Арест за мъж и жена, продавали старинни книги в нета

Ценностите не били регистрирани, както повелява закона
20 сеп 2018 13:30, Красимир Ангелов
28
Арест за мъж и жена, продавали старинни книги в нета
Снимка: Булфото, архив

Мъж и жена са задържани в София по обвинение за продажба на стари български книги, които се определят като движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство, съобщават от МВР.

Полицейските действия са предприети след получена информация, че в интернет се предлага за продажба книга, определяна като движима културна ценност.

В хода на разследването е установено, че 61-годишна жена предлагала за продажба срещу 1500 лева старопечатна книга "Рибен буквар" от Д-р Петър Берон, издание от 1847 г., без произведението да е регистрирано и идентифицирано съгласно законовите изисквания.

След претърсване и изземване в рамките на образуваното досъдебно производство, в жилището й била намерена и иззета ценната книга. Изготвената съдебна експертиза в Национална библиотека "Св.Св. Кирил и Методий" потвърдила, че иззетата книга е автентична и не е регистрирана съгласно нормативната уредба.

Последвало задържането на жената в полицейския арест за срок до 24 часа.

На 17 септември, при полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с  културно-историческите ценности, служители на сектор "Кражби" при СДВР задържали и 44-годишен мъж. При проведените оперативни действия било установено, че чрез интернет сайт и в антикварна книжарница в София, мъжът е предлагал за продажба над 90 старопечатни български книги от периода 1806 - 1878 година, притежаващи характеристики на движими културни ценности, но не са регистрирани и идентифицирани съгласно изискванията на Закона за културното наследство.

В рамките  на процесуално- следствените действия по образуваното досъдебно производство полицейските служители са иззели голяма част от предлаганите произведения от известни Народни будители, като: „Сборник Български Народни песни“ от 1857 г. на братя Миладинови и „Български грамоти“ от 1845 г. на Васил Априлов, обявени за продажба по 4000 лв., Горски пътник“ от 1857 г. на Г.С. Раковски, продавана срещу 2750 лв., „Христоматия“ от 1852 г. на Неофит Рилски, обявена за 1100 лв., „Криворазбраната цивилизация“ от 1871 г. на Добри Войников, предлагана срещу 640 лв., множество старопечатни библии и църковна литература, както и други произведения и преводи на видни български възрожденци, за които са назначени съответните експертизи.

Събраните по двата случая материали са докладвани в Софийската градска прокуратура и работата по документирането им продължава под надзора на прокурор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
0
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Вярно че, по световните стандарти за онова време не е кой знае какво, но си остава важна част от нашата история. Само за едно съжалявам, не видях по-рано че се продава. На тази цена щях да го купя на момента. Имам уговорки с повечето антикварни книжарници да ми се обаждат ако излезе нещо подобно. Сега да се надяваме че, ,,органите" на властта ще го пуснат на търг, а няма да послужи за подарък за някой който е прочел по-малко книги и от премиерът.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Рибен буквар" от Д-р Петър Берон"Само хвърлете едно око на английската, френската и италианската литература и го сравнете с рибния ни буквар! Пак е нещо при наличието на нищо но сме били къде къде по назад и от най охлузените западняци по онова време. Не бих приел рибния буквар като нещо много ценно, напротив, жалко че и с неговото създаване си останахме умствено охлузени! Тия надгробни песни си ги пейте!
17
0
 
2
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Аз също колекционирам стари книги. Повечето са купувани по интернет. Може и от същите хора да са. Второто издание на ,,Под игото" ,,Записки по българските възстания" ранни издания на Христо Ботев и много други. Какво сега, трябва да ги предоставя на държавата, респективно мафията, или да ги върна на продавачите. Искам да видя кой и как ще дойде в къщи и ще ми ги вземе.
16
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Анти ГЕРБПо принцип е така, но сещаш ли се че не челия Винету твори и гласува закони, а 240 *** от всички партии!
15
0
 
9
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 5 години
Престъпниците в България са "бизнесмени", министри, депутати, кметове, директори на агенции и т. н. а полицията арестува жена, продаваща книга. Бандитите припкат на воля, обикалят света на наша сметка, а бабата ще лежи в ареста. Е, кажете сега има ли такава държава. Тази книга е нейна собственост, оставена от баща, майка, баба или дядо. Защо трябва да се регистрира като движима културна ценност? Тя е частна собственост и като такавма е неприкосновена. Но какво да очакваме от човек, прочел Винету
14
5
 
3
 
! Отговори
До 14 преди 5 години
Незнаенето на даден закон не е оправдание за неспазването му.
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
т.е утре ако реша да почистя тавана на бабето си , трябва с камиона да се изсипя пред някой музей да ги питам аджаба намират ли нещо ценно или да пускам в нета и останалото на вторични?
12
0
 
32
 
! Отговори
1 преди 5 години
Защо не ги купи Министерството на културата, или да смачкаш собственика и да вземеш нещо без пари си е жив келепир!
11
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Место да се заемат с истинските престъпници в парламента и други места вище ги какво прават еничерите
10
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално, управляват ни хора чели по една книга в живота си и то по пионерско поръчение.Пак добре че не са ги изгорили.
9
1
 
49
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
В Мутристан е разрашено да се продават само наркотици и проституки !Мутренски червен съд и прокуратура! "закопчават" баба за 10 хил.лв.,а Пеевски, Ц. Василев и Доган си живуркат като паши!До това ни докараха комунистите!!Долу гнилата червена напаст!
8
1
 
64
 
! Отговори
Простолюд преди 5 години
Простолюдието го отнася за кой ли път. А тези откраднали милиони нищо, тези сринали народа до немотия нищо, тези с 10 млн пачки в кутии от обувки нищо.Простолюдието винаги го отнася а крадците не.
7
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В закона буквално пише, че за вещи които МОГАТ да се определят като културна ценност МОЖЕ да се поиска идентификация от съответните музеи... Сега собствениците как да знаят МОЖЕ ли, или не МОЖЕ да се определят като ценност? Накрая най много по една административна глоба да им друснат за нерегламментирана търговска дейност, и то само ако докажат същата...
6
0
 
33
 
! Отговори
Циник до 4 преди 5 години
За същия коментар ..лоботома ме изтри...и баннаТака институцията Държава...отнема частна собственост от гражданите си
5
2
 
58
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Брей .....чето така след 150г.прапра внуците не могат се отърва от моите стари учебници...Ужас....Бягам да ги горя че хем място ще заемат ,пък и бела могат виж да им докарат на неродените деца....
4
2
 
89
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е меко казано нелепо за да не използвам други думи. За милиони няма закони за продажба на лична собственост няма прошка. Но пък от друга стана щв спя по-спокойно знаейки че родната полиция ме пази от такива опасни 61 годишни жени които продават книги по интернет.
3
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ СА ЗНАЕЛИ , ЧЕ ТРЯБВА ДА ГИ РЕГИСТРИРАТ ПЪРВО И ТОВА ИМ Е ИЗЯЛО ГЛАВАТА!
2
4
 
62
 
! Отговори
Ззз преди 5 години
То за това след някоя и друга година няма да остане и една антика в бг.Когато и старите книги те правят престъпник нямам думи....
1
3
 
94
 
! Отговори
Цацаратора преди 5 години
*** как ше продават книги бе !!! ЗАТВОР !!!В Мутристан е разрашено да се продават само наркотици и проституки !