Бизнесът vs. харчове от властта, иска балансиран бюджет

АИКБ: Средствата за наука с ръст, но към приоритетни области
Обновена: 6 окт 2018 07:44 | 5 окт 2018 22:50, Веселина Йорданова
25
Бизнесът vs. харчове от властта, иска балансиран бюджет
Снимка: архив, БулФото

Асоциацията на индустриалния капитал в България настоява за балансиран бюджет и препоръчва на правителството да се стреми към намаляване на нивото на държавния дълг, съобщиха от работодателската организация.

Още по темата
Бюджет 2019 да бъде изготвен така, че да осигури инструменти и стимули за ускоряване на реформите в сферата на пазара на труда, образованието, енергетиката, съдебната система, здравеопазването, сигурността и пенсионното осигуряване, искат от организацията.

Според Асоциацията в период на икономически растеж трябва да се извършват реформи и да се увеличават резервите, а не да се формират бюджетни дефицити.

Бизнесът е категорично против административното определяне на минималната работна заплата, повишаването на максималния осигурителен доход и на размера на социалните помощи и обезщетения за здрави хора в работоспособна възраст.

Според АИКБ бюджетните средства в сектор "Образование и наука" трябва да бъдат увеличени. Акцентът в разходването им обаче трябва да бъде поставен приоритетно към техническото образование и професионалното образование, приложните научни изследвания, "защитените професии" и държавни стипендии, с ангажимент за реализация на студентите и страната.

АИКБ е готова да подкрепи осезаем ръст в средствата за култура, както и за създаването и управлението на нов фонд за финансиране на научни изследвания с директно приложение в българската индустрия.

В препоръките си към бюджет 2019 Асоциацията обръща сериозно внимание и на размера на отчетената в последните две тримесечия инфлация. Според АИКБ, ако не бъдат взети мерки за ограничаването й, страната ни рискува да не отговори на изискванията за приемане в еврозоната.

Работодателската организация обаче напълно подкрепя данъчната стабилност при ниски равнища на данъчните ставки и осигурителните вноски, и ограничаване на преразпределението на доходите на хората и бизнеса чрез бюджета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЕдна справка в интерент - в България се преразпределя около 35% от БВП. В скандинавските страни около 65%. Та така, комунисте
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 44%
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статията е за безогледното харчене от страна на държавата. Това се плаща и от работника и от работодателя. България е страната с най-висок процент преразпределение на БВП -445 . Така че приказките за ниски данъци са само за изборна демагогия. А заплатата и производителността са такива ,че заплатите ни са скъпи за чуждите инвеститори. То такива вече и няма.
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези работодатели заявиха по телевизията, че искат да използват детски труд от 15 годишни нагоре. Защото нямало работници. Кошлука му стана неудобно и прекъсна асоциаторът, но той пак повтори и настоя.
18
2
 
6
 
! Отговори
РусенецЪ преди 5 години
Аз тоя експеримент с чуждите работници вече съм го гледал. Ама от близо. Кораборемонтния завод в Русе, изгради нови общежития за виетнамски работници преди 10-на години. Ток, вода, отопление - безплатни. Храна в стола на символична цена. Виетнамци дойдоха. Точно за две седмици! Като чуха за заплатите, даже петите им не видяхме.
17
5
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
И да не забравим,че ако ми извиваш редовно ръцете за 300лв. да ореш.... аз рано или късно ще пресметна,че е подобре да си взема новия айробот за 1500 лева който ще ми оре нон-стоп по всяко време :)))
16
4
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До 12: Какво се сърдиш това е бизнес. Аз имам нива за изораване и казвам. Давам 100лева да ми я изореш. Ти ако искаш идваш и ореш. От парите спадаме данъците към държавата. Ако не искаш не идваш. Аз имам 2 вариянта. Стоя и чакам и може да загубя много или оферирам за 200лева. Това са нещата и така трябва да работи най-добре. Всякакви от сорта ама за 300лв или за 50 ще ореш рано или късно са обречени на провал.
15
4
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Напълно съм сигурен,че е така. БГ-то си е мърморко :) Все някой друг му е *** л в гащите.
14
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази година в Албена 80% от персонала бяха чужденци. Разликата е огромна. В едно телевизионно предаване един от шефовете каза: Излизат ни по-скъпо ,но за разлика от повечето българи -те работят с желание.
13
1
 
5
 
! Отговори
от Русе преди 5 години
Сега, чисто моя шеф ми дава 500 лева месечно. Плаща си ми там осигуровките на по-висока ставка, защото няма избор. Само дето, днес е събота, пък аз не съм стъпвал на работа от миналия петък. Стоя си на стендбай , ако нещо се оплеска да отида, че да го оправя за 15 минути. Най смешното е, че аз не го притискам за по висока заплата, пък той не смее да ми се обади защо не ходя на работа. Някакъв паритет сме си изградили.
12
4
 
16
 
! Отговори
Хихи преди 5 години
Много обичам "бизнеса" да реве как искал работна ръка от филипините, щото нещо вече българите не му работели :) Лигльовци, и филипинеца като плати 350 лева квартира, 100 лева ток и 150 парно, аре сметнете колко ще му останат за храна като му давате 600 ...700 лева заплата? :) Вкарайте ги бе. После само да не се търкалят тук-там бизнесменски глави, защото те малко не са кротки като българите.
11
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много *** коментари. И то главно от хора дето са без професии. Възможно е бизнесът да не е прав за много неща. Но това се оборва с аргументи ,не с простотии.
10
4
 
24
 
! Отговори
Бизнесът да го... преди 5 години
Първо тия свинки да се научат да плащат! Ако мислят, че с 700 лв. чисти може да изкараш месеца, жестоко се лъжат! Те не ми плащат, аз пък им работя на половин скорост! Мисля скоро ако не се оправят нещата да поработя в Чехия. Уредена, спокойна държава, работиш товаза което си приет, не като тук. В България те назначават като подръжка електрони системи, но между другото си и ел.техник, настройчик, ако можеш оправи вратата, ако трябва работи до 19 часа! Ама не са познали, да го дух....
9
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямаше нужда от цялата статия само последния абзац е достатъчен. За "бизнесмените" у нас най-добре е 24 часа робите на работа, но с договор за 4 часа осигуровки, ако може за два часа и така 365 дни в годината.
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма друг начин за оправяне на заплатите освен стачки. Но трябва мощен неподкупен профсъюз. Учителите например имат такъв.
7
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ги разбирам нашите бизнесмени. Проблемът с недостига на работна ръка има съвсем просто решение. Достойно заплащане на труда на работника, както и зпазване на трудовото законодателство. И няма да давам за пример запада. Как може за една и съща работа в София и провинцията да има поне два пъти разлика в заплащането? За отношението към служителите и работниците няма да споменавам.
6
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Средствата за наука с ръст, но към приоритетни областиЧе има ли по приоритетна област от тая с която се занимава БАН в момента?Научна конференция за русофобството с докладчик големия капацитет и учЕн в тази област другаря Жан Виденов Националкатастрофов.
5
3
 
20
 
! Отговори
НИКАКВИ ПАРИ ЗА БАН! преди 5 години
Това е мастодонт-***. Докато го има в този му вид, той ще пречи на кадърните и работливите или в най-добрия случай ще ги изнудва да работят за шуробаджанаците на академичната олигархия!Науката - към университетите! там се открояват кадърните студенти, на тях да дават докторантурите и да ги насочват към научна работа с утроени заплати!Да не се допускат хора от БАН в комисиите, разпределящи парите, отпуснати на фонд Научни изследвания към МОН! Разпределят ги помежду си чрез подставени лица!
4
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че какво друго, освен ниски данъчни и осигурителни ставки, ниска минимална заплата и запазване, а по възможност и намаляване на осигурителните прагове може да поиска българския бизнес? А, и роб до гроб!
3
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бг работодател = кърагаларин/ трева да пасе /