Образование, мотивация, заплащане... родните IT-та №1

България е сред водещите аутсорсинг дестинации в сектора
3 окт 2018 10:30,
51
Образование, мотивация, заплащане... родните IT-та №1
Снимка: Reuters

България е сред водещите IT аутсорсинг дестинации в света благодарение на добрия бизнес климат и техническата експертиза, смятат в международна компания от сектора.

Според последните икономически доклади, аутсорсинг индустрията е един от най-бързо развиващите се сектори в страната за изминалите 27 години. В допълнение, до 2020 г. броят на заетите служители, както в традиционния аутсорсинг на бизнес услуги (ВРО), така и в този на информационни технологии (ITO), се очаква да надвиши 62 500 души.

Много международни компании от дълго време разпознават България като силна дестинация за аутсорсинг в сферата на обслужване на клиенти, коментират експертите. Наличието на талантливи кадри и сериозният опит в STEM (science, technology, engineering and mathematics) са една от основните причини страната ни да бъде припозната като атрактивна за бизнеса и за развитието му.

България предлага всичко, което компаниите търсят в една IT аутсорсинг дестинация - богат избор от професионалисти, доказано силни резултати в сферата на STEM образованието и силно присъствие на международни компании в региона. Страната също е изключително културно близка до западния свят, когато става дума за бизнес отношение и етикет, посочват от компанията.

"Благодарение на комбинацията от многоезична, високообразована и мотивирана работна ръка и конкурентно заплащане, България беше очевидният избор за нашите аутсорсинг, облачни и IT услуги", посочва пред БТА Янив Натан, основател на международната компания от сектора Тек Експъртс.

"България е отличен пример, който показва как софтуер индустрията е достатъчно могъща, за да остави дълготраен отпечатък върху бизнеса като цяло. Секторът дава изключително много възможности, които водят след себе си отлична стабилност, трайна заетост и висока добавена стойност. Уменията, които видяхме, когато дойдохме в страната за първи път, са все по-ясно изразени сега и затова ангажиментът ни да развиваме България като едно от ключовите международни местоположения на международната компания, продължава да бъде от изключително значение за нас, казва Лъчезар Лозанов", мениджър на компанията за България и Малта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
ужас преди 5 години
Това ли ви е радоста бе балъци? Ако бяхме дестинация N:1 за продуктови компании е за хвалене. Аутсорсинга е някой друг, обикновенно аутосриснг компанията, печели от труда на нашите ИТ-та!
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПрограмистЪтКакво се перчиш кат пуяк рльо рльо рльо ... като си просто технически обслужващ персонал получаваш кой знае каква заплата. Имаш работа и получаваш пари от бизнесмени от чужбина само защото живееш в държава с нисък стандарт на живот и парите, които ти дават ти се струват моного на фона на общата мизерия. Както се вика еднооките са царе в страната на слепите.
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Изнасяли", "За България какво остава ?"Ако не "изнасяха" нямаше, да работят тук. Остават едни 2 милиарда лева на година. При БВП от 100 млр лева, това са 2% екстра на година.
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия в колцентровете за ИТ та ли ги имате. По скоро телефоните.
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До за ИТ-сектора37 - А като чуеш чужди инвеститори, какво си представяш ? И все пак, предпочитам да има 65000 души в страната, с по-високи заплати, отколкото да ги няма. При 2500 лева средна заплата (с арите от работодателя за осгуровки) това почти 2 млрд. лева, па били и само под формата на заплати.
36
2
 
8
 
! Отговори
за ИТ-сектора преди 5 години
ИТ-секторът не стимулира икономиката в България, защото ИТ-спецовете работят за чужди фирми и вместо да им плащат 10 000 евро в чужбина, им плащат 2 000 евро в България.Ако чуждите фирми печелят от труда на БГ-специалисти, печалбата се изнася и инвестира в чужбина.Освен това информатиката не е само програмиране и писане на кодове!!!
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да
34
0
 
1
 
! Отговори
Горан преди 5 години
До Петканйеее: Хахахаха, ще си кажеш ти, ще си кажеш! Ти да не мислиш, че аз имах нещо друго предвид, бре? Хем, това нямаме, хем онова нямаме, ама понеже програмисти си имаме, и какво? А? Демек няма ядове, бе човек! И никой не казва, че програмист е лека професия! Хич не е! Ама както казаха и преди мене какво са 62 хиляди души на фона на цяла една държавна икономика? Може да не сме програмисти, ама чак пък толкова вдлъбнати не сме!
33
0
 
2
 
! Отговори
zombay преди 5 години
До ГофТипичен ***. За такива простаци като теб няма да се върнат хората от чужбина. Истината е съвсем друга пич но изкривения от бг матрица мозък отказва да я приеме това е.
32
4
 
6
 
! Отговори
ПрограмистЪт преди 5 години
Взимам заплата в пъти над средната за страната ,като парите не идват от български фирми а от чужди. Харча заплатата си главно в България , плащам данъци тук и т.н -т.е вкарвам пари отвън в българската икономика.Логиката на тези които твърдят ,че "не развивам родната икономика" не я разбирам - допринасям за родната икономика в пъти повече от човек който знае "от кой край се хваща кирката".И всъщност е трудна професия.А най-хубавото-програмистите стана по търсени от жените от футболистите.
31
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И 62 хиляди души - сйществен фактор ли са за цялата ни икономика?
30
3
 
5
 
! Отговори
Стоян преди 5 години
Нищо против програмистите. Но има много против пъпчивите дественици, дето ми обясняват колко са велики, защото попаднали във фирма, в която лийда е по-застрелян и от тях, но успява да убеди шефа, че работи с "топ сециалисти" и сега, за умения ниво "Прочетох Coding For Dummies", некаф цървyл разпран, взима 5к ... Ама като го уволнят, ще се радва и на 2к.ТРАЯНЕ - Знам та, че кибичиш тука и за тебе говоря, гад *** !!!
29
0
 
3
 
! Отговори
Петканйеее преди 5 години
До 22 Горан Горанйеее ! За какво да си харча "паричките" (ти да не си във II клас, бе ?) тук ? Само храна, жилище и топлото плащам. Сори, ама нито техникта, нито дрехите, нито медицинските услуги си ги ползвма тука. Ни ресторанти имаме, като хората, ни бирата ни хубава, ни алкохола ни истински, а за дрехите по магазините ... Ами меря, да си знам номера и поръчвам от трети сайтове, защото хем са оригинални сотктие, хем са с по 30-40% по-евтини ...
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поне пишете, че е реклама.
27
10
 
7
 
! Отговори
Чичо преди 5 години
Е да де, аз съм IT, вземавам 2.5 на средната заплата и мога да си позволя охолен живот, екзотични дестинации в Гърция, нова кола и изобилие от жени около мене. *** вие мрънкайте, че IT нямало леп в него...
26
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо тази индустрия е високо заплатена в България?Ами нека ви кажа - защото не можаха, Диньо Ряпата и Петър Петров Картофа да си сложат ръцете върху този бранш. Не и както стана със всичко останало. Защото ако шефат ми ми каже - Ми 1000 лева е много добра заплата, аз ще напусна и ще си правя аутсорса по пижама вкъщи. Тоест, може да си изнесем труда много лесно. Да не мислите, че един програмист в Норвегия, прави 7 пъти колкото един учител ?
25
4
 
4
 
! Отговори
Гоф преди 5 години
Точно пъ то гнусен еврейн не е никъфит сектор... Типичен кол център с три коиента... Обучават ги сякфи куци и сакати как да настройват бъгавите микрософт шитни и до там... Нито са програмисти нито кодят или иГраждат мрежи... А статията си е чисто платена публицистика на евреина мазен
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 20 И, как точно стимулира икономиката ако има все пак такава в Бг ?
23
2
 
8
 
! Отговори
до 22 Горан преди 5 години
Точно тук ги харчат, нали живеят в България все пак. Това, че някой е отишъл 1-2-3 пъти в чужбина за кратка екскурзия ли ти е проблема? Щото по плажовете в Гърция не са само програмисти.
22
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано тия дето произвеждат да не решат и те да стават Ай Ти, че не знам тия програми и компютри как ще ги ядем ?