Поглед от Русия: Защо Македония е важна за НАТО?

Страната е "апетитна мръвка" и за оръжейния бизнес
2 окт 2018 09:45, Елка Василева
38
Поглед от Русия: Защо Македония е важна за НАТО?
Снимка: архив, Reuters

Армията на Македония е малобройна, изпитва недостиг на техника и оборудване, слабо приспособена е за прехвърляне на големи разстояния. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обаче не скри радостта си, научавайки резултатите от проведения в неделя референдум в Македония, пише РИА Новости.

Как в Русия коментират интереса на Северноатлантическия алианс към Македония?

Още по темата

"НАТО се нуждае от Македония, за да може организацията да се почувства динамично развиваща се – смята генералният директор на руския Център за политическа информация Алексей Мухин. - Македония е подтиквана да постъпи така, че в Европа да се засили американското и британското военно присъствие. За съжаление, страна след страна преминават през едно и също. НАТО взима Европа под контрол, при това в интерес на САЩ. Няма съмнения, че подобен род процеси продължават и по отношение на други страни. На ред е Украйна".

Подобна е и гледната точка на военния експерт Константин Сивков. "Ръководството на НАТО действа по своята линия, създавайки плътна „ограда“ край нашите /руските/ западни граници – обясни той пред РИА Новости. - През миналата година приеха още една балканска страна - Черна гора. По този начин алиансът отряза Сърбия, която е потенциален съюзник на Русия, от Адриатическо море.  Македония е сухопътна държава, която граничи с членки на НАТО – Гърция, България и Албания. Тоест НАТО формира единен фронт. Не изключвам Македония да стане нужна, ако изведнъж американците решат да излязат от договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Тази страна ще е подходяща за разполагане на американски ракети – времето за полет до големите руски градове е съвсем малко. Възможно е там да се появят и елементи на глобалната противоракетна отбрана на САЩ".

Очевидно е, че Македония е апетитна мръвка не само за военните, но и за оръжейния бизнес, пише още РИА Новости. Техниката, по-голямата част от която е съветско и руско производство, ще трябва да бъде сменена със западно въоръжение. Частично всъщност това е направено – македонските военнослужещи отдавна използват американски автомати M4 и картечници М240, германски картечни пистолети H&K MP5, чешки пистолети CZ 75. Подмяната обаче на танковете ще струва несравнимо по-скъпо. Ще има ли Македония ресурси и желание да харчи за военно „желязо“ засега не е ясно, пише агенция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: македонияНАТОРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
1
 
! Отговори
Аспарух преди 5 години
Абсолютно,Македония,като и всички бивши соц.държави са нужни,като пушечно месо!!!Това и на децата сигурно е ясно,но не и на послушните политици!!!
33
5
 
5
 
! Отговори
палача преди 5 години
аман от *** възхваляващи великите АМЕРИКАНЦИ поробили половината свят,смучащи като пиавици ресурсите на държавите ,унищожили всичко що е нормално за обикновения Човек,
32
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До30. Никога Москва не е имала успешно влияние в Македония. Освен по времето на Милошевич. Но това време мина и сърбите мътат нещо но нищо няма да излезе.
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тито пръв се изсили на Сталин. След като отрови вожда Георги Димитров. Тогава се наруши договоро Стали, Тито, Димитров. И му прати писмо."не ми пращай убиици?, че един ще ти пратя и няча да повтаря"
30
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тито винаги държеше Югославия далече от Кремъл и я беше направил страна за пример.После Милошевич са хвана с рашките и сърбите изядоха дървото. Не вярвам макетата да са толкова *** та и те да се прецакат така.
29
5
 
22
 
! Отговори
Проктър енд Гембъл преди 5 години
Този въпрос не е важен. Важното е че Нато не е важно за Македония и е ненужно на македонците . На референдума атлантиците видяха среден пръст с размерите на краставица.
28
22
 
5
 
! Отговори
До Петърчо преди 5 години
Трябва да си много наивен за да вярваш на руската пропаганда!Факт е, че и преди и сега нещата се случват по линия на противоборството Америка (Запада) и Русия, но не мога да открия нито един плюс за това да си на страната на Русия!?! Прости, надменни, с нереални имперски амбиции. Някой ги е излъгал, че са велика нация защото са спечелили ВСВ, но се отбягва факта, че са съюзник на Хитлер.
27
5
 
6
 
! Отговори
Бог да ги прости ! преди 5 години
Искат изкуствено създадената им от Тито "народност" с 28 годишна история като държава да наложи своята "измислена" политическа доктрина над съседните й държави, на които нейната територия, население и култура са принадлежали повече от хилядолетие. Нещо повече, има дързостта да монополизира името на целия географски регион "Македония" ! По същата логика утре може да поиска да монополизира и името "Европа" ! Хора на такова ментално ниво са несъмнено обречени
26
11
 
7
 
! Отговори
Бог да ги прости ! преди 5 години
Заев е един от малкото прозорливи Скопски политици,който има реалистична визия за изход от тотална изолация, дестабилизация инеизбежен разпад на новоизлюпената им държавица. Останалите са "голавода", особено тези от ВМРО-ДПМНЕ, които очевидно са под комтрола наМосква и на сръбската УДБА. А за основната маса макета, както казват шопите,немам думи. !00% инфантили, да не кажа нещо по-лошо - *** !
25
4
 
27
 
! Отговори
Петърчо преди 5 години
До 20Заев лъжеше и още лъже че влизането в НАТО означава по-висок стандарт и връщане на емигриралите по света обратно в Македония като резултат на въпросния висок стандарт. А това са откровени глупости на които няма кой да му повярва. Американците и ЕУ държавите искат Македония в НАТО за да се изолира Сърбия като про руски ориентирана за свободно да окажат натиск на нея за да стане част поне от ЕУ и по този начин да елиминират влиянието на Русия на балканите. Нищо повече.
24
1
 
23
 
! Отговори
Петърчо преди 5 години
Това което американците искат е да оставят колкото е възможно по-малко територия в Европа където Русия да има влияние. Нищо повече. Знаят добре че Сърбия няма никога да се съгласи да стане част от НАТО и това прави Македония толкова по-важна за тях. От друга страна сърбите ще ги подлъжат с присъединяване към ЕУ и така на балканите освен Босна където Русия като православна страна няма как да има влияние друго нищо няма да им остане. На Косово винаги са били с американците.
23
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важна е, защото загражда Сърбия, която отказва да влезе в НАТО. Сърбия няма да влезе и в ЕС. Първо се минава през НАТО. Влезте в НАТО, за да не влезе НАТО у вас.
22
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 18А битката при р. Калка 1223г. между кого е?Да Киевска Рус се разпада на княжества, но по същата логика можем да твърдим, че няма България, а Видинско и Търновско царство.
21
1
 
14
 
! Отговори
До 21 преди 5 години
До АнонименМакедония е напълно безполезна за НАТО.Е, то за това там се изредиха Столтенберг, Меркалица и все. Нали казаха, че референдумът е успешен и вратите на нато са отворени. Геополитика, колега, геополитика.Влизав нато, но в ес - някога...
20
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Или това е за заблуда на врага ило в руското министерство на отбраната е пълно с ***.Македония е напълно безполезна за НАТО.Ако САЩ иска ракетен щит по руската граница им трябваме балтийските държави Украйна Румъния Молдова ние и Турция.Няма нито едно нещо което НАТО да не може да направи чрез Украйна или Румъния и което да налага категорично нуждата точно от Македония
19
19
 
12
 
! Отговори
СатаН АТО преди 5 години
Членството на Македония няма никаква практическа полза за НАТО, хората искаха просто македонците да декларират отказ от силови методи в политиката и да се гарантира още по-голяма сигурност на региона. Но сръбските слуги си мечтаят, че някой ден ще прочистят албанците и ще завладеят Солун. Малък, неразвит и прос народ...
18
21
 
9
 
! Отговори
Собака на сене преди 5 години
до @битката е била за колонизиране на Русия и слагане ръка на неизчерпаемите и природни богатства-След като са неизчерпаеми, какво им пречи да дадат достъп на всички? Нужно ли е всеки път да загробват половината мъжко население и да се връщат в първи клас?
17
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 14Киевска Рус (862-1139)Чингис хан (1162 - 1227)Велико московско княжество (1283-1547)Няма руска държава по негово време и не я е виждал приживе. И не ми набутвай македонци и украинци в устата - такова нещо не съм писал. Аман от путинофили!
16
34
 
15
 
! Отговори
Антибоко преди 5 години
Каквото и да говорите и дори с пяна на уста...аз гледам къде хората отиват да живеят...Никой не отива в Магадан, всеки бърза за Лондон, Вашингтон, Берлин..... Моля пишете ми минуси за да видят всички колко сте .....
15
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това, което го пише в статията, се отнася много повече за България, отколкото за Македония. Сърбия е практически отрязана още с предоставянето на въздушен коридор на НАТО от самите нас през 1999-та година, а и за ракетни системи и като пазар на оръжие сме много по-важни от македонците. Македония беше само черешката на тортата, ама се оказа, че тортата ще е без черешка. Американците няма да могат да си направят селфи с нея.