Войната срещу пластмасата: Ще успеем ли да се откажем от опаковките?

В бъдеще ще ходим до магазина с платнена торба и кутии от вкъщи?
7 окт 2018 10:47,
21
Войната срещу пластмасата: Ще успеем ли да се откажем от опаковките?
Снимкa: Reuters, архив

На пластмасата бе обявена война. В бъдеще пластмасовите опаковки до голяма степен ще изчезнат от рафтовете на големите магазини, а веригите за бързо хранене и напитки вече изпробват нови хартиени алтернативи, пише "Зюддойче Цайтунг". 

Изчезват и пластмасовите сламки. "Сламките не са най-големият проблем", признава Герхард Кочик, експерт във Федералната служба за околната среда, но добавя, че на европейските плажове те са сред най-често срещаните отпадъци. Проблемът не може повече да бъде пренебрегван, нито в Европа, нито по света. Затова се търсят нови решения.

Снимката на морска костенурка край бреговете на Коста Рика, от чийто нос бе извадена 10-сантиметрова пластмасова сламка, обиколи света през  2015 г. и се превърна в символ на борбата срещу замърсяването на моретата и океаните. ЕС дори изработи специална стратегия за намаляването на изделията за еднократна употреба, припомня "Deutsche Welle". Еврокомисията предупреди, че ако не се предприемат спешни мерки, през 2050 г. "в океаните ще плуват повече пластмасови отпадъци, отколкото риба".

Редица страни също подеха борба срещу ненужните опаковки. Нова Зеландия например обяви, че от 2019 държавата ще забрани найлоновите торбички, за да защити световните океани. "Мястото на пластмасата не е в океаните, а във фабриките за рециклиране", заяви германската министърка на околната среда Свеня Шулце. "Ще трябва добре да помислим и преценим, в кои случаи можем да използваме пластмаса и кога е по-добре да се откажем от нея."

Изделия за еднократна употреба и скъпи пластмасови опаковки

Проблемът е световен. Само европейците произвеждат годишно близо 25 милиона тона пластмасови отпадъци – количество, което би могло да се натовари на камиони, образуващи опашка от 18.000 километра. За съжаление количеството на отпадъците продължава да расте.

"Тенденцията ясно показва, че най-използвани са изделията за еднократна употреба, както и скъпите опаковки от пластмаса", обяснява експертът Герхард Кочик, цитиран от „Зюддойче Цайтунг". Според него, проблемът е и социален.

Населението застарява, домакинствата стават все по-малки. Възрастните и необвързаните купуват предимно малки разфасовки, а колкото по-малки са порциите, толкова по-неизгодно е съотношението между големината на опаковката и количеството на продавания продукт. Много от излишните опаковки са направени за удобство на потребителя - все повече хранителни продукти се предлагат готово нарязани, обелени и пакетирани в пластмасови кутии. "Така се променят и потребителските навици", твърди Кочик.

Според авторите на статията в германския вестник, пластмасовите изделия могат да се ограничат чрез съзнателното използване на пазарски чанти и торби от плат, както и на чаши за кафе, позволяващи многократна употреба. Но дали потребителите ще са готови да променят навиците си? В Германия, например, количеството на отпадъците расте с всяка изминала година, макар и с по-бавни темпове. Близо 3 милиона тона тежат пластмасовите опаковки, които изхвърлят германците, а към тях се прибавят още милионите тонове бутилки, хартиени и метални отпадъци.

Дълго време германците бяха смятани за пионери в рециклирането. Всъщност обаче само една трета от събираните отпадъци се рециклира. Останалата част най-често се изгаря. Причините за това са най-често технически - автоматичните системи за сортиране не винаги успяват да разпознаят всички материали. Някои опаковки съдържат метал и други съставки, които не могат автоматично да бъдат отстранени от машините.

Цената на продукта – в зависимост от опаковката

Вестник "Зюддойче цайтунг" посочва, че би било редно производителите на продукти с подобни сложно съставни опаковки да осигурят и фирми, които да могат да ги рециклират. Изданието предрича, че в бъдеще именно компаниите за преработка на отпадъци ще са тези, които ще определят цените на опаковките в зависимост от това дали са лесни или трудни за повторна преработка. Една пластмасова кофичка за кисело мляко, обвита в картон и запечатана с алуминиево фолио, навярно ще се смята за "почти невъзможна за рециклиране". Ако потребителят не положи усилие да отдели хартията от пластмасата, системата за сортиране няма да разпознае материала.

Тъй като производителите също ще съобразяват цената на продукта с трудността в рециклирането на опаковката му, това ще се отрази и на потребителското търсене. Клиентите очевидно ще търсят предимно продукти, чиито опаковки са по-лесни за рециклиране, и съответно – по-евтини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чичко какви *** да е имало преди 89та, като си бършехтеев г**за с вестник :))) Та вие нямахте пари за нищо освен хранителни запаси. Нямахте коли , нямате пари да обикалятее...За каква мръсотия говориш? Второ само брамчитее за тая пластмаса ? Ами е си я купувайте бе ? Защо трябва някой да ви е забранява ? Купувайте се стъклени бутилки и тн. ? Трето не чувам, куде е алтернативата? Горите или какво ? В момента всяка година по една гора с размерите на София заминава за хартиени продукти?
19
0
 
3
 
! Отговори
Веско преди 5 години
Знам какво ще направят първо наште :) Още една продуктова такса на амбалажа за еднократна употреба! И продължаваме напред.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трудно ще накарате *** да купуват по-малко пластмаса, след като не могат да проумеят дори защо е вредно за околната среда да имат по три автомобила всеки от тях.
17
0
 
15
 
! Отговори
Людмил преди 5 години
Живял съм 20 години преди демокрацията и още толкова след нея. Обикалял съм родината като малък и никъде нямаше ***. Амбалажът беше от стъкло и се връщаше в изкупвателни пунктове, каквито имаше навсякъде - така ние малките си припечелвахме пари. Всеки ходеше на пазар с пазарска чанта, а сламките в сладкарниците бяха истински кухи сламки от житни стълбла. Много от нещата, като киселото мляко, бяха насипни! Помня и как майка ми переше найлоновите торблички и ги окачваше да се сушат :-)
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и да успеем да я забраним, как да почистим вече наличната?
15
2
 
6
 
! Отговори
Handel преди 5 години
Либерастите пак впрягат каруцата пред коня. Горната снимка е от Индия. И гледката там е такава в цяла Индия. Какато и в Китай, но там поне в последно време. Както и по плажовете на Япония. Където е странно че за личните отпадъци много се следи, но иначе по плажа и в морето всеки хвтърля както му попадне. Не знам за Латинска Америка, но се обзалагм че и там е така. В Кайро в делтата на Нил са се образували цели острови от ***, по които буквално може да се ходи. Но ни ще чистим Европата...
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАма днес и в тъканите има полиетилен,изкуствени влакна,трябва торбичката да е от памук или друга естествена тъкан.В говарски клип от Азия гледах как си правят съдове и други вещи от палмови и други растителни влакна,от керамика.Но от какво ще направят опаковките?Едно време бяха в стъкло,а то е тежко,чупливо.Трябват много строги правила и да има повече кошчета за пластмаса навсякъде.
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това ми навява на едни спомени преди 89та, когато ходехме с "мрежата" на магазина. Една и съща торба си се переше и ползваше многократно. Все пак не всичко е било лошо по "онова време"!? Просто трябва да се научим да използваме добрите практики и да премахнем лошите, а не да се делим на такива и онакива.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Връщане назад няма. Научи хората на удобство и после чакай да се откажат от него.
11
2
 
7
 
! Отговори
21586 преди 5 години
Първа стъпка: Спрете производството им.
10
2
 
11
 
! Отговори
фермер преди 5 години
Решението е лесно, КОНОП! Доказано е, че след като се преработи конопа може да се синтезира във пласт-маса, която се разгражда за седмици когато попадне в почвата или в реката!
9
1
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Елементарно е. Просто ги забранете.
8
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва петролните компании да се откажат от невта.
7
1
 
7
 
! Отговори
Сп???нс преди 5 години
В Бг бирата в стъклен амбалаж- 1лв , ако върнеш бутилкапластмасова 2литра- 2 лв с бутилката ами така кой да се откаже от пластмасата??В Испания не продават бира в ПВЦ , или кутиика (20-50 цента) или стъклена (0,60-1?/л)
6
1
 
16
 
! Отговори
Случаен минувач преди 5 години
Пластмасовите отпадъци са ужасен проблем. Това не се разлага. След дълго стоене на въздуха и слънцето започва да става чупливо, троши се на малки късчета, които са още по-опасни. Трябва всички държави по света да вземат много сериозни мерки! Това заплашва цялото човечество!
5
1
 
11
 
! Отговори
Галя преди 5 години
Също така хората трябва да си събират *** разделно. Много интелигентни хора вече го правят, ама пробвайте да го обясните на простия човечец ...
4
1
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ТОВА Е НИЩО !!ПЛАЖОВЕТЕ В ЛИВАН СА С ПОЛОВИН ЕДИН МЕТЪР ВИСОЧИНА НА ***!!! МАНТАЛИТЕТИМА И СНИМКИ В НЕТА: НАПИШЕТЕ БОКЛУ-ЦИ ПЛАЖА НА АНГЛИЙСКИ
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време е да предприемат мерки за чиста планета и мерки против замърсяването на водата,замърсяване от пластмаса -също.В доста райни на света питейната вода изчезва или реките са напълно замърсени и токсични,дори подпочвените води!Кой ще носи отговорност за това и какво се предприема да спрат замърсяването?
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да видим какво ще се появи на тяхно място като заместител. Трябва да има индустрии генериращи печалби. Сега ще се появят "почистващи индустрии", след това на всяко стъкло ще пише, че не съдържа пластмаса.
1
2
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
СНИМКАТА Е НАПРАВЕНА РАНО СУТРИН НА ТУРСКИ ПЛАЖ ! ВИЖТЕ ДОБРЕ КАКВО ОСТАВЯТ СЛЕД СЕБЕ СИ САМО СЛЕД ЕДИН ДЕН НА ПЛАЖА! МАНТАЛИТЕТ.