Джамията, Ердоган и паралелното турско общество в Германия

ДИТИБ - преден пост на турския президент
Обновена: 30 сеп 2018 21:18 | 30 сеп 2018 20:06, Анисия Иванова
135

Снимка: БТА

Можем да сме благодарни на хората от ръководството на най-големия ислямистки съюз в Германия - ДИТИБ. На официалната церемония по откриването на централната джамия в Кьолн те много ясно показаха кои са. А именно - преден пост в Германия на турския президент. Затова беше повече от логично именно на него да се падне честта да открие джамията, изградена обаче не и без помощта на германската политика и германското гражданско общество.

Да, германските политици също биха могли да се отбият за кратко на церемонията. Но трябваше да се задоволят само с поддържащата роля - главната беше запазена за турския президент, пише в материала си Даниел Хайнрих от "Дойче веле".

Германските политици да мълчат

Понеже им беше отказано да държат речи, министър-председателят на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет и кметицата на Кьолн Хенриете Рикер разбираемо не уважиха проявата. А Юрген Виргес - кметът на район Еренфелд, в който се намира въпросната джамия - пък изобщо не беше поканен да присъства. Но също така и дългогодишни застъпници за проекта за джамия, като бившия кмет на Кьолн Фриц Шрама, изразиха разочарованието си от поведението на ДИТИБ. И това окончателно довършва картината: господарите на този съюз са в Анкара, не в Берлин.  

Нищо не се получи и от шумно прокламираното празненство на открито пред джамията с хиляди гости под мотото "За мир, партньорство и съвместно съжителство". Организаторите на проявата от ДИТИБ бяха подготвили една аматьорски и много набързо скалъпена концепция за концерт, който - дори и след предприетите подобрения в него - градските власти на Кьолн просто трябваше да откажат поради съображения за сигурност.

Така вместо празник за всички се получи едно закрито тържество с един централен гост - автократа Реджеп Ердоган. Повече символика от това за истинската същност на този непрозрачен съюз - здраве му кажи.

Така по един наистина впечатляващ начин ДИТИБ - доскоро получаващ също и пари на германския данъкоплатец - си вкара чуден автогол. Именно в Кьолн, известен със своята толерантност и откритост към света, отговорните лица от ДИТИБ сътвориха нещо забележително: със своята некомпетентност, непрофесионализъм и задкулисия те успяха да отблъснат от себе си и последните благоразположени към тях представители на германската политика и гражданско общество.

Капсулация, не интеграция

Списъкът с провинения на ДИТИБ е дълъг: обвинения срещу имами, че шпионират някакви "турски превратаджии"; деца в турски военни униформи изнасят абсурдни театрални сценки направо в джамиите и т.н. Но също и вътре в съюза има напрежение. Така например миналата година младежката организация на ДИТИБ изцяло прекрати дейността си с аргумента, че съюзът не допуска никакви либерални мнения.

Ако това не е достатъчно, най-късно сега - при откриването на джамията - вече трябва да е ясно: сегашното ръководство на ДИТИБ, отговарящо за 900 джамии и 800 хиляди души членска маса, не работи за интеграцията в Германия.

В сегашния си вид тази организация, чийто турски имами до един получават заплатите си от турската държава, е точно обратното - институционална пречка пред интеграцията и пазител на турското паралелно общество в тази страна, за което си мислехме, че сме го победили. И за да няма никакво съмнение в това: откриването на джамията в Кьолн се състоя изцяло на турски език. Даже и превод на немски нямаше.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
2
 
0
 
! Отговори
Ади преди 5 години
До софиянецАйде айде - за това,че сме зле все някой друг ни е виновен.
83
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това прилича на конгресен център. Нищо общо с храм...
82
4
 
7
 
! Отговори
Не! преди 5 години
На този не му ли забраниха да щъка из Европа???????
81
9
 
13
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
От държава равна на Византия по блясък ,турците са ни превърнали в ***.От велик народ турските варвари са ни докарали до едно племе без духовни водачи и интелигенция.Целенасочен геноцид прилаган от варварско племе обединено от религия на омразата ,войната и насилието.Същото е постигнало и Византия,Армения и всички народи в контакт с турския ислям.Погром и назадничество са турците.И пак имат претенции-това е проблема.
80
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
До Мустафаима един турски *** тук
79
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
***
78
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ясно е че е решено Европа да е мюсиулманска.
77
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АчДа и заместват българсите думи с чужди такива.
76
7
 
9
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
До История дагеКакво искаш да кажеш бе турски ***?Че *** са ни донесли нещо добро?А да си чувал за масови кланета на беззащитно население ,за геноцид,кражба на деца?преди турчина да дойде сме имали крепости,дворци,книжовни школи-след като се махат поганците -само КИРПИЧ.И гора от джамии.Мизерия.
75
11
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Като българин не харесвам турците и особено тоя им султан .Съчувствам на кюрдите и ги разбирам напълно защото знам прабаба ми какво ми е разказвала,чел съм и чета истинската история за робството ,а не за "присъствието" за което пишат днешните политици мекерета.И съм сигурен и се надявам че ще има свободен Кюрдистан.стига кланета от страна на турците.Знаем ги що за стока са.
74
9
 
11
 
! Отговори
История даге преди 5 години
Когато си тръгват окончателно османците България е 51% по голяма от сега вижте картата от 1916г.За 500 години османците запазват етническата и физическа цялост на българския народ в границите на Симеонова България.Но за 40 години "братята" християни заграбват 51% от територията и изкореняват българщината завинаги за няколко десетки години думата българин оства само в исторята....
73
14
 
15
 
! Отговори
Ач преди 5 години
Браво на турците от 60 години са в Германия и си пазят езика и традициите.Нашите след 6 месеца говорят българския с акцент като се преберат на село,а след 2 години говорят на немски с бабите си.
72
5
 
6
 
! Отговори
българин преди 5 години
И е крайно време пребоядисаните комунисти ,социалисти,онанисти и всяка подобна *** да бъде премахната ,защото основното им правило е:за да крадеш много и спокойно-насъсквай хората един срещу друг .Акакво по-добро като смесиш лоши хора с лоша религия между по-добрите .Разбирай мюсюлмани и християни.Имам предвид че носителите на агресивния ислям,ограниечните турски фанатици направо са доставени като завоеватели в най-богатите страни където евреите искат напрежение-цел контрол и грабеж.
71
4
 
15
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Германците трябва да се замислят и върху това: Кой е разрешил в Германия да има над 900 джамии? Кой е разрешил публична проява на турски, без превод на официалния в Германия немски език? На каквото си постелиш - на това ще легнеш, драги германски приятели!
70
5
 
15
 
! Отговори
българин преди 5 години
И съм живял в Германия и съм наблюдавал обрязаните *** колко са нахални и примитивни .И съм говорил с немците и съм подпитвал какво им е отношението към тези странни хора.И са ми казвали че много им се чудят и доста ги мразят защото са много ама много различни и нахални.Това е думата която употребяваха.И са ми казвали че всичко това им идва от евреите,по тяхна команда и замисъл
69
4
 
9
 
! Отговори
Онзи преди 5 години
Това е добре. Ще засили още повече "крайнодесните" и дори и най-глупавите германци ще започнат да осъзнават какво ги чака.
68
8
 
16
 
! Отговори
българин преди 5 години
Аз мразя турците и Турция.И много милиони мислят като мен.И имаме основание.Някой да каже нещо?
67
5
 
15
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
вари го печи го-турчина си е турчин-проклетник и нахалник
66
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Джамията ,която Ердоган и Путин откриха в центъра на Москва ,е 5 пъти по голяма
65
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците и немците са били винаги съюзници от 300 години насам....Религията не е проблем.