Facebook: 50 млн. акаунта са хакнати през опцията "View As"

Източникът на атаката все още е неизвестен
Обновена: 28 сеп 2018 21:01 | 28 сеп 2018 20:56, Бойчо Попов
10
Facebook: 50 млн. акаунта са хакнати през опцията "View As"

50 милиона акаунта са хакнати, съобщават от Facebook. 90 млн. потребители е трябвало да се логнат наново.

Социално-медийната мрежа поясни в изявление в петък, че е уведомила правоприлагащите органи за нарушението. Акциите се сринаха с около 3% след оповестяването на новината, предава Investor.bg.

Имаше вратичка в кода на Facebook за функция, наречена "View As", която позволява на хората да виждат как изглежда акаунта им пред някой друг. Уязвимостта позволи на хората да откраднат символи за достъп - цифрови ключове, които задържат хората влезли във Facebook, за да не се налага да въвеждат отново пароли. След като потребителите влязат в профила си, атакуващите могат да поемат контрол над акаунта, поясняват от компанията.

Изтичането на данни за потребителите, нарушенията на сигурността и разпространението на дезинформация принудиха Facebook да се изправи пред враждебни изслушвания в Конгреса и атаки от страна на потребителите. Пробивът от тази седмица увеличава опасенията, че Facebook събира твърде много лична информация и не се грижи за нея правилно. Данните са жизнената сила на рекламния бизнес, така че всякакви ограничения върху нейните активности, произтичащи от тези грешки, биха могли да се отразят негативно на печалбата на компанията, коментира Bloomberg. 

Въпреки че при сегашната атака са били отнети кодовете за достъп до 50 млн. акаунта, Facebook заяви, че не знае дали от тези акаунти е била събирана лична информация и дали е било злоупотребено с тези акаунти.

Всеки, чийто профил е използвал инструмента "View As" през последната година, ще трябва отново да влезе в Facebook и всички приложения, които използват Facebook, за да предоставят достъп. От там ще могат да видят изявление от Facebook, обясняващо какво се е случило. Компанията изчислява, че около 90 млн. души ще трябва да влязат отново в профилите си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Лицекнига преди 5 години
И мен ме хакнаха сега не мога да използвам интернет. Бях си събрала доста инфо и ми го взеха някви да го използват и те :(
7
0
 
4
 
! Отговори
Име преди 5 години
фацебук = щази-то на "толерантните" необолшевики.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от "View As", стана на "View Ass" на потребителите!
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължавайте сами да си предоставяте личният живот на показ,а после пищете,че някой се е възползвал от това.Фейсбук показва докъде може да стигне човешката глупост.Българинът и за това си има поговорка - Ела,Вълчо,изяж ме!
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И Бойко Методиев има фейсбук.***
3
6
 
25
 
! Отговори
Фейсбук тъпаци преди 5 години
Ами нормално фейсбоклука е за слабоумници.... Добра промивка на мозъка.... Но това нищо няма да е... След десителетия ще сме с чипове, и ще ни следят и ще знаят дори колко пъти пърдим на ден.... Ще сме като в реален Биг Брадър.... Човечеството тотално се осакати..... ЗАКРИВАЙ...
2
2
 
4
 
! Отговори
haha преди 5 години
Въпреки че при сегашната атака са били отнети кодовете за достъп до 50 млн. акаунта, Facebook заяви, че не знае дали от тези акаунти е била събирана лична информация E kak 6te 3nae. koq ma6ina ne subira inf0, nali ot tova se hrani, taka ima info, ina4e otkude 6te dojde infoto. ostava te da sa po-na3ad. koito ne mu oturva da ne pol3va internet
1
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фейсбук ***