Диамантите – рядко украшение за българките! Защо?

Най-безценните са онези, които са съхранили природата
25 сеп 2018 10:30, Петя Славова
25

Всички сме чували известната максима, че диамантите са най-добрите приятели на жените. Тя важи почти буквално за Нури Димитрова - единствената жена, оценител на диаманти в България.

Професията ѝ е изключителна рядкост, не само в България, но и в световен мащаб, защото освен изключително отговорна, понякога тя отнема десетки часове и дни анализи.

"Първото нещо, което трябва да направим, когато клиент ни донесе камък за изследване, е да проверим дали наистина това е диамант", казва Нури пред Bulgaria ON AIR.

Следва определен алгоритъм от последователни стъпки в изследването му, като всеки диамант трябва да отговаря на общо десет характеристики и да притежава сертификат.

"Най-често хората се подвеждат по блясъка, който при този вид камъни е изключително специфичен", споделя Нури, определяща себе си като творец.

Случаите с фалшиви диаманти при нея са рядкост, но тя е категорична, че диамантите отдавна не са рядко срещано украшение за много българки.

И макар че сме чували хиляди неща за бижута, струващи милиони долари, Нури казва, че най-безценни за нея си остават тези, в които има изображения, така както ги е създала природата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Превзет Изкуствовед преди 5 години
До РазбирачЗащото това са хора на изкуството, но ти никога няма да разбереш това ...
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Диамантите рядко украшение за българките! Защо?"Трюфелите - рядко на трапезата на българина! Защо?!?Разбийте тази велика мистерия, моля ви!
21
0
 
6
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Диамантите както и златото са абсолютно безмислени дрънкулки, същия ефект имат много по-евтини алтернативи. И да ви кажа един парадокс - в света на богатите ако някой носи реплика на бижу то ще бъде взето за оригинал и никой няма да се съмнява. В останалите среди всеки ще си мисли, че е нещо от рода на сваровски...
20
0
 
2
 
! Отговори
ZABOBOL преди 5 години
Spravka-Nataliq Gurkova.
19
0
 
4
 
! Отговори
Дзъ преди 5 години
Щото и за сол от 700 години насам никой не дава и 5 пари - затова
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо?Журналистите в тая "медия" просто удивляват с глупавите си въпроси. Да се чудиш, наистина, защо ли?
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Диамантите рядко украшение за българките! Защо? Аджаба защо,мисля мисля и не мога да открия.
16
4
 
25
 
! Отговори
Разбирач преди 5 години
Аз лично не бих се доверил на жена с татуировки на пръстите да ми оценява диаманти. Струва ми се че в този бизнес се изисква доста по-голяма чистота и прозрачност, така да се каже.
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рядкост са защото, като повечето неща и оценителите и диамантите у нас са ментета, който има нужда си купува от чужбина.
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото продават стружките без никакво качество на 30 пъти по-висока цена от белите държави, затова. Обици с 0,9кт и чистота I в САЩ са 700$, а тук за тази сума получаваш годежен пръстен с 0.15кт без индикация за чистота даже.
13
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Странно, в статията не се споменава нищо за монопола на Дюпонт наложен върху производството и продажбата на диамантите, които сами по себе си са доста разпространени в природата. Иначе 99% от диамантите, които се продават са синтетични. Та българките може да са бедни, но може и да отказват да участват в корпоративни машинации и експлоатиране на детски труд.
12
0
 
12
 
! Отговори
А бе Петя! преди 5 години
А бе Славова! А би ти как мислиш? Защо! А мислиш ли, че не знаем защо?!
11
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото са скъпи. За това. Иначе тук сума ти хора пишат, колко сме били богати, защото българите ходели до Гърция и се возили на автомобили. Това не е показател за стандарт. Това е показател за покриване на минимум. Показателите за средна класа са съвсем други. А това, че хората все още се хранят и почиват е нормално. Не може да се сравняваш с по-мизерните, за да твърдиш, че си добре. Сравнявай се с по-напредналите, за да видиш къде наистина си.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и с ударение е пълноправен член на правописната ни система, ае управете го тоя сайт - от как го има 1117 та 1117
9
5
 
32
 
! Отговори
чичо Гошо преди 5 години
Баба ме едно време само с диаманти ходеше.
8
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Петя иска камъче и пише статийка като намееек :PАми тез диаманти са не по-рядко срещани от обикновените камънаци. Умишлено се създава илюзията, че са адски редки и се продават на малоумно високи цени, докато на склад висят стотици хиляди тонове. Та защо да си даваме парите, освен ако на мацката не ѝ е кеф да носи парче от паве изкопано от африкански деца на които се плаща по два цента на ден?
7
5
 
22
 
! Отговори
УМЕН преди 5 години
Англичанките ако ще не с диаманти, а с криптонит да се накичат пак си остават уродливи грозотии. Предпочитам красива българка гола като пушка пред дебела британка окичена с брилянти.
6
2
 
36
 
! Отговори
Хаха коментар преди 5 години
Абе гледам че и Ламборгинита не караме много-много. Чудно ми е защо, чул съм че са хубави автомобили....
5
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
80те свършиха. Вече никой не се за хладна по камъчета, дето са на цената на една къща. Предпочитат къщата.
4
3
 
30
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 5 години
Аз на мойта жена и на внуците им събирам камъчета от реката...много гладки и красиви бе, има ахати, опали, ясписи и тук-таме някой аметист отчупил се от друза и най-важното-Природата и пет пари не иска за тях, стига да я обичаш, уважаваш и знаеш къде и какво търсиш и да не си алчен от туй пари да вадиш...