КЕВР проверява има ли манипулации на пазара на ток

Работна група проучва защо има колебания на цените на борсата
4
КЕВР проверява има ли манипулации на пазара на ток
Снимка: архив, БулФото

Комисията за енергийно и водно регулиране разследва дали има опити за манипулиране на пазара на ток на едро, съобщи председателят на регулатора Иван Иванов пред журналисти.

В КЕВР бяха получени сигнали от Асоциацията на индустриалния капитал в България и от асоциацията "Свободен пазар" за високите цени на Българската независима енергийна борса и особено на сегмента за търговия "ден напред", съобщи "24 часа".

Създадена е работна група, която да проучи защо през последните седмици има колебания на цените на борсата.

Иванов даде пример за изтъргуваните количества за днешния ден - средната им цена е към 149 лв. за мегаватчас, като посочи, че това е изключително високо. Към днешна дата е ясно, че не работи единият блок на АЕЦ "Козлодуй", има спрени блокове в ТЕЦ "Марица-изток 2", на пълна мощност работят двете американски централи.

Разследването обикновено траело три-четири месеца. Иванов каза, че това е максималният срок, който дава на работната група.
 


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
ИКОНОМИСТ преди 1 година
НИСКАТА ЦЕНА НА ИЗНОСА НА ЕЛ ЕНЕРГИЯТА --0 7 СТ НА КИЛОВАТ С ПОДПИСАН ДОГОВОР ЗА 30 ГОДИНИ---ТОВА Е ПРОБЛЕМА ДР ИВАНОВ ПОДАВАИ СИ ОСТАВКАТА КАКТО И СИТЕ ОТ КЕВР ИДВА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ КАКТО НА ЕНЕРГЕТИКАТА ТАКА И ВОДНИТЕ ЗЛАТНИТЕ ГОРСКИТЕ И ДР РЕСУРСИ ОСТАВКА БЪЛГАРОУБИИЦИ
4
0
 
6
 
! Отговори
Jo6 преди 1 година
НЯМА, В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКО Е ДОБРЕ, ТОВА КАЗА И ПРИМИЕРА. ДНЕС СЕ СРЕЩА С СИНДИКАТИТЕ, ЗНАЧИ НЕЩАТА ЩЕ СТАНАТ ОЩЕ ПО-ДОБРЕ, КАТО В СОФИЯ !
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сорка имаме рекорден износ, но на ниска цена, налага се да компенсираме от стадото.
2
0
 
11
 
! Отговори
Българин 1 преди 1 година
Какво ли би станало ако КЕВР не удовлетвори исканото увеличение на ток и газ !?
1
0
 
8
 
! Отговори
Българин 1 преди 1 година
Манипулациите са в КЕВР и на Костов протежето!