Терористи укрили 100 кг материал за кола бомба

В Хoландия са убедени, че са се разминали с трагедия
29 сеп 2018 09:28, Александър Попов
11
Терористи укрили 100 кг материал за кола бомба
Снимка: Reuters

Седемте души, задържани вечерта на 27 септември по подозрение в подготовка на "голям терористичен акт" в Холандия, са разполагали с голямо количество материал, който "вероятно са щели да използват в кола бомба", съобщи холандската прокуратура, цитирана от Франс прес.

Още по темата

Държавното обвинение обяви снощи, че е била предотвратена голяма терористична атака, като са били арестувани лица, заподозрени, че са били в напреднал етап на подготовка на атентат, насочен срещу "голямо събитие", за да бъдат дадени "много жертви".

При претърсването на домовете на заподозрените полицията е открила "значителни количества суровини за направата на колани с експлозиви", обяви представител на прокуратурата в днешно изявление.

Властите са иззели също "100 кг торове, които вероятно са щели да бъдат използвани в кола бомба".

Заподозрените са в предварителния арест. Днес те се явиха за пръв път пред съдия в Ротердам, а следващото им явяване ще бъде идната сряда.

Задържаните са родом от Арнхем, Ротердам и села близо до двата града. Двама от тях вече са били съдени за опит да се присъединят към екстремисти в Ирак и Сирия.

"В страната ни беше предотвратена трагедия", каза холандският премиер Марк Рюте на седмичната си пресконференция, като подчерта, че властите остават "бдителни".

В Холандия нивото на терористична заплаха е четвърто от пет възможни, а рисковете от нападение остават "значителни", според националната антитерористична агенция NCTV.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: тероризъмХоландия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
някои ще ми обясни ли как от тир се прави бомба
4
4
 
5
 
! Отговори
един неуспешен преди 5 години
Ама един път все ще ги изтървете--така ще е защото не можахте да изпратите вие и другите от богатата европа по 50 000 човека и преди да се набъркат руснаците да бяхте приключили и с Асад ,а и ислямска държава въобще нямаше да има-само за футболче мислите и колко сте велики -онея с *** като ва затряскат ще ва изкарат от самодоволството по бели ***.
3
4
 
3
 
! Отговори
До :) преди 5 години
Стига си се повтарял бе папагал изкукуригъл.
2
2
 
7
 
! Отговори
Сеянин преди 5 години
Бе кво ни занмавате с тиа ислямски държави
1
7
 
4
 
! Отговори
Даааа ... преди 5 години
И мен ме наболява...