Ужасяващата истина! До края на 2018-а: 4016 българки с рак на гърдата

Двойно повече са случаите на заболели жени между 30 и 35 г.
3 окт 2018 09:15,
19

Двойно са се увеличили случаите с рак на гърдата при жените между 30 и 35 години. През целия октомври се обръща внимание на информираността на обществото относно заболяването.

"Ракът е  лечим в ранните му фази, включително и рака на млечната жлеза. В  над 90% е трайно лечим, стига да бъде открит навреме, стига да има действаща профилактика и скрининг", заяви онкологът проф. Иван Гаврилов в "България сутрин".

Още по темата

По негови думи в България годишно се разболяват около 4000 жени, прогнозните резултати за 2018 г. са 4016, а в Европа цифрата е 5223.

Заболеваемостта на нашата страна е 98.8 на 100 души население, в Европа 128.8 на 100, а в САЩ е над 140.

Смъртността обаче за България е 33,3 %, а при другите 32.7 %. На фона на по-малката заболеваемост ние имаме по-висока смъртност. Това се дължи на по-късното откриване на заболяването.

"Профилактиката е от основно значение, пациентките трябва задължително да се обръщат на първо място към своя личен лекар. Поне 2 пъти годишно да провеждат ехография и клинична оценка на млечните жлези. 2 пъти годишно трябва да посещават своя гинеколог, който да провежда гинекологични прегледи", заяви д-р Желязко Арабаджиев пред Bulgaria ON AIR.

Според проф. Иван Гаврилов начинът на живот е решаващ по отношение на развитие на онкологичното заболяване.

"Това, което вреди най-много е късното раждане, липсата на раждане, малкото по брой деца и малкото по времетраене кърмене", заяви онкологът.

Десет болници в страната ще правят безплатни гинекологични прегледи през октомври в рамките на кампания за борба с рака на гърдата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
5
 
! Отговори
TT преди 5 години
В Европа заболеваемостта била 128.8 на 100 ????? Един вид всички жени без изключение,че и част от мъжете !!! Браво Борянке!!!
15
0
 
4
 
! Отговори
НЗОК преди 5 години
Точно в британски и американски модели виждам лобизъм.
14
0
 
7
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Застрахователят няма да приеме "рискови пациенти" - не може държавата да задължи частния бизнес. Дори и да направите Закон, той ще бъде заобиколен, както се случва в момента с ПТП - закони има, контрол - няма.Трябва много внимателно да се обясни на хората, какво може да се направи, да не се приемат модели на САЩ и Британския, да чакаме за изследване един месец.Ако искаме да положим основи, а не да губим и 2-та милиона осигуряващи се.Намаляме брой на полицаи и военни, НОИ им плаща осигуровките
13
0
 
3
 
! Отговори
Ели преди 5 години
- трябва НОИ и НЗОК да са едно звено, така се намаля администрацията- всички са длъжни да плащат и администрацията 9%, и пенсионерите 6%- прави "Държавен фонд" за соц слаби - пр. такси транзит газ Ю. Поток 500 милиона -ето ги парите- прогресивен данък-затвор за сива икономика - "бели якички"- ако има укриване на доходи има 2 синдиката - един регионален, друг национален-забрана на пари кеш-2-3 г. касата трябва да трупа пари и да печели от акции, лихви и т.нНикакви застрахователи
12
1
 
9
 
! Отговори
Bat Petko преди 5 години
"Заболеваемостта на нашата страна е 98.8 на 100 души население, в Европа 128.8 на 100, а в САЩ е над 140" А бе тия "журналисти" т.е. писачи, акъл имат ли ? Отделно от това "в Европа цифрата е 5223". Тази "цифра" е четирицифрена ! Но май вече свикнахме с това, че тези, които пишат "новини", са направо НЕГРАМОТНИ. Боже, пази България !!!
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Некачествения живот води до това, както и липсата на нздравеопазване. Подигравката от страна на държавата е огромна. Жена с такова заболяване след операция и дават телк за 2 години, а като минат те и дават 1 г., което е жестоко и безхаберно. Човек вместо да се лекува го карат непрекъснато да седи на тръни и да търчи да събира документи. В Бг всичко е кошмар.
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Заболеваемостта на нашата страна е 98.8 на 100 души население, в Европа 128.8 на 100, а в САЩ е над 140." - само на мен ли ми прави впечатление, че някой евтин, недоучил журналист не прави разлика между процент и промил??
9
0
 
12
 
! Отговори
преди 5 години
Това е трагично безспорно. Аз обаче искам да попитам как стоят нещата с рака на простатата. За него никой не говори.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хормапналните контрацептиви вземат своето. Не може да деформираш непрекъснато хормоналния си баланс и да не избие.
7
6
 
6
 
! Отговори
Йордан Иванов преди 5 години
Имаме отличен опит за профилактика на гърдата .НЕ носете сутиени .Има силен дигитално терористичен електромагнитен смог.Облъчените сутиени увреждат трайно женското и детското тяло.ПОлзвайте модерно леко пристягащо бельо.За профилактика препоръчвам масажи с кисело мляко и хума.При проблеми с гърдите вкл напрежения леко втвърдяване болки.Сваляйте сутиена правете масажи с хума и кисело мляко къпете се сутрин и вечер. АКо имате вана позлвайте морска сол в нея и се къпете.
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
занимавайте се с работата на вестниците - да доставят новини, а не със сводки от болниците и плашещи предсказания...това, което правите е психовойна над населението - върнете се към основните си задачи, да информирате за събитията, иначе вкупом ще ви пожелаем да ви достигнат същите болести
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само от вашите новини може да го хване.
4
4
 
14
 
! Отговори
Димо преди 5 години
Ми с тея цигари и наркотици и правене на се.кс с който им падне какво очаквате?
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българките са на второ място в света по тютюнопушене!
2
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой клати стабилността на генерала.
1
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не се прави ранна диагностика , причината ли ? ямр 360 лв :)