Обществена реакция: Страх и ужас ни сплотяват след трагедии

Забравяме, че сме общност и имаме институции
9 окт 2018 21:32,
13


Ужасяващото убийство на 30-годишната журналистка Виктория Маринова потресе цяла България. В няколко града в страната се проведоха масови бдения в нейна памет. А в същото време това жестоко престъпление за пореден път показа колко поляризирано и недоверчиво към политиците и институциите е българското общество.

"Хората са потресени, ужасени, объркани и уплашени. Тези реакции са нормални, когато става въпрос за подобно посегателство върху човешки живот. За съжаление обаче само по повод на такива трагедии се сещаме, че сме общност и имаме институции, които трябва да се грижат за нашата сигурност", коментира пред Bulgaria ON AIR социалният антрополог Харалан Александров.

Още по темата

Тялото на Виктория Маринова беше намерено в събота край Дунав. Днес полицията в Русе задържа за проверка румънец с украински паспорт за евентуална съпричастност към убийството на 30-годишната журналистка.

По повод реакциите на световните медии, Харалан Александров отбеляза, че те са предложили една много ясна линия на интерпретация, която отивала много отвъд емоционалната реакция.

"Те подлагат България и публичността в страната ни, в частност системата на медиите и медийните свободи, на изключително тежка критика. Това е така, защото трагедията се разигра в контекста на погазването на основни човешки права и в частност на свободата на медиите в много държави", допълни още специалистът в студиото на Ганиела Ангелова.

Случаят мигновено влезе в световния информационен обмен. Почти няма западно издание, което да не споменава Виктория Маринова като третия убит журналист в Европейския съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
7
 
! Отговори
Ботаник преди 5 години
Смачкай гербер!Спаси флората от плевели!
12
0
 
8
 
! Отговори
Вуте преди 5 години
Ей,така напочват наченките на хайдутското движение в България...През 14 век ...
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обществената реакция е далеч по-нормална от медийната, която се наричаше някога "четвърта власт", а се превърна в послушник! Палят свещи и се навеждат, а обществото гледа и не вярва на ушите си.
10
2
 
7
 
! Отговори
Z преди 5 години
Кой каза че страх и ужас ни е сковал? Не чакам полиция или жандармерия да помогне, не чакам справедливост от българското правосъдие! Най си чакам, мамо, да взема автомата и да ги подкарам наред, както е сторвал Караджата!!!
9
0
 
10
 
! Отговори
Това е трагедия преди 5 години
Трагедия е че МетоВР-то не може да разкрие едно по-голямо престъпление. И демонстрира тоталната абдикация на държавата, липса на всякакъв ред и законност. Варварщина.
8
1
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Не е трагедия, другари, а тотално и умишлено безхаберие на всички нива
7
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искате капитализъм и демокрация, нали?Свиквайте..................има 90 % бедни и 10 % богати!!!"Който не скача, е червен, нали??"
6
4
 
3
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Изисква се общественост, което не означава да успееш да събереш няколко хиляди недоволни от нещо, да им връчиш табелата и да скандирате заучени фрази. Означава да създадеш общество заинтересувано от политиката на първо време, да инициираш обществени дискусии с цел изясняването на социалните проблеми, да си научат правата и да ползват технологиите по предназначение, за да оказват натиск върху тези които ги представят в парламента. Протестите се организират от комунисти/евреи/глобалисти....
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реакцията на българското общество е копирана от запада, както всичко напоследък. Няма страх, няма съпричастност, просто да сме западняци.
4
4
 
7
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Това е ясно на социалните инженери от няколко века. САЩ така се възползваха от 11 сеп. за да започнат война срещу тероризма, която никога нямаше да бъде одобрена от обществото.Стига с тези протести, протестите на масите се ползват от хора които ги обяздват и ги ползват за свои цели. Другото актуално в момента е, да наричаме определен протест платен, да имплантираме дузина агресивни футболни фенове за по 20 лв за да агресират и да дойдат жандармите да си отбият. Лесно е за дискредитиране.
3
1
 
32
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Реакцията на българското общество е реакция на стадо нападнато от вълци. Първо паника и хаос, а след това се скупчваме и се опитваме да блеем възмущавайки се.При всички случаи едно общество от хора не реагира по този начин.Хората излизат и протестират масово.Има за какво !Заради беззаконието, корупцията, мафията сраснала се с държавната власт ...Заради липсата на сигурност за всеки един от нас дори, когато ходим по улиците на големите градове, а какво да говорим за дълбоката провинция ...
2
1
 
25
 
! Отговори
?! преди 5 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
1
2
 
24
 
! Отговори
факт преди 5 години
Институции?банда търтеи който издържа народа а те не работят......