Преди да теглим кредит за жилище - за какво да внимаваме?

Потребителят има 14 дни да вземе решение по обвързващата оферта
5 окт 2018 22:40, Екип на Bulgaria On Air
22

За какво трябва да бъдем нащрек, преди да изтеглим ипотечен кредит? Възпитава ли българинът потребителска култура в себе си и докъде разчита на защита от институциите?

"За радост, преди само 2 години у нас бе приет Закон за ипотечните кредити. Той систематизира разпръснатата дотогава уредба за този тип кредити. Той гарантира, че има ясни задължения към финансовите институции, които предлагат такива услуги. Там се въвеждат и механизмите за контрол. Там е регламентирано предсрочното изплащане на кредита, което трябва да стане без допълнителни усложнения", обясни председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. 

Гостът напомни в студиото на "Денят ON AIR", че кредиторите са длъжни да дадат обща информация за кредитите. Стандартният европейски формуляр описва кратко и ясно какви са задълженията на потребителя, допълни той. 

"Законът дава период от 14 дни след представяне на обвързващата оферта на кредитора, в който потребителят трябва да вземе решение. Така подписът може да се положи след информиран избор. Този период дава възможност и за сравнение на офертите от други финансови институции", уточни Маргаритов пред Bulgaria ON AIR.

Според председателя на КЗП потребителската култура на българина се покачва постепенно. "Нека да използваме благоприятната ситуация, че имаме нов закон, който дава гаранция на потребителите. Винаги казваме, че коректността е най-прекият път към джобовете и сърцата на клиентите", изтъкна той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
иван преди 5 години
Комшията дядо Салиф от с,Езерово общ,Първомай обл,Пловдив теглил от банка ДСК 5000 лв връща на ДСК ОБЩО 12000 лв
16
1
 
3
 
! Отговори
Георги преди 5 години
Бай Салиф от гр,Първомай обл,Пловдив тегли кредит от банка ДСК 1000 лв врща на банката общо 3600,лв
15
1
 
2
 
! Отговори
WWW преди 5 години
Поискайте си погасителен план предварително. Той е по месеци. Изберете си месец, поне 3 месеца след първо плащане, за да не са включени изравнителни суми. Извадете от общото месечно плащане сумата за погасяване на главница, защото с главницата си плащате собстевността. Всички други разходи са допълнителни. Сравнете допълнителните разходи с наема, който бихте плащали за имота. Ако наема е по-висок - тогава кредита е добър. Ако не - не е добра сделката, откажете се!
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако сте решили да теглите ипотечен кредит в този момент и то в БГ, първо отидете на психиатър, и то добър. Не се стискайте за пари - щом имате за първоначална вноска, значи имте и за лекар. Ако доктора не открие (сериозен) проблем, потърсете и второ лекарко мнение! Важно е! И за вас, и за тези около вас. Най вече за тези след вас.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В IT сектора щели да бъдат заети около 62 хил души през 2020, заедно със семействата си това съсловие/срещу което нямам нищо против/ не съставлява и 4 процента от населението, така че ако някой формира цени и прави икономически прогнози, само на база положение в един сектор е силно заблуден. Защото срещу 60 000 програмисти мога да изкарам милиони пенсионери/нищо против и тях/ и милиони берачи на желязо.
12
2
 
1
 
! Отговори
bobi 1980 преди 5 години
samo gadnite programisti imat pari za novo zilishte.kakvo ni zanimavate nas?triabva da se vezmat apartamentite na programistite koito imat po dva tri i da se dadat na nuzdaeshti se.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГошуАз си мислех, че като windowcleaner/чистач на прозорци/ си работил в Англия и със спестеното от там си си купил апартамент, но може и иначе да е, само не знам, защо постоянно изтъкваш тази своя придобивка, тя ли ти е най-голямото постижение в живота? Две стаи с кухня и остъклен балкон?
10
5
 
1
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Така че съвета ми е следният: намирате си приятел, а аз дай боже много такива имам, да не кажа всички, дето се занимават с...абе да го кажем с не толкова законни дейности, молите ги да ви включат в някоя схема и правите едни бързи пари, те там парите винаги са бързи. След това си купувате жилище на 100% платено и си живеете като пичове. Поне аз така направих и не съжалявам. И съм със собствено жилище в центъра на София, тухла, тиха улица без градски транспорт, 5 мин до метрото пеша и парк отпред
9
3
 
3
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
За да теглиш кредит, трябва да си на 20 години. После го изплащаш 30 години и ставаш на 50, но поне си сигурен, че все още си трудоспособен. Ако по пътя някъде умреш от болест или катастрофа, се молиш децата ти, жена ти или там някой си да може да продължи да плаща, щото иначе банката си взима апартамента и всички се успокояват, че все едно са плащали наем през цялото време :)
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Теглиш кредит от КТБ, застраховаш се за рискове като заболяване и трайна безработица в "Олимпик" и си купуваш нов панел от 1979 г. в Люлин 1, преустроен на тристаен на цена от 1460 евро квадратния метър, но трябва сериозен работодател, като Миню, Ветко и др. подобни, за да стига едната заплата за поне една трета от ипотеката и си живееш като в приказка, дето чакаш с нетърпение щастливия й край.
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не теглим кредит от нашенска банка, защото баш за последните две-три вноски си измислят някаква забава и ти взимат изплатеното жилище.
6
2
 
10
 
! Отговори
Идиотечен кретен преди 5 години
Препоръчвам КТБ! А, ама тя фалира.Може би (|) банк?
5
4
 
22
 
! Отговори
от сиднеиAaвстралия преди 5 години
Населението намалява, 1 милион празни панелки, никакви перспективи да се подобри инфраструктурата - калната улица ще си остане и след 30 години се ще е същия коптор защото работната сила ще се свие, сиреч няма кой да плаща данъци. И боклЮка като спре да се извозва може още сега да видите жилищните квартали на Йоханесбург, панелните квартали с блокове СЪЩОТО строителство като в БГ. Вижте с гугалстрйт като намалее паричния поток от данъци как изглеждат кварталите. Вижте го СЕГА, погледнете бъдещет
4
15
 
11
 
! Отговори
БЧК преди 5 години
Въпрос към всички чакащи кризата, за да поевтинеят жилищата : колко апартамента или къщи си купихте при спукването на предишния балон ?... николко Кому е нужен кредит, за 20-30г, като след толкова мама и тате ще са се споминали. Всичкия зор защо ?.. като може и да не се става рано, рано за работа :)
3
4
 
53
 
! Отговори
Daniboy преди 5 години
Внимавайте да не изтеглите. Трябва да си много зле. Да се заробиш за 30 години за кутийка в някоя кална уличка. Но българинът е свикнал да робува и да си мълчи. Кой ли не го дере - оператори, политици, работодатели. Ни вопъл, ни стон. Просто овче търпение.
2
5
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мили хора, за Бога в никакъв случай не теглете кредит! Предстои криза и процентите ще нараснат в много пъти. Кредитите ви ще станат невъзможни за връщане и ще изгубите и имотите и парите си!
1
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди да сте взели това решение гледайте да сте извън байганистан и да сте вече с друго гражданство.