Папата разкритикува онези, които експулсират другите

Франциск похвали литовците за толерантността и гостоприемството
22 сеп 2018 18:38, Елка Василева
28
Папата разкритикува онези, които експулсират другите
Далия Грибаускайте и папа Франциск. Снимка: Reuters

Малко след пристигането си в литовската столицата Вилнюс - първа спирка в четиридневната му обиколка в балтийските страни - папа Франциск разкритикува, без да ги назовава, онези, "които експулсират другите" и похвали толерантността и гостоприемството на литовците, предаде Франс прес.

Папата даде преобладаващо католическа Литва за пример на международната общност и особено на Европейския съюз. Критиките му изглежда бяха насочени главно към страните от Вишеградската група (Полша, Унгария, Чехия и Словакия), чиито власти отказаха да приемат бежанците и икономическите мигранти, пристигнали масово в Гърция и Италия.

В слово пред президентския дворец в присъствието на властите и дипломатическия корпус Светият отец говори за "гласовете, които всяват разделение и противопоставяне", използвайки като инструмент несигурността или конфликтите, които "твърдят, че единственият възможен начин да се гарантира оцеляването на една цивилизация е усилието за елиминиране, заличаване или експулсиране на другите".

В това отношение вие, литовците, казвате нещо оригинално: "да приемаме различията". С диалог, отвореност и разбиране тези различия могат да се превърнат в мост, свързващ Източна и Западна Европа, изтъкна папата.

Той припомни, че в историята си балтийската страна е приемала различни народи и вероизповедания. "Тази земя е станала дом за много хора: литовци, татари, поляци, руснаци, беларуси, украинци, арменци, немци, за католици, православни, мюсюлмани и юдеи", припомни понтификът и изрази възхищение от способността на Литва да съхрани търпимостта, уважението и солидарността въпреки всички перипетии в историята на 20-ти век, посочва ТАСС, цитирана от БТА.

Франциск засегна и един от основните проблеми в балтийските страни - емиграцията на младите хора. Той призова литовците да обърнат "специално внимание на най-младите, които са не само са бъдещето, а и настоящето на страната си, ако останат свързани с корените на народа".

Следобед на площада с катедралата в столицата папата ще се срещне с младежи, родени след като Литва става отново независима.

Посрещайки Франциск, литовската президентката Далия Грибаускайте му благодари за посещението в страната в годината, когато се отбелязва стогодишнината от обявяването на независимост и припомни, че Ватиканът - сред първите, признали литовската държава - никога не е приел окупацията й от СССР.

Тя отбеляза като особено символичен факта, че Франциск е в Литва в деня, когато страната почита жертвите на нацисткия геноцид над евреите.

о 1940 г. в Литва са живели над 200 000 евреи, а Вилнюс бил наричан "Северния Ерусалим". По време на нацистката окупация между 1941 и 1944 г. почти всички евреи били избити.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: Литвапапа Франциск
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя го мразя,мразяяяя,Мармот,мразяяяяяятеееееееее
19
1
 
1
 
! Отговори
Jas преди 5 години
Папата най-напред да каже, колко камиларя прие Ватикана, една от най-богатите държави на света? Като върховен Християн, как точно той и държавата му се погрижиха за "жертвите от войната" в Близкия изток? Нека да си спомним, колко бежанци и то не само евреи, но и християни спаси Светия престол през 2 СВ. война,...на практика нито един, кланяха се на Хитлер, така че папата няма право да критикува никого! В Бразилия има бол земя, няколко милиона чаршафа няма да са проблем.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако беше той щеше да прибере всички деца бежанци.... и да им стане сводник!
17
0
 
2
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Синедрионът приветства Папата за либералното му отношение към третия пол, но напомня че трябва да ходи забулено. Папата се ядосал - той е много темпераментен латинос, и като си разтворил расото пред камерите, цял свят видя че е обрязан! И той като всеки католик живее за почести, и доходи де.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Папа слуга на Путин това ако се потвърди ще стане международен скандал.Аз бих го питал Ватикана колко арабска ци.гания прие и защо не се заеме с ония извратеняци в раса а пак се занимава с което не му е работа.Най-накрая да каже религиозен лидер ли е или политически.Аз обаче си мисля друго, в Европа нацизма се възроди именно заради тъпотиите на Меркел, а тоя критикува тия който спират емигрантския поток и с него и нацизма.Абе папа ти да не си някой фюрер под прикритие, като предния Бенедикт а.
15
1
 
1
 
! Отговори
Евро-атлантик преди 5 години
Папата е *** , слуга на Путин !
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както всички знаем, папата е член на илюминати, а тяхната религия е сатанизъм. Това се вижда и от неговата ритуална зала, която е всъщност с формата на змийска глава, както и на статуята зад неговия трон, наречена "исус се ражда от ядрен апокалипсис". Дотук с " хуманните" изказвания. Освен това е и педофил.
13
0
 
14
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Какво се чудите?Тоя не е християнин.
12
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дъртия лицемер вместо да анатемоса тези които докараха нещата до тук за да има бежанци седнал да критикува хората които се борят да запазят дома, семейството си и не на последно място християнските устои на страните си, а от там и на Европа.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дед Мароз в бело,да не е дошла зимата а
10
2
 
24
 
! Отговори
Защото преди 5 години
Евреите мразят християните - затова плащат да се наводни ЕС с мигранти и да се разпадне Русия.
9
2
 
19
 
! Отговори
к преди 5 години
Какво остана от Литва след западната "свобода" и "ценности":1) за последните 25 години населението на Литва, Латвия и Естония намале с 60% !!!2) икономиките на Литва, Латвия и Естоние бяха сведени до туризъм (предимно сексуален) и лов на шпроти !3) за последните 2 години западните гадове разтовариха в Литва 500 000 маймуночовека ! Изнасилванията и грабежите станаха новото "западно" нормално в Литва !
8
1
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
"Разкритикува" - означава, че Папата им теглил една "благословия" с майката...
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Папича що не приеме милион-два "бежаняги" във Ватикана?Сега ще почне да се оправдава - нямало място, нямали храна... що не се намери някой да го заклещи с тоя въпрос? Бухат си милиардите приходи от вярващи, тънат в лукс, че и нагло критикуват другите!!!
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Литовците били толерантни? Опа, дедо педо, нещо забравя за канибализма през всв? И нацистите, и концлагерите, и казаните с човешка чорба за човеци. Който каже, че не е грешен - нека хвърли първия камък! (нещо такова беше). Лицемери. Тоя някога нящо работил ли е? Откога да се дупиш пред картинка е работа?
5
1
 
16
 
! Отговори
Политици жалки преди 5 години
Много са ми смешни политиците като папата които се движат с охрана,бронирани коли,разделени са от нормалните хора и не познават проблемите свързани със сигурноста,данъците и сметките на нормалните хора.Тези политици ни казват да се грижим за някой със нашите данъци и лични средства а те които също живеят на наш гръб само си правят снимка със някой от бежанците и ни казват бъдете толерантни.Например един бежанец във България коства за охрана,интеграция,спане и бит. сметки 1000 лева а пенсионера 0
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Милия той, какво стана с укриването на педофилите господин Папа? Това е темата която интересува света
3
2
 
12
 
! Отговори
Трол преди 5 години
Мога да опиша човечеца много точно само с две думи: ционистко ***. Кой разбрал, разбрал. За неразбралите, ще вденат когато дъщеря им започне да се натиска с чернкожи по ъглите, а Християнството е история. Особено Православното!
2
1
 
17
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Папата пак се прави на интересен-лобист на еврейският план за заливане на Европа с мигранти.Ама не е чудно-Ватиканската банка е тясно свързана с еврейските в далаверите.Впрочем,"Светият" отец изръси и няколко откровени лъжи-примерно,че литовците били толерантни,а те(и останалите прибалтийци) категорично отказаха да приемат всякакви "бежанци".Колкото до изтребването на евреите-то е масово одобрявано в тези държави,а и много техни граждани са участвали!Папска му работа...
1
1
 
13
 
! Отговори
. преди 5 години
Папата да ходи при началника си - сатаната и да не дава акъл на хората как да живеят!