"Терорист, фашист, диктатор"... Ердоган не е добре дошъл в Берлин!

Според демонстранти тържествения му прием е шамар за демократичните активисти в Турция
Обновена: 29 сеп 2018 19:18 | 29 сеп 2018 19:14,
79
"Терорист, фашист, диктатор"... Ердоган не е добре дошъл в Берлин!
Снимка: БТА

Няколко протестни демонстрации в Берлин трябваше да покажат на турския президент Реджеп Ердоган, че не е добре дошъл в Германия. Сабине Кенкарц от "Дойче веле" разказва за най-голямата от тях в центъра на германската столица снощи.

Още по темата

"Ердоган е терорист, Ердоган е фашист, Ердоган е диктатор", скандира Хакан Таш на Потсдамер плац в Берлин. От 1980 година той живее в Германия и е депутат от Лявата партия в Берлинския сенат. Той е един от ораторите на голямата демонстрация "Erdogan Not Welcome". Германски, кюрдски и турски сдружения призоваха хората да излязат на улицата и да протестират срещу визитата на турския президент.

"Този човек не бива да стъпва на червения килим. Мястото му е в Хага", казва Таш, визирайки Международния трибунал, който разглежда случаи на военни престъпления и престъпления срещу човечеството. За свобода за всички политически затворници в Турция и в турски Кюрдистан настоява още берлинският депутат.

"Долу фашизма, долу ПСР (ердогановата Партия на справедливостта и развитието), долу диктатурата на Ердоган", скандират множеството от млади и стари, студенти, кюрди, германски турци. "Ердоган е терорист, Ердоган е терорист", се чува на площада.

Спрете държавния терор

До 17 часа в петък се бяха събрали малко повече от хиляда души. Организаторите се надяваха на по-масово присъствие - бяха информирали полицията, че очакват до 10 хиляди души. Съответно и полицейското присъствие беше засилено. Берлинската полиция беше получила подкрепление и от други федерални провинции.

"Спрете държавния терор в Турция", гласеше надписът върху един от плакатите, на който Ердоган беше изобразен с хитлерови мустачки. "Един фашистки диктатор и военнопрестъпник няма място в нашия град. Затова моят апел към Ердоган гласи: Махай се от нашия град", разпалено казва Хакан Таш.

Срам за Германия?

Много други демонстранти също изразяват своето възмущение. "Подобен тържествен прием е не само излишно признание на режима на Ердоган, а и шамар за всички демократични активисти в Турция, които са затворени, преследвани или измъчвани", казва един от ораторите под смесицата от бурни аплодисменти и освирквания на множеството.

"Един диктатор, който практикува нацистки методи в собствената си страна и хули германските политици като нацисти, днес е поканен в Германия, като че ли нищо не е било". Това е срам за Германия, отсича друг демонстрант.

По-късно протестиращите се отправиха към Колоната на победата в близост до замъка Белвю, където снощи германският президент Франк-Валтер Щайнмайер даде официален прием в чест на турския гост. Междувременно протестът беше "набъбнал" до няколко хиляди души - полицията предполага, че протестиращите са били над 6 хиляди.

Мирни протести

За осигуряването на реда по време на заключителната протестна демонстрация с 14 оратори полицията беше отцепила обширен район около мястото на проявата. Всички протестни демонстрации протекоха мирно. Само в квартал Кройцберг група от около 150 маскирани демонстранти хвърляха шишета и камъни срещу полицаите. В резултат двама служители на реда пострадаха леко. Има и нанесени материални щети на полицейски автомобили и в офиса на една банка. Полицията задържа 8 души и конфискува фойерверки и знамена на забранената Кюрдска работническа партия ПКК.

По-рано в петък неправителствената организация "Репортери без граници" организира протестна демонстрация пред централната берлинска гара и обърна внимание на многото арестувани журналисти и ограничаването на свободата на пресата в Турция.

"Не може да настъпи нормализиране на отношенията между Германия и Турция, докато продължава потискането на медиите", заяви председателят на "Репортери без граници" Кристиан Мир пред около стотина демонстранти. Той призова канцлерката Ангела Меркел да се застъпи за свободата на пресата в Турция. Според него, диалогът между Германия и Турция не може да бъде самоцел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
6
 
35
 
! Отговори
Armagedon преди 5 години
До *** 59.Не си го и помисляй.Р.Турция е създадена през 1923 год.от младотурците, революционери начело с Кемал Ататюрк.За какви турски"байраци"говориш,когато Р.Турция е създадена много по-късно от Съединението на България.Османската Империя е мъртва,а еничарския корпус е разпуснат от Ататюрк,защото е заплашвал революциятаТака че османските мюсюлмани,останали след Съединението на България никога не са били турски граждани.За това мирувай.Та вие дори съвременен турски език не говорите и пишете
53
12
 
39
 
! Отговори
Еничар преди 5 години
До КАКТО КАЗАХ и аз, и пак да се повторя - там де те текло, пак ще тече! Там де се е вял турският байрак преди, пак ще се вее! Но следващия път надали ще сме толкова добрички с тази балканска ***, знайна и като българи. Поживяхме под властта на тези *** и видяхме каква са ***!
52
8
 
37
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
и за какво да живее Турция?причината ?питам.80% особено по Анадола са от смесени бракове с ***.Това им е думата за роми.
51
11
 
40
 
! Отговори
КАКТО КАЗАХ преди 5 години
К'РДИСТАН ЩЕ ИМА.ТУРСКИТЕ КЛАНЕТА ЩЕ БЪДАТ СПРЕНИ И ФЕСОВЕТЕ НАКАЗАНИ.ГЕНОЦИДА В ТУРЦИЯ НИКОГА НЕ Е СПИРАЛ.ТЕЗИ ХОРА-ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ТУРЦИ СА *** ПРЪКНАЛИ СЕ ОТ КРАЖБА НА ДЕЦА И ИЗНАСИЛВАНИЯ.ВЯРВАМ В ГЕНЕТИЧНАТА ПАМЕТ.ЗАТОВА ЕЗИ СТРАННИ ХОРА ЗАЧЕНАТИ В НАСИЛИЕ СА РЕЛИГИОЗНИ ФАНАТИЦИ И УБИИЦИ.ФАКТ.
50
3
 
39
 
! Отговори
Ми преди 5 години
До ДА ЖИВЕЕ ТУРЦИЯЯЯЯБрачед, пий си хапчетата, бе!
49
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 58Ем нали е трябвало да работи и да се издържа. И аз днес имам научна титла и работя високоплатена работа, но през студентските си години си години съм работил какви ли не работи, за да се издържам. Не мога да разбера, как това е обидно?
48
3
 
43
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Няма по долно,мръсно,алчно,крадливо и гнусно племе от пребоядисалите секомуняги - БСП,СДС,ОДС,НДСВ,ГЕРБ, защото разрушиха Държавата и държаността,за да могат безнаказано да окрадат и изкормят Родината ми!Анатема и нека бъде до деяето семето им проклето!!!
47
13
 
47
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
А какво е демокрация според тях. Защо не протестират същите пред посолството на САЩ?Американците избиха и избиват хиляди невинни хора по света.Платена аудитория и промити мозъци.Тези нямат представа що е демокрация!
46
8
 
59
 
! Отговори
Типичен турчин преди 5 години
Вие срещу България,но стиска българския паспорт!Целомъдрен,но на коза не прощава!Праведен е,ама лапаа суджук и кюфте!Уважава жените,но ги зачулва!Не пие,пък ракия не отказва!Строи паметници на Султана,но стои в Германия.Мрази американци,но люби долари!Стреля по руснаци,ама им продава домати!Ненавижда Джей Пи Морган,но взима на заем!Гнуси се от чалга,но върти кючеци!Европейци гази-за Европа лази!Голям чистник,ама си бърше з.а с пръсти!Арабин,пък пише на латиница!*** не е-Конвенция прави!
45
10
 
47
 
! Отговори
Карма преди 5 години
Ако не беше Турция ИДИЛ щеше да избие кюрдите.Турците приеха 600 хиляди да се скрият и после още 2 милиона. Турците въоражиха първи кюрдите от Ирак и ги обучиха в Турция.Но храни куче да те лае....
44
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мишока само на снимка шамаросва турци. На живо се снишава, снишава...
43
10
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доги ще свърши като Садам и Кадафито. Все още не го усеща но *** е наблизо около задни.ка му..Ще го усети много осезаемо в най скоро време и то от хора които са му в близкото обкръжение. Така свършват Диктаторите. Да се готви нашата филия с мас.
42
8
 
44
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
няма някой в германския политически елит който да харесва ердоган или да иска да се среща с него но го правят по принуда.за тях той е простоват лидер с противоположни ценности на съвременния демократичен свят и са в безизходица да намерят общ език за да върви турция заедно с развития свят този индивид който е недуразумение за всякаква логика няма място в управлението на турцияизненадан съм че е имало много малко протестиращи,сякаш на живеещите милиони турци в германия не им дреме
41
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересна тендция се наблюдава в Германия , само кюрди против Ердоган , абе типични ''гюпти'' са си (виж в Укипедия какво означава) , за сметка на това пък Германия ги вкара в немския Бундестаг като Депутати и за това така сега , набират сила ромчетата
40
16
 
51
 
! Отговори
True преди 5 години
Образованите и цивилизованите турци са в килиите по Диарбекира!Факт!Поддръжниците на Султана са най-ниската,необразована и неграмотна прослойка,която е мнозинство!
39
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колежке добър вечер.Спорна нощна злато
38
3
 
40
 
! Отговори
Armagedon преди 5 години
САЩ и Президента Тръмп се подведоха по тщеславието на един пастор,забъркал се в политически игри и това в крайна сметка ще се отрази много лошо на отношенията между съюзници,защото санкциите не са толкова срещу политиците а срещу икономиката,т.е.срещу обикновените хора и бизнеса им.Тези санкции и митата едва ли ще засегнат политиците.По скоро ще предизвикат обратен ефект сред хората,заради влошената икономическата ситуация в страната засегната оттях.Така ше има и негативизъм срещу наложилите ги
37
6
 
53
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Това DW винаги са срещу някого, дори и стрещу българи. Но един път не четохме как евреите убиват невинни хора, сигурно ако се изкажат нещо против съгражданите си ще изгубят работата си. DW винаги прави пропаганда към Турция, защото със сигурност не им служи, щото и колегите им от Bild,Fokus и още много други са от една кръв.
36
2
 
36
 
! Отговори
Armagedon преди 5 години
удрят не толкова политиците а трудовите хора и техният бизнес.А може би и това е целта. Да се нагнети недоволство,след влошаването на стандарта на живот и да започнат бунтове срещу политиците, де факто срешу системата.Обаче залозите имат и обратен ефект,защото в тази игра губят всички при нулев резултат и финансовата система се разклаща из основи.Затова и Германия се стреми да не провокира икономическа нестабилност в Р.Турция.Политиката и икономиката не трябва да се слагат под един знаменател.
35
3
 
39
 
! Отговори
оФцЪ преди 5 години
Ами щом са скандирали че е фашист и диктатор и са забравили,че комунист също е диктатор.Това означава,че фалшивата идея за еднопоставеност измислена от Маркс и Енгелс е една утопия.Тази утопия е прикритие за кражби на една клика комунисти-тарикати. Простия човек е много хитър и алчен, тук и проблема.