Геймъри на 90-те, запрятайте сръчно ръкави! Тя се върна!

"Сони" пуска на пазара оригиналния PlayStation отново
20 сеп 2018 20:16,
78
Геймъри на 90-те, запрятайте сръчно ръкави! Тя се върна!
Снимка: Sony

Гигантът "Сони" обяви вчера, че пуска на пазара отново първата си игрова козола PlayStation. Това удари директно в емоциите много голяма част от поколението на 90-те години, които с носталгия си спомнят за златните години на геймърския свят.

PlayStation 1 е създаден през 1994 г. Много преди да има PlayStation 2, преди интернет и много, много преди изобретяването на виртуалната реалност и 3D изображенията.

Има някаква очарователна простота в старите игрови конзоли. Може би, това е възприятие само на децата на 90-те, които въпреки огромния технологичен напредък и все по-големите възможности, които геймърския свят предлага, страдат по нещо, което днешните деца смятат за "демоде". Нещо остаряло, грозно. Конзола, която не прави нищо съществено.

Но именно това "нищо съществено" е абсолютния чар на PlayStation Classic, който, може би, като една наистина голяма класика ще се завърне мощно на пазара и остарялото отново ще стане модерно. Както много неща в модата, както грамофоните. Както почти всичко.

"Сони" обяви, че ще пусне на пазара мини версия на PlayStation Classic, която ще идва с 20 вградени ретро заглавия, познати на децата, които днес вече не са деца. Сред тях са Final Fantasy VII, Takken 3.

Очаква се конзолата да стигне до пазарите на 3 декември. Датата не е никак случайна. Тогава ще се отбележат 24 години от първото пускане на пазара на PlayStation Classic в Япония през 1994 г.

Дизайнът ще е същият, като изключим това, че самата игрова конзола ще е по-малка. Ще има четец за дискети, въпреки че той е по-скоро дизайнерско решение, тъй като конзолата няма да може да чете дискети с игри наистина. Вместо това игрите ще се показват на екрана с натискането на копче (не можем съвсем да избягаме от напредъкът на технологиите).

Тъжно е, че се загуби някак очарованието да притежаваш над 30 дискети с игри, подредени една върху друга на шкафа. Всяко дете на 90-те си спомня добре, че игрите често даваха дефекти – не тръгваха, имаше развалени пиксели... И всичко това се оправяше с едно магическа духване в отвора. Буквално.

Естествено, с излизането си на пазара през 1994 г. конзолата предизвиква фурор. Очаква се това да стане и през декември тази година, когато носталгията по отминалите времена ще вземе своя връх и порасналите деца на 90те ще се стекат към магазините.

Конзолата напълно променя игралната индустрията, променя и самата култура – да си геймър е "яко". Превръща се в начин на живот за младежите на 20.

Няма да ви лъжа – превъртала съм "Супер Марио" десетки пъти. Счупила съм около 5 джойстика, които баща ми по някакъв магически начин поправяше с поялник и алуминиево фолио. Счупила съм 2 пистолета, с които стрелях патки. Буквално.

Те не вибрираха. Пистолетът имаше един спусък и от телевизора се чуваше само един звук, а кучето от играта винаги ми се смееше, когато не можех да улуча. Джойстиците също не вибрираха. Имаха по-малко копчета от днешните, не бяха безжични и трябваше да седнеш с кръстосани крака директно пред екрана на телевизора и да играеш докато врата ти не започне да те боли. Музиката беше сравнително досадна, а картината често забиваше на едно място, трябваше да рестартираш цялата конзола и да започнеш... от начало. Защото нямаше опцията "запази", нямаше карти с памет.

"Супер Марио" беше любимата ми игра. И, да, тя все още съществува. Но не е същото. Днес виждаш играта в перспектива, можеш да се оглеждаш, да скачаш навсякъде. Днес играта е 3D. Но... не е същото.

Искам елементарното двуизмерно скачащо човече, което разбиваше тухли с главата си и обираше монети с една единствена цел – да спаси принцесата от лошия дракон. Днес драконът сигурно е по-голям, по-цветен, а ти може би стреляш по него с какви ли не неща. Но не е същото. Искам "Супер Марио", с когото пораснах. И съм сигурна, че много други деца на 90-те искат същото. И "Сони" го знае. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
31
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
Плейстейшън беше само за гъзетата с много кинти, по бедните кът мене се радваха на Нинтендото с дискетките. Но носталгията си е носталгия, винаги ще ни дърпа назад... едно някак вълшебно и приятно... всички бяхме равни, щото нямаше как да парадираш с материалното, просто те знаеха, като момчето с плейстешъна или якото видео и т.н... :DИнаше в клубовете имаше Плейстешън и веднъж играх на кеча на него, стори ми се като някаква извънземна технология... еххх времена славни...
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Или просто отиваш на битака и вземаш *автентична* конзола за 15-20лв., и то с чип...
22
2
 
0
 
! Отговори
Сп???нс преди 5 години
из ония дни пуснаха една промоция при покупката на телефон ти подаряват PS 4 500Gb , явно гледат да изчистят килера преди да пуснат 5-тицата.А тази PS Clasic е евтина пародия на оригиналът, без никаква стойност .
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаме 16 години разлика с братовчед че то. Яко се кеф н Марио. Както старото, така и Mario Odyssey, а на Mario Cart 8, в скоро време ще почне да се налага, д не му се оставям, че задобря.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 16Добре, че стана така, иначе щяхме д а караме н дискети. Да, PS1, зарежда по 2 часа, ама FF7 беше най-якото RPG за мен. Иначе Golden Eye и Ocarina-та от си ги пазя, ама яко си личи лимити раната памет. (64 мб vs 700 mb).
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Sony ще пуснеSuoer Mario или каквото и да е Nintendo IP, само ако са дали поне 9-10 цисфренинмесечни сума на Nintendo.Ама какво ли да при казвам. 90те всички играли на конзоли, ама един не играл Zelda.игра, или Mario Cart. Само аз ли помня Ocarina of Time? Факти... малко?
18
1
 
20
 
! Отговори
Ватенка преди 5 години
Аз още играя "ну погоди" по-известна като "яйцата".
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 14Колкото NES mini нямаше успех. 600 000 бройки се продадоха за два дена. SNES продаде 4 милиона копия след това. Какво им коства? $10 на бройки барабар с контролерите. ROMовете за игрите си ги свалих от нета (честно, но легално са си техни). И не забравяй - Ладатс никога не е била икона.
16
0
 
7
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
Всъщност има косвена връзка "Марио"-"Сони".Като цяло "Сони" не е имало намерение да пуска игрови конзоли тогава. В началото на 90-те "Нинтендо" поръчва на "Сони" разрабоването на игрова конзола, като впоследствие се отказва от поръчката си. И след като "Сони" не намира на кого да продаде вече готовата разработка, я пуска на пазара, като собствена конзола- добре известната на всички PlayStation.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ъзцПриятел, тея игри се плануват за по 3-4 че и повече години напред. Сони не пуска конзоли, като щракване с пръсти и си казва - А бей да да направя нова машина. Стотици милиони се наливат, за разработка и проучване, често под над половин десетилетие.Тези ретроградна изпълнения са забавни, ако си мислиш, че са на лели 1/1000 от това, което са на лели в PS5,лъжеш се.Просто копират Нинтендо.
14
10
 
3
 
! Отговори
Макс и Мориц преди 5 години
Тцъ.Няма да има успех.Като да продаваш Лада 90-та година за 4200 лева.Хвали старо,играй ново. Важи за всичко в живота.Все едно на 50 години да имаш носталгия и да носиш памперси.
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой не помни Nintendo ..
12
0
 
28
 
! Отговори
варна преди 5 години
Нормално е *** да пише статия за нещо което сме играли когато той още не е бил роден.Даже не знае какво е Дискета и ръси глупости!!! Велика конзола беше.
11
0
 
10
 
! Отговори
ПорЦелан преди 5 години
И аз си качих наскоро Unreal, от Steam, след точно 20 години. Нищо че имам всички Ънриали на DVD до 2004 и след това още две DVD-та с най-новите. Превъртях ги и двете нива за няколко дена, влязох в 5-6 сървъра, всичко си спомням, но не е същото като едно време.
10
0
 
28
 
! Отговори
До Авторката преди 5 години
Малко си объркала конзолите. Супер Марио Брос и патките са на ''Нинтендо'', и са създадени има-няма десетилетие преди да излезне ''Плейстейшън''. А да не говорим че тогавашните конзоли на ''СЕГА'' и ''Сони'' са съвсем друга бира и нямат база за сравнение с класическото ''Нинтендо''
9
0
 
12
 
! Отговори
Назад във времето преди 5 години
Сега Касио да пуснат от техните и ги купувам всички или Електроника . Леле какво нещо бяха за нзас тези игри. То и други нямаше де :)
8
0
 
24
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
"Искам "Супер Марио", с когото пораснах. И съм сигурна, че много други деца на 90-те искат същото. И "Сони" го знае.""Мариото" си беше наистина супер за онова време, но и то, както и дискетите нямат нищо общо със Сони.
7
3
 
1
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Ааааа....хибридии и , стегайте се эа завръщането на GOLF 4 - 4 MOTION XAXAXAAA...
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Супер Марио е най-великита игра:)
5
8
 
5
 
! Отговори
ьзц преди 5 години
*** от Сони ще доят до последно геймърите... преди да пуснат ПС5...първото тримесечие на тази година бе слабо от към продажби на ПС4 и ПС4 про вместо да пуснат ПС5 те решиха да изкарат за няколко месеца хитови заглавия което доведе до повишаване на продажбитесъщо ползотворно се оказа различното брандиране на конзолите но като цяло ПС4 и ПС4 про са с остарял хардуер