Да се заровим в историята: Руско-турските войни

Нова книга разглежда конфликтите между двете империи
Обновена: 28 сеп 2018 16:02 | 28 сеп 2018 16:00,
33

Да се заровим в историята – как един млад човек решава да направи първото по рода си проучване на 3-вековното противоборство между Руската и Османската империя?

Александър Стоянов е автор на книгата "Руско-турските войни", която ще бъде официално представена на 10 октомври от 18:30 ч. в Народната библиотека. Трудът на историка се опитва да разгледа войните между двете империи от руската и турската перспектива.

Книгата, която е с обем над 500 страници, вече може да бъде намерена в книжарниците у нас.

Авторът пък сподели, че се е старал да няма сложни терминологии, за да могат и неспециалисти да я четат.

"Темата беше предмет на моята докторска дисертация и я разширих в рамките на книга. За мен е важно да се проучват тези важни конфликти, които са много ключови за нашата история, но някак ги изследваме от българска перспектива", обясни историкът пред Bulgaria ON AIR.

Войните между двете държави са 11 на брой. По думите му българите не са единствените важни в последните войни, а предишните войни трябва да са доста по-важни за нашата история. Авторът на книгата подчерта, че това са неща, за които не се говори достатъчно.

"Идеята на книгата е да даде историческа основа, на базата на която да се гради анализ на съвременни събития. Съюзът между Ердоган и Путин почива на дълга историческа основа", каза още Александър Стоянов
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ясно,Не само четеш ами и дописваш това дето го няма.Няма да ти се хващам за думата. Териториите които и се предлагат за компенсация (на Русия) са за сметка на Австроунгарските претенции за влияние в западните балкани и излаз на адриатика. И то, без да дописвам.И пак си чел, ама не съвсем. Нито Игнатиев, нито Нилидов са участвали в Берлинския конгрес. И понеже за България се говори малко преди войната, то след нея, всичко вече се върти около България, това е пълен успех на последените двама
30
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия дейно участва в разкъсването на България. А не както 45 г лъгаха, че Великите сили били виновни. Да те и РУСИЯ. Русия откъсна Бесарабия, Северна Добруджа, Западноте покрайнини и Македония. С Крайовската спогодба България си върна поне Южна добруджа. А след Берлинския конгрес Граф Игнатиев е политически труп. Ясно защо.
29
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чета ужасно много и ти казвам, че всички войни се водят за Проливите, които са цел на Русия. И не ми се хващай за 1 дума. Русия иска влияние на Балканите за бъдеща атака на проливите. Неслучайно България е в окупация и цялостното управление е от руснаци почти. Та недей ми обяснявай за споразуменията. Че има и Букурещстко. Русия иска територия и тръгва да я завоюва. А още преди това е решено да има България. Реално братята ти изобщо не са освободили никой. Просто са гонили интерес.
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ано 29,И дума няма за проливите в райхщадското споразумение. Но за сметка на това, се договарят, при пълен разгром на Отоманската империя за автономия и на България (в Австрийския вариант Румелия). Цариград се договаря като свободен град, а Австроунгария с претенции за излаз на адриатика. "Графчето" създава договора, на база на Българската православна териотория, напълно в параметрите на райхщадското споразумение, за пълна победа на християните. Руски отряд влиза в Царигад.Чети повече!
27
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви противоречия ? 1876 г е решено да има България и Чврна гора. Войната избухва 1877г. Русия иска проливите и точно е писано споразумението с Австро- Унгария. Според него на Балканите няма да има голяма държава. Това се подписва от Графчето и в Лондон. Неслучайно Сан Стефано е партенка за пред българите. Всичко е било решено. Англия си взема Кипър. Русия пък Бесарабия и компенсира Румъния със Сев.Добруджа. Руснака си ни е делил , а *** му комунисти промиваха мозъци!!!
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да Анонимен 26,Прав си, за благодарностите. Точно Немкинята, натирва носовете на изгонилите я от западния елит, като създава империя, на база православие + интегрирани от Българите мистични достижения. Александър Втори, въпреки че Горчаков, е водещия в Външнополитическата канцелария и съвсвем ясно се вижда, какви са му били идеите за България (Берлинския договор), използва Игнатиев, като специален пратеник в Руско-Турската, Освободителна за нас война, и постига цели извън логичната политика.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсолютен некадърник .
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименУпс,прав си 24,без да исках цъкнах минус.Абе да благодарим на руснаците,на немкинята Екатерина Велика и на цар Александър Втори!
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато великите сили са искали окончателно да унищожат Турция,точно руснаците изпращат оръжия на турците и това спасява Турция от унищожение в началото на 19 век.Великите сили са искали и България да нападне Турция,когато Турция е била най-изтощена и немощна,но българите отказват също в началото на 19 век.Когато бяха закъсали и им отказваха отвсякъде заем,единствен бай Тошо им даде заем,факт.
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И за да добавя към Анонимен 23,В градовете, поради специфика на Оттоманската империя, основно населението е било от други етноси. Турци, евреи, гърци и много по малко Българи. Около тях обаче, населението масово е Българско. През християнските земи, през времето на Оттоманското робство са преминали много пътешественици, военни шпиони, авантюристи и поклонници. Има пътеписи. Само Русите, правят разлика м/у православен и етнически произход, в общия микс православен "славянин".
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сан Стафанска България е била основана на преобладаващото и изцяло българско население.Българо-турската граница е била определена на около 40 километра северно от Истамбул,до там е живеело българско население,а централна и най-вече северна Гърция заедно с Халкидики са били изцяло с преобладаващо българско население,с български имена на селищата,да не пропуснем и западните покрайнини и Македония в Югославия,както и северна Добруджа в днешна Румъния,Влашко.
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСтига писа глупости!Има геноицид над славянското население още от Средновековието.Като започнеш през Великоморавия,държавата Само,сорбите,минеш през насилственото полатинчване на днешните румънци,австроунгарското исмисляне на Украйна и нова нация,която Ленин и Хитлер са продължили,Македония,южните Балкани с избито и прогонено българско население,не са само турците.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
20 ти, Сам си противоречиш, никъде я няма, ама на Цариградската конференция се появява. После и на Сан Стефанския договор също. Проливите не са били цел само на Русия. Не случайно се коментира Цариград, като свободен град.В Райхщадското споразумение, България също фигурира, поне в записките на Горчаков, а специалното назначение на Игнатиев, доказва, че темата е била основна, а не просто южни славяни, под което запада си е представял само сърби, хървати и др по пътя им към адриатика
18
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам до кога някои ще я карат на съчинената с цел промиване на мозъци комунистическа история. Русия е водила 11 войни за проливите. Никъде не се говори за българи , а за славяни. На Цариградската конференция се решава, че ще има България и Черна гора. Това 1876г. После Русия напада. И взема Бесарабия накрая а Северна Добруджа на Румъния. НАУЧЕТЕ ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ!!!
17
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Turcite s rusnacite 17pati sa voyuvali
16
6
 
4
 
! Отговори
Тони преди 5 години
https://rusemb.org.uk/religion/Според самите руснаци, официално там има 19 милиона мюсюлмани. Да не говорим колко от други религии и колко атеисти. Спрете с тролските простотии за православна Русия, пазителка на християнството. Да не забравим, че точно комунизма забрани християнските празници в България.
15
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече три републики наследници на Волжка България искат да се наричат българи обаче не им дават руските м ърши иначе на нас много били ни помагали ама само проливите ги интересуват ако можеха и нас щяха да ни прекръстят на татари
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
..Witch Hunters against Trump are Massons-Clintons-Bush-Scull&Bones-Secret Societies..SSoross..Obama-SSatanic church..ILLuminaties..Demons... Devils.. Rotshilds- Reptilians ...
13
5
 
2
 
! Отговори
коза мостра преди 5 години
сашко то убо бе чадо че си написал тоз ферман ама беше ли достатъчно безпристрастен като излагаше фактите или я караш по старому... руския слон и българският слон хобот за хобот през вековете. внимавай ей че ония старци от бан са закърмени с руско мляко
12
4
 
18
 
! Отговори
Евроатланчен преди 5 години
Как хубаво си съжителствахме с османците, а лошите руси дойдоха, сбиха се и ги изгониха... :(