Диамантите – рядко украшение за българките! Защо?

Най-безценните са онези, които са съхранили природата
25 сеп 2018 10:30, Петя Славова
25

Всички сме чували известната максима, че диамантите са най-добрите приятели на жените. Тя важи почти буквално за Нури Димитрова - единствената жена, оценител на диаманти в България.

Професията ѝ е изключителна рядкост, не само в България, но и в световен мащаб, защото освен изключително отговорна, понякога тя отнема десетки часове и дни анализи.

"Първото нещо, което трябва да направим, когато клиент ни донесе камък за изследване, е да проверим дали наистина това е диамант", казва Нури пред Bulgaria ON AIR.

Следва определен алгоритъм от последователни стъпки в изследването му, като всеки диамант трябва да отговаря на общо десет характеристики и да притежава сертификат.

"Най-често хората се подвеждат по блясъка, който при този вид камъни е изключително специфичен", споделя Нури, определяща себе си като творец.

Случаите с фалшиви диаманти при нея са рядкост, но тя е категорична, че диамантите отдавна не са рядко срещано украшение за много българки.

И макар че сме чували хиляди неща за бижута, струващи милиони долари, Нури казва, че най-безценни за нея си остават тези, в които има изображения, така както ги е създала природата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
9
 
26
 
! Отговори
Обективно преди 5 години
Диамантът е е една проста въглеродна производна и с нищо не заслужава уважението което му отреждат. Когато в далечно минало откриват сериозни залежи в един американски щат, започва агресивна реклама на този минерал като се определя за символ на съпружеска любов и вярност и без него не минава предложение за женитба.Един Танзанит или Александрит а дори и Аметист е в пъти по-красив и достъпен.Предлаганите диаманти са изкуствено създадени в лабораторни условия-включ. и тези на тази дама...
2
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мога да разбера как пощуряват по един камък.
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е то и за англичанските са рядко украшение и там не ходят всички с диаманти