Джамията, Ердоган и паралелното турско общество в Германия

ДИТИБ - преден пост на турския президент
Обновена: 30 сеп 2018 21:18 | 30 сеп 2018 20:06, Анисия Иванова
135

Снимка: БТА

Можем да сме благодарни на хората от ръководството на най-големия ислямистки съюз в Германия - ДИТИБ. На официалната церемония по откриването на централната джамия в Кьолн те много ясно показаха кои са. А именно - преден пост в Германия на турския президент. Затова беше повече от логично именно на него да се падне честта да открие джамията, изградена обаче не и без помощта на германската политика и германското гражданско общество.

Да, германските политици също биха могли да се отбият за кратко на церемонията. Но трябваше да се задоволят само с поддържащата роля - главната беше запазена за турския президент, пише в материала си Даниел Хайнрих от "Дойче веле".

Германските политици да мълчат

Понеже им беше отказано да държат речи, министър-председателят на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет и кметицата на Кьолн Хенриете Рикер разбираемо не уважиха проявата. А Юрген Виргес - кметът на район Еренфелд, в който се намира въпросната джамия - пък изобщо не беше поканен да присъства. Но също така и дългогодишни застъпници за проекта за джамия, като бившия кмет на Кьолн Фриц Шрама, изразиха разочарованието си от поведението на ДИТИБ. И това окончателно довършва картината: господарите на този съюз са в Анкара, не в Берлин.  

Нищо не се получи и от шумно прокламираното празненство на открито пред джамията с хиляди гости под мотото "За мир, партньорство и съвместно съжителство". Организаторите на проявата от ДИТИБ бяха подготвили една аматьорски и много набързо скалъпена концепция за концерт, който - дори и след предприетите подобрения в него - градските власти на Кьолн просто трябваше да откажат поради съображения за сигурност.

Така вместо празник за всички се получи едно закрито тържество с един централен гост - автократа Реджеп Ердоган. Повече символика от това за истинската същност на този непрозрачен съюз - здраве му кажи.

Така по един наистина впечатляващ начин ДИТИБ - доскоро получаващ също и пари на германския данъкоплатец - си вкара чуден автогол. Именно в Кьолн, известен със своята толерантност и откритост към света, отговорните лица от ДИТИБ сътвориха нещо забележително: със своята некомпетентност, непрофесионализъм и задкулисия те успяха да отблъснат от себе си и последните благоразположени към тях представители на германската политика и гражданско общество.

Капсулация, не интеграция

Списъкът с провинения на ДИТИБ е дълъг: обвинения срещу имами, че шпионират някакви "турски превратаджии"; деца в турски военни униформи изнасят абсурдни театрални сценки направо в джамиите и т.н. Но също и вътре в съюза има напрежение. Така например миналата година младежката организация на ДИТИБ изцяло прекрати дейността си с аргумента, че съюзът не допуска никакви либерални мнения.

Ако това не е достатъчно, най-късно сега - при откриването на джамията - вече трябва да е ясно: сегашното ръководство на ДИТИБ, отговарящо за 900 джамии и 800 хиляди души членска маса, не работи за интеграцията в Германия.

В сегашния си вид тази организация, чийто турски имами до един получават заплатите си от турската държава, е точно обратното - институционална пречка пред интеграцията и пазител на турското паралелно общество в тази страна, за което си мислехме, че сме го победили. И за да няма никакво съмнение в това: откриването на джамията в Кьолн се състоя изцяло на турски език. Даже и превод на немски нямаше.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
45
 
29
 
! Отговори
Берлин преди 5 години
Ако не бяха турците и арабите в Берлин - човек няма какво да яде. Немската кухня за нищо не става. Да са живи и здрави комшиите!
43
7
 
53
 
! Отговори
Цоцолана преди 5 години
Впрочем турците са ви по-малкият проблем. Поканихте си милион-два араби.
42
1
 
23
 
! Отговори
Цоца преди 5 години
Да са ви честити.
41
4
 
21
 
! Отговори
lYl преди 5 години
А някой знае ли как приемат исляма турците и от къде се пръкват изобщо?
40
16
 
31
 
! Отговори
българина преди 5 години
навсякъде където има американски бази джамийте никната кат гъби, юдаизма държи на тази интересна зависимост! германците ще викат руснака на помощ, хващам бас, ако преди това пак не се разцепят на изток и запад, т.е. християнска и ислямска част!
39
2
 
39
 
! Отговори
маалии преди 5 години
Ако тия германски пишманполитици могат да си представят как ги презира Ердоган,направо ще вампирясат!
38
6
 
27
 
! Отговори
:) преди 5 години
Това не е джамия, това е летяща чиния
37
7
 
44
 
! Отговори
българина преди 5 години
поздравления за фесовете, така се превзема държава и цял континент, со кроце со благо и со фес! идват интересни времена ммм даааа.... време е всеки да се спасява поединично, четворката го разбраха, ние не, щото си имаме Граждани за Еничарство на Република България.
36
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не случайно е в Кьолн, град с традиционно силна левица. Социалдемократите са силни там. Левите навсякъде в Европа са за увеличаване на "бежанците" и за даване права на всякакви малцинства, в това число и на "сексуалните малцинства".И после същите тези леви да говорят точно обратното пред своите сектанти, които им вярват е... И техните *** да пишат дириламби срещу всичко това, което самите леви партии прокламират, насила прокарват и защитават...
35
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Многа са "курназ" дахлиити, ама забравят, че Германия е много по-важна за руската икономика, отколкот Турция. При един конфликт, Русия ще вдигне ръце. Работата е, че Ердоганя, може да не остане в НАТО още дъгло и тогава, много тежко ще стане за него.
34
7
 
35
 
! Отговори
българина преди 5 години
крайно време е да разберат каските, какво им се размина след битката при Виена, а нас ни върна 500г назад!
33
0
 
35
 
! Отговори
Ха ха ха преди 5 години
Германистан. ислямска. грманска джамахирия , това им е бъдещето
32
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 36Ще те помоля, да бъдеш по-умерен с тона си.Не могат, да дават речи, на тяхна церемония, независимо от обстоятелствата. Да, това е проява на агресия, от страна на Турция, но какво да направят германците ? Да разтрелят всички ли ? Дай им още 2-3 години и може би ще стане :)
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 35 Че те да не са зрители, че само да присъстват, бе?
30
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 24Отказано им е било, да държат речи, не да присъстват на публична проява. Разликата е огромна ...
29
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мога да ти предложи 200 книги, свързани със съвременното право, който се отнасят само за наказателното такова. Отнема месеци и години, да се промени закон. Защо? Защото ако куцо и сакато, вземе да предлага промени и всеки гласува по всяко време, ще настане хаус. Защото обикновенните хора, не сядат, да мислят, да учат и да пишат с месеци и години, защо и как трябва да протичат разни неща. Системата, не е перфекта, но без нея, може да се превърнем в нация от канибали.
28
6
 
33
 
! Отговори
РЕПУБЛИКАНЕЦ преди 5 години
Европа е много сбъркано място в момента, ама много.... Прави джамии на терористите, по-добре да си изпълняват аллах акбара....... Всички критикуват САЩ, че те са виновни, че имало бежанци в Европа, но те като се разправяха с камиларите по времето на републиканецът Буш имаше ли бежанци за Европа? По Времето на ТалибанОбама имаше най-много бежанци, и не случайно....
27
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До шматкаДребнави изпълнения, които ще видиш от турчин, само ако е от село ...
26
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тея разбират ли, че са на територията на преки потомци на нацистите и половината, още пазят дрехи и прочие от дядовците си в SS ? Хитлер се появи, когато бяха зле икономически и ги накара, да мразят една група хора, която повечето не бяха и виждали на улицата, но сега, говорим за нещо, което много често напомня за "нашествие" ? Ердоган се хвали, колко му била голяма армията, ама забравя, че Руснаците биха, като имаха числено превъзходство от почти почти 4 към 1 и цял свят против гемранците ...
25
4
 
33
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Значи немците поканили Ердоган на откриването на коптора а той тях не ги поканил.Малко сбъркано ми се вижда