Бойкотиращи референдума скочиха на македонци в Мелбърн

В социалните мрежи те нарекоха предатели гласуващите зад граница
Обновена: 29 сеп 2018 20:57 | 29 сеп 2018 20:40,
23
Бойкотиращи референдума скочиха на македонци в Мелбърн
Снимка: Reuters

Властите в Република Македония приветстваха гражданите в чужбина, които упражниха гласа си в референдума за преименуването на страната, въпреки опитите за сплашване.

Тази сутрин в една от социалните мрежи бяха качени снимки на гласоподаватели в македонското консулство в Мелбърн под наслов "предатели", предава БНР.

"Честитя на тези граждани, които гласуваха, водейки се от националните и стратегическите интереси на държавата. Техният глас ще залегне в темелите на европейска Македония", заяви министърът на диаспората Едмонд Адеми.

Македонското министерство на външните работи разкритикува опитите за влияние върху гласоподаватели в Австралия чрез различни съобщения в социалните мрежи и определи тези действия като недопустими.

Освен в Австралия днес гласуват и македонци, живеещи в Швейцария, Италия, Унгария, Турция и Гърция. Резултатите от вота им, както и от днешното гласуване на настанените в болници и на хора в неравностойно положение, ще станат ясни след като държавната изборна комисия обяви официално край на гласуването. То започва в 7.00 часа местно време утре, а право на участие имат над 1 милион и 800 хиляди души.

Часове преди референдума председателят на държавната изборна комисия Оливер Деркоски заяви пред агенция МИА, че са взети всички необходими технически мерки за нормалното протичане на гласуването.

Утрешното допитване се смята за тест за бъдещето на евроатлантическата интеграция на страната. Резултатът ще зададе посоката, в която ще продължат усилията за решаването на спора за името. Първа стъпка за това беше направена през юни с договора между двете страни, с който те приемат, че името за вътрешна и външна употреба трябва да е Република Северна Македония, а официалният език - македонски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едмонд Адеми.Що ми се чинии, че е шиптар.
16
0
 
7
 
! Отговори
Maxedonijya преди 5 години
Великата Македонска Империя е стигнала чак до южните морета, което вече я превръща в морска, северноатлантическа, южно тихоокеанска и т.н. световна сила.
15
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каузата Македония е част от България е загубена преди 74 години, когато с бой са принуждавали българите в Македония да се нарекат македонци. Сега има шанс Македония да стане част от България в рамките на ЕС. Не трябва този шанс да се пропилява отново и отново да клякаме пред Москва, това ще бъде непростимо.
14
3
 
16
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
Няма държава македония, има южна част на България!
13
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Запитах ако съм роден в източна България, и не ми трябва преводач да говоря с човекот западна България(Македония) значи ли нещо.
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разликата е направена 1944 година, много неуспешно, на основа на речник на българския език и граматика. От група начални учители, които са известни и те са македонските Кирил и Методий. Изборът за населението в окупираната областа е бил: сръбски или фалшив македонски. Избрали са фалшив македонски. И това е бил наистина по-добрият избор.
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Маке, какво си се загрижил за българския език?Гледай си македонския, докато е време, че скоро децата ти ще се наложи да се разбират в Македония на албански.
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече трябва да ги наричаме северомакедонци, северомакедонски език. За по-кратко - севери и северен език.
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А "македонците" в България гласуваха ли?А българите в "Македония"?А бре,що се не утрепете с тия щуротии?Аз съм роден в източна България,Бургаз.Като говоря с "македонци"(другият край на запад) не ми трябва преводач.Нещо говори ли ви това?
8
5
 
10
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Шиптарите ке победат !!!
7
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
как официален език македонски, нашите какво да подписвали? Въртоглавите създадоха македонска нация и език, днес гледах репортаж от Скопие, журналистите си питаха на български и живущите там българи им отговаряха на диалектен, но разбираем български.
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Додо ТОЧНО ТАКА,ама ходи обяснявай на завеяни патриотари и невежи хора.Нещо повече,догодина при встъпване в членство на НАТО ще се развее северномакедонското знаме и ще звучи химнът им,е тогава да е живот и здраве лично ще напиша текста на северномакедонския химн,да видим как ще се почувстват патриотарите.Ако са истински патриоти ще ги заболи жлъчката.
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1800000 ИЗБИРАТЕЛИ???Цялата БЮРМ е по-малко,не пък без непълнолетните,да са живи и здрави албанците те ще "вкарат"....другите в НАТО!За ЕС обаче има да чакат и то много дълго,поне едно поколение КОЕТО ДА УЧИ ИСТИНАТА и да му се махне шлаката от главата.Иначе гласувалите в Австралия може да са гласували против,там са най-античните кенгури,там е котилото на най-зомбираните и зомбиращите "македонци",Хайде предварително ЧЕСТИТО НОВО ИМЕ СЕВЕРОМАКЕДОНЦИ.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мрънкат ама ще клекнат пред голямите парици и ще станат малко северни с южен манталитет естествено.
3
5
 
23
 
! Отговори
Жиб. преди 5 години
Руските истерици ще се побъркат от яд,че Македония се изплъзва от ноктите на техния сръбски сателит.
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тез държава нямат седнали име да търсят... ей това сърбите яко са ги обработили
1
10
 
1
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Да не е бил нашия IT гуру програмиста от Харбър Бридж? Той все се навърта около македонската общност,нали живее на квартира там...