Софийските жилища поскъпват, купувачите – се дърпат

Най-силно са поскъпнали имотите в "Дружба" и "Овча купел"
3 окт 2018 15:45, Бойчо Попов
21
Софийските жилища поскъпват, купувачите – се дърпат
Снимка: Investor.bg

Ръстът на цените на жилищата в София продължава, но той не е съчетан с увеличаване на сделките. Причината е в съпротивата на купувачите да приемат настоящите цени на имотите. Това показват наблюденията на компанията за недвижими имоти "Адрес", представени по време на медийно събитие.

Спрямо края на миналата година цените на имотите нарастват със 7,7%, като най-голямо повишаване на цените на жилищата се наблюдава в крайни квартали като „Дружба“ (12,59%) и „Овча купел“ (11,52%). Ръстът на цените в първия квартал се определя от наличието на метро и близостта до офис зоните на Цариградско шосе и на Бизнес парка. В „Овча купел“ пък цените са под средното равнище, а през 2019 г. предстои и пускането на метрото. Нов български университет, който се намира в квартала, определя високия дял на инвестиционните сделки с цел отдаване на жилищата под наем.

Двуцифрен ръст на цените на жилищата има и в „Люлин“ (11,31%), „Лозенец“ (10,24%) и централните квартали (10,12%) 

В последно време се наблюдава промяна в поведението на купувачите, които използват максимален брой комуникационни канали, за да се ориентират на пазара и да са убедени, че са избрали най-правилния имот, съобщи Гергана Тенекеджиева, оперативен директор на „Адрес“. 85% от купувачите успяват да сключат сделка в рамките на три месеца.

Инвеститорите следят поведението на клиентите си и се стремят да съобразяват цените на новите си проекти, така че да не се създава голям дисбаланс между цените на търсенето и предлагането,  отбеляза Тенекеджиева.
При индивидуалните продавачи тази тенденция се усеща по-бавно, тъй като те все още смятат, че диктуват пазара.
През последното тримесечие обаче жилищата, които се продават от третия до шестия месец, се увеличават с 4% за сметка на имотите, реализирани за по-малко от един месец, обясни Тенекеджиева. Най-голям е делът на сделките, сключени между първия и третия месец от обявяването на имота – 28%.

Тя отбеляза, че много често предлаганите имоти не са в добър търговски вид и това плаши купувачите, които не са готови да правят компромиси с времето за ремонт на жилището. Поради това сега продавачите, които имат имоти в добър вид, сключват сделка по-бързо и на по-добра цена.

Как се финансират сделките вижте в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До азДа не забравяме САЩ. Средна покупна цена на жилищи 240 хил долара - смятай, че там живеят в къщи с дворове, раздели го на кв метър и квадрата излиза по евтино от този на панела в Люлин 1 и обеля 2.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До азПоразгледай офертите за имоти в Истанбул, после в Банско, после в Мюнхен, после в Несебър, а сега в София. А сега виж във входа си колко са празните апартаменти, виж в по старите колко са с по един човек и колко са на пенсионери
11
1
 
7
 
! Отговори
Аз знам преди 5 години
Що бе, бутай те се там, голям кеф. Живееш на 1 час от работата си и това е кеф, но трябва да си там. Молове , жилищни комплекси, кули от ламарина - офиси ...... И ко - просто щастие.....
10
2
 
17
 
! Отговори
Dr. Watson преди 5 години
До азБалона е налице, и ще се спука до 3-4 години. Сега като почнат да скачат лихвите, и се надуе цената на петрола пак до 150 долара, гледай и се диви
9
4
 
27
 
! Отговори
Хахахаха преди 5 години
20г изплащаш кредит по жилището за да си в големият град,и за да работиш за 800,1000лв...това само един изперкал човек може да го направи...по добре на село с 50 крави и на свобода от колкото цял живот финансов заложник...
8
3
 
24
 
! Отговори
аз преди 5 години
Не е балон другари! Това вече се нарича поскъпване и инфлация. Парно 20%, ток 15%, горива 20%, имоти и те толкова. Заплатите ще почакат, който има пари или му стиска да дръпне кредит взима, който не *** мухите и говори за кризата 2009 и балона (само че тогава беше глобална криза, а не ***). Така че това са новите цени, ако сравните 2000 спрямо 2009 има 50-100% ръст на цените, 2009 спрямо 2018 даже изостават. Така че си носете новите *** да не ви ги носи някой друг!
7
5
 
3
 
! Отговори
Кой.. преди 5 години
Който сложи надолу пръстчето да си го навре отзад
6
7
 
17
 
! Отговори
Имотен балон в София преди 5 години
И на децата е ясно че се наду нов жилищен балон с цените!
5
4
 
30
 
! Отговори
Хахахаха преди 5 години
В скапаната държава имотите на цените са като в западна европа,Франция,Белгия,Германия..на кое отгоре бее,на беднотията ли,на корупцията ли,на здравеопазването ли което е в критично състояние..на кое???1000,1500?,90% купуват с кредит за по 20,30 г,и до като го изплати(ако е жив)е станал на 60,70...и каква е равносметката,лишения цял живот за един апартамент...българския манталитет е това..
4
6
 
22
 
! Отговори
bahuro преди 5 години
О то скоро ще има нормализация на пазара. И тогава тия, дето помпаха, ще плачкат.
3
4
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Купувачите се дърпат но цените растат. Нещо не виждам логика в пазарната икономика. Не трябваше ли цените да растат когато има търсене а не когато купувачите не искат да купуват. Както всички в Мутроландия и в този сектор мутрите се развихриха. Когато няма търсене цените падат това е логичното.
2
0
 
66
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
Айде пак брокерите. Аве прескачайте ги тия преписвачи на обяви ве. Тварят ви цената с 5000 Е отгоре за тях. Брокер кога и да го оплюеш си закъснял. Некадърни бармани и сервитьорки.
1
1
 
53
 
! Отговори
the Ghost преди 5 години
Важно е какво се ТЪРСИ и на каква цена, а не какво се ПРЕДЛАГА