Безплатни ваксини срещу грип за пенсионери над 65

Стратегията е за период от 4 г и е на стойност 10 млн. лв.
20 сеп 2018 07:42, Анисия Иванова
24
Безплатни ваксини срещу грип за пенсионери над 65
Архив: Булфото

Пенсионерите, които са на 65 години и над тази възраст ще бъдат безплатно ваксинирани срещу грип. Това стана ясно по време на форум в Народното събрание на тема “Съвременни аспекти в профилактиката и лечението на остри респираторни заболявания”.

Средствата, които ще бъдат отпуснати за имунизация за възрастните се осигуряват от национална програма за имунопрофилактика на сезонния грип. Обхватът на програмата е 4-годишен – от 2019 г. до 2022 г. и е на обща стойност близо 10 млн. лв. Целевата група обхваща 1,481 млн. души.

Планът предвижда от тях на бъдат ваксинирани догодина 10%, през 2020 г. – 17%, през 2021 г. – 20% и през 2022 г. – 25 на сто. За посочения период се предвижда реимбурсирането на 1 066 974 дози противогрипни ваксини.

Средствата ще бъдат отпуснати от НЗОК и от Министерството на здравеопазването като разчетите на двете институции за следващата бюджетна година вече се правят.

През настоящия есенно-зимен сезон ваксините срещу грип са две. Едната е 3-валентна и е срещу щамовете Сингапур, Колорадо и Мичиган. Другата е 4-валентна, която включва освен изброените, и Пукет. Въпросните 4 щама са именно очакваните тази година.

По време на кръглата маса вчера експертите подчертаха, че грипът е тежко инфекциозно заболяване, което причинява сериозна смътност, но е подценявано и най-ефективното средство срещу него е имунопрофилактиката. България е на едно от последните места в ЕС по брой хора, които се ваксинират – едва 2,6% от населението, съобщава "Труд".

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) само в областните градове у нас всяка година възникват средно около 1 400 000 до 1 600 000 случая на остри респираторни заболявания (ОРЗ) и грип, което представлява от 10% до 30% от всички случаи с временна нетрудоспособност.

На форума присъстваха проф. Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория “Грип и остри респираторни заболявания”, зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева, д-р Наталия Спиридонова, главен експерт в дирекция “Здравен контрол” в МЗ, доц. д-р Лъчезар Иванов, зам.-председател на Комисията по здравеопазването, д-р Валери Цеков, председател на БСИМ, държавният главен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев и проф. Тодор Кантаржиев, директор на НЦЗПБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
11
 
! Отговори
Пламен Василев преди 5 години
Нямам нищо против, да са безплатни ваксините на хората над 65 г., Но защо не се помисли, и за социално слабите, защо не се помисли и за хората под тази възраст, има 45 годишни инвалиди, 50 годишни инвалиди, някой на 60 г. С пенсия от 170лв. Така че пак правителството на ГЕРБ не си е свършило работата.