Двете Кореи договориха ядрено разоръжаване

Ким Чен Ун иска в най-скоро време да посети Сеул
Обновена: 19 сеп 2018 08:12 | 19 сеп 2018 07:43, Елка Василева
8
Двете Кореи договориха ядрено разоръжаване
Мун Дже Ин и Ким Чен Ун. Снимка: Reuters

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун и южнокорейският президент Мун Дже Ин подписаха обща декларация във втория ден от срещата си в Пхенян.

По-късно министрите на отбраната на двете страни подписаха военно споразумение за понижаване на напрежението на Корейския полуостров, посочва ДПА, цитирана от БТА.

На обща пресконференция Мун Дже Ин каза, че Ким се е съгласил да се предприемат конкретни стъпки към ядрено разоръжаване и севернокорейските ядрени инсталации да се демонтират за постоянно в присъствието на международни експерти.

КНДР ще закрие ядрения си реактор в Йонбьон и ще демонтира напълно ракетния полигон Точхан Ри, отбеляза Мун, цитиран от ТАСС.

Югът и Северът се договориха да превърнат демилитаризираната зона на границата си в зона на мир и разцвет, каза президентът. Сред мерките за намаляване на напрежението той спомена предстоящото създаване на общ комитет, включващ представители на военното командване на двете страни.

Двете Кореи се разбраха да премахнат всички опасности, които могат да предизвикат война на полуострова, каза президентът. "Пълното ядрено разоръжаване ще настъпи в недалечно бъдеще", допълни той.

Мун каза също, че севернокорейския ръководител ще посети Сеул вероятно до края на годината.

"Обещах на президента Мун Дже Ин да отида в Сеул в в близко бъдеще", заяви на свой ред на пресконференцията Ким Чен Ун, цитиран от Франс прес.

Мун изрази надежда за скорошно възобновяване на диалога между КНДР и САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
недейте беее, във вас ми беше надеждата
6
2
 
1
 
! Отговори
китайците идат преди 5 години
русия са джуджета и китай ще ги претопи Процеса е започнал в Далечния Изток и Сибир
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро на стоките ще пише: Направено в Северна Корея. Чакат я богатство и слава.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Двете Корей ще се обединят защото искат, а че на САЩ не им изнася така е.Обаче крадливите империи на САЩ и Путин имат още време до 2040 година.След това краварите ще отидат в гробищата а Русия или ще стане част от по-голяма федерация или ще си загуби над половината територия и то от държава която смята за съюзник.След това света няма да е същия, и дори държави в днешния смисъл няма да има, но дотогава тия ще се правят на богоизбрани.
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде точно се споменава за ядрено разоръжаване??? В статията пише, че се демонтира нещо си, но не че това което имат като оръжие ще се унищожи пък и да не са луди след като срещу тях са краварите .
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Посрещането на южнокорейския президент Мун Дже Ин вчера в Пхенян беше впечетляващо. Двамата президенти заедно, в една открита (кабриолет) лимузина, преминаха по улиците на града сред море от радостни посрешачи
1
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не беше Путин никога нямаше да се помирят.Да припомним, че със САЩ само се лаеха и заплашваха.