна! Всички които са пили вода, накрая умират!
7
3
 
16
 
! Отговори
Да не би преди 5 години
Неелектронните да са по мслко опадни,стига разбрахме вече
6
5
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-големият грях на електронните цигари е че не са на Пеевски.Ако той продаваше тогава щяха да са направо здравословни.ОСТАВКА и екзекуции *** крадците от прехода начело с Борисов, Доган, Пеевски и т.н.
5
8
 
31
 
! Отговори
Здравейте преди 5 години
Пушете само марлборо ред
4
1
 
46
 
! Отговори
Ха ха ха преди 5 години
И за 10-15 год електронки чак сега се усетиха Световните Учени,а?! Просто Тютюневият Капитал не иска да губи Битки и Пазари - особено след бумът на най - новите електросмукалки...
3
4
 
44
 
! Отговори
Бау преди 5 години
Никой никога не би заподозрял, че са си платили за тези "резултати" :D