Ердоган остро смъмри Германия за Йозил и Гюндоган

Той призова за "обща позиция срещу тази расистка тенденция"
Обновена: 30 сеп 2018 07:13 | 29 сеп 2018 22:55,
90
Ердоган остро смъмри Германия за Йозил и Гюндоган
Снимка: БТА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган осъди днес в края на посещението си в Германия отношението в тази страна към футболисти от турски произход, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Още по темата

На церемония по откриването на нова джамия в Кьолн той призова за "обща позиция срещу тази расистка тенденция". Ердоган разкритикува по-конкретно отношението към германските футболни национали Месут Йозил и Илкай Гюндоган.

Йозил напусна националния отбор на Германия заради критиките.

"Те отлъчиха нашия Месут Йозил, нашия Илкай, които са родени и отраснали в Германия, просто защото се снимахме с тях. Като президент, аз не мога да преглътна факта, че (Йозил) беше отчужден. Бихме искали да видим обща позиция срещу онези, които подкрепиха тази расистка тенденция", каза Ердоган.

Снимки на турския президент с двамата футболисти преди световното първенство по футбол през лятото предизвикаха остри реакции в Германия на фона на влошаването на двустранните отношения и задържането в Турция на германски граждани. След това на шампионата в Русия германският национален отбор, дотогава световен шампион, регистрира най-големия си провал на първенства на планетата.

Откриването на джамията бе последният етап от на моменти напрегнатото посещение на Ердоган в Германия, отбелязва АП.

Хиляди полицаи обезопасиха района около новия ислямски храм. Полицията забрани митинг на привърженици на Ердоган пред джамията в Кьолн от съображения за сигурност.

Стотици противници на турския президент демонстрираха в друг район на германския град.

По-рано Ердоган коментира, че визитата му в Германия е "едно много успешно посещение в един много важен момент" въпреки различията между двете страни.

Като оставим настрана някои различия в мненията с Германия, ние трябва да се съсредоточим върху общите проблеми, каза турският президент. Той спомена конфликта в Сирия и с Кюрдската работническа партия (ПКК) като сфери, в които е нужно двете страни да си сътрудничат.

Отношенията между Германия и Турция са сериозно влошени заради критиките срещу все по-авторитарното управление на Ердоган и репресиите срещу политически противници и журналисти след проваления опит за преврат през 2016 г.

Германски граждани са задържани в Турция за предполагаемо участие в опита за преврат, което се отразява отрицателно на двустранните връзки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
10
 
! Отговори
daaa преди 5 години
каквито и къчове да хвърлят турколятаКюрдистан ще има Времента се менят и средновековните турски кланета ще бъдат наказани.
38
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аз като видя в Текста че пише БТА и не чета копираните Текстове , няма смисъл
37
1
 
8
 
! Отговори
чичо Гошо преди 5 години
Чудя се на акъла на германците.Ердоган да открива нова джамия в Германия!?!?Тия турски ислямисти където минат припикават територия като кучета!Някой да е чул за откриване на нови църкви в Турция и ислямския свят?Крайно време е християнския свят заедно с защитника на православието Русия да им нарита задниците и да ги върне в Анадола!
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е до джамии или катедрали.Става дума за: "Самир убил Дитрих ... Селим изнасилил Хана ... " да продължавам ли? Много са.Всичко е толкова ясно.Аз ли не съм у ред или другите?
35
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тука гледам само некви коментари на местни насила християнизирани по Византия 866 г , дето нито турски знаят нито немски а имат желание да пищат коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Джамията в Кьолн е построена в 2012 г. просто е тлагано офицялното му откриване , и не е нищо ново , не е нова Новина , който не знае немски има да пише глупости тука
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещата се прости!Кьолнската джамия е контрапункт на Кьолнската катедрала!Ислямът настъпва в Германия, а и Меркел призна, че е вече е част от германската същност!Следващата джамия ще е в Аахен, като контрапункт на тамошната катедрала на Карл Велики.
32
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само кюрди протестират в Германия абе Ромите са си Роми и в Америка , по германските ТВ се съдраха Кюрдските им Депутати от Германския Бундестаг да говорят като че ли са били в гората 100 г. изолирани а родени и живеят в Германия , типични Талибани по ДНК
31
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв расизъм бре? Нали нямало раси?!!!Йозил е обвиняван, че е един неблагодарник, нищо друго. Получил е всичко от Германия, а веднъж не понечи да запее химна.Накрая се прегръщаше и целуваше със самозабравил се диктатор!
30
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До "Джамията в Кьолн". Няма нищо за разбиране.Който има пари,строи.Също като колата ти.Без бензин няма да потегли.Така и в строителството, с пари.
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте им политиката на турците(да ни седнат на ... )Политик Но1 се занимава с футболисти?!?Аз ли не съм у ред или светът се е побъркал?
28
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия германците не мога да ги разбера - пак нова джамия в Кьолн.
27
2
 
11
 
! Отговори
K6 преди 5 години
Учете се от историята и по специално от българите за 500 години не можахме да се асимилираме и да заживеем заедно в мир
26
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е че зад Ердоган има цял народ ,а зад вас кой има ??? Колко сте смешни само...!!
25
9
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
турския нахалник ще свърши зле
24
8
 
19
 
! Отговори
Иванов преди 5 години
Наблюдавам го тоя мерак султан и се убеждавам че си е един турски ***.Освен че ми е смешен,става ми и любопитно какви ги дрънка.Прилича на типичен *** попаднал не където му е мястото.Лошото е ч е начело на една държава от близо 70 милиона фанатизирани турски амуджи които са му на нивото на ниския интелект.Както се знае и доказа-Ердоган си е купил дипломата за образование.Върнете се години назад и си спомнете скандала.
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но и а и още нещо.Вече почвам д а има недоволство към турските общности. Ми гранати река са едно на ръка - тях го крепят НПО та, които работят или късно няма да го правят. Но турските общности реват по посолства и плачат, всеки път, когато не е по тяхната. Barnevernet, дето взимат деца е именно с цел, да откаже емиграндките групи, от това, да налагат а собствени правила. Ако не ви харесва - на ви детето, летището и обратно към не земния рай, от който се пръкнахте.
22
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Те отлъчиха нашия Месут Йозил, нашия Илкай, които са родени и отраснали в ГерманияцВашия? Ами не е ли техния? Или паспорта не се брои. Ако си е вал - взимате си го. Вземи си милионите хора, който са там. И ако ти е толкова добре нацията, защото емигрират навсякъде, баш като българите.
21
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В тяхната аис страна, ще третират хората по техния си начин и точка. В Турция още си има нинджасали по улиците, а много са и "обрязване". Ама никой не ви държи сметка, нали? Така че Шшшшшшшът.
20
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами казва се Мести Йозил. Звучи, като герои от Междузвездни Войни. То името ми е смешно и срамно.