Китай превъзпитава мюсюлманите – в лагери

В тях се намират близо 1 милион души, пресмята ООН
11 окт 2018 14:45, Елка Василева
86
Китай превъзпитава мюсюлманите – в лагери
Снимка: архив, Reuters

Китайските власти публикуваха документ, определящ принципите за борба с екстремизма в Синцзян-Уйгурския автономен район (СУАР), където живеят мюсюлмани. С него се признава съществуването на "лагери за превъзпитание", в които според експерти на ООН са хвърлени без съд за неопределено време близо 1 милион души.

Лагерите са наречени "центрове за професионално обучение и повишаване на квалификацията". Освен това се забранява жителите на региона "да се месят в сватби, погребения и процедури за наследяване на други хора", "да се отказват от радиото и телевизията" и "да разширяват понятието халал извън сферата на храненето".

Документът, публикуван на 9 октомври, носи името "Наредба за борба с екстремизма в Синцзян-Уйгурския автономен район". Приет е от Постоянния комитет на Тринайсетото събрание на народните представители на СУАР на петата му сесия. Той определя екстремизма като "крайна проява на религиозни идеи, бойкот (на стоки, услуги и събития, организирани от властите на региона, бел. на изданието), както и намеса във всекидневния живот и общественото мнение", а също така "изказвания и действия, разпалващи омраза, дискриминация и пропагандиращи насилие чрез изопачаване на религиозни учения", пише Михаил Коростиков, "Комерсант".

Сред описанията на конкретни примери за екстремизъм освен обичайно подразбираните неща (принуждаване на други хора да носят определен вид дрехи, да спазват религиозни канони и др.) има и доста изненади. Забранено е например жителите на СУАР "да се месят в сватбите и погребенията на други хора" (може би всъщност да им налагат шериатските ритуали), "да се отказват от радиото и телевизията" и "да разширяват понятието халал (позволено според ислямските норми) извън сферата на храненето".

Забранено е също да се унищожават държавни документи, валута, знамена, снимки на китайски лидери и да се възпрепятства обучението на децата в държавни училища. Последната точка забранява и "всякакви други екстремистки действия или изказвания".

От началото на април 2017 г. в Китай действа закон за борбата с екстремизма в Синцзян-Уйгурския автономен район. Осем милиона от 21-милионното му население изповядват исляма и властите на страната правят опити да не допуснат разпространяване на радикални идеи.

За да изкоренят това зло, властите в региона "ще китаизират религията, ще я адаптират към нормите на социалистическото общество". Отговорните служители "ще отчитат всяка година изпълнението на задачите за борба с екстремизма", ще бъдат и награждавани за особено добри постижения в тази сфера. "За борба с екстремизма е необходимо ясно да бъдат разграничавани законната и незаконната религиозна дейност, нормалните обичаи и противоправното поведение", гласи чл. 11.

Накрая, чл. 14 предписва с цел изличаване на екстремизма да се съчетава "индивидуалното образование с обучение в центровете за професионално обучение и повишаване на квалификацията". Най-вероятно се подразбират т. нар. лагери за превъзпитание, чието съществуване китайското правителство отричаше досега. В тях по данни на експерти от ООН са настанени може би към 1 милион души, които са заети с физически труд, пеят патриотични песни, гледат пропагандни филми, учат китайски и четат партийния печат.

Първите данни за тези лагери започнаха да изтичат в началото на 2017 г. Създаването им е свързано с личността на назначения през август 2016 г. шеф на партийния комитет в СУАР Чън Цюанго, работил преди това в друг неспокоен китайски регион – Тибет.

Затворниците в такива лагери са най-вече уйгури и казахи. Както информира по-рано "Комерсант", според източници, запознати с обстановката в региона, човек може да бъде хвърлен там за спазване на религиозните ритуали, за твърде чести посещения в джамиите, за отказ да учи китайски език или наличие на роднини, заминали в чужбина, а и за много други неща. Документът посочва, че в "центровете за професионално обучение и повишаване на квалификацията" трябва да се съчетават "образование и наставничество, идеологически и психологически консултации, корекции в поведението, изучаване на държавния език и законите".

Според чл. 17 "центрове за професионално обучение и повишаване на квалификацията" могат да създават властите на всички нива от околия нагоре. Собствени задачи в борбата с екстремизма са поставени на културното, образователното, съдебното, правоохранителното и всички останали ведомства от региона. Местното здравеопазване примерно трябва да се бори срещу "подронването на политиката за планиране на раждаемостта и разпространението на екстремизъм в медицинските заведения".

В голям раздел са оформени законодателно вече съществуващи практики за контрол върху комуникациите на хората в СУАР. Чл. 28 разпорежда на телекомуникационните компании "да монтират системи за мониторинг и блокиране на екстремистко съдържание под формата на текст, аудио- или видеозаписи". Ако бъде открито подобно съдържание, то трябва да бъде "незабавно премахнато, да се запазят доказателства за разпространението му и да се подаде сигнал до съответните органи".

Има и доста точки, засягащи личните отношения между хората. Освен споменатата вече забрана за "намеса в сватби и погребения", чл. 35 изисква Комсомолът в КНР "да съдейства за смесването на всички етнически групи в Синцзян". Властите на региона се задължават "да бдят за законно регистриране на браковете и провеждане на сватби". Семействата трябва "да спазват закона". Родителите - да учат децата на "уважение към науката, гражданска съзнателност, опазване на междуетническия мир".

Според ориенталиста Дмитрий Жолобов, старши преподавател в Уралския федерален университет, властите в КНР са решили да кодифицират съществуващите вече практики в района, тъй като кампанията за "превъзпитание" е добила прекалено голям мащаб. "Твърде много се заговори за нея извън Китай - посочи той за "Комерсант". - Външнополитическите минуси от мълчанието по тази тема станаха прекалено много, трябва нещо да се обяснява пред журналистите." Експертът уточни, че с оглед обема и подробната разработка на документа китайските власти явно не смятат скоро да отхвърлят политиката за "превъзпитание".

/БТА/


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До CAMBODIA ПУБЕРТЕТ

не губи време,ходи на илиянци, виетнамци е фул ...
56
1
 
2
 
! Отговори
Davit преди 5 месеца
продължение(2) :доклад на международни организация,проверите по западни медия.разберете китайска власти правят лъжлива пропаганда както винаги.те просто иска да бъдем като тях и иска изтрит уйгурите от човешка история и притежава наши изключителни богат и голямо ,важна територия.разберете китайски власти не ангели както изглежда,вие билгарите не познавате другия черна лица китайски власти.китайски комунистически власти тормозят не само уйгурите а цяла китайски народи.просто вие не знаете agani8@
55
1
 
3
 
! Отговори
Gani преди 5 месеца
продължение; как то вие вйовахте едно време срещо османиска владетели ние също воюваме в рамките на китайски и международни закони.който казват китайски власти "центрове за професионално обучение и повишаване на квалификацията",това е лъжа,пилно абсурд,пропаганда.там е съществува модерн конс лагери който е живеят повече от 3 милиона души ,арастувана без причини.там няма тероризъм,няма екстремизъм,за това гладейти решение на европарламент(04.10.2018),гладейти доклат на оон, доклад на международни
54
1
 
4
 
! Отговори
Gani преди 5 месеца
хора вие нещо не знаете за китайски -уйгурский отношения.информацията за уйгурите който е разполагате почти грешно или не достатъчно ,вие говорите точно от китайски "уста".първа разберете този район не баш китайски територия,тази район-" синдзян" означава "ново граница","нова територия",1949 година окупирани от китайска комунистическа власт и от тугава води жестока асимилационна политика и опитват да унищожи нашия народ.ние също против за политиката воюваме ,как то вие вйовахте едно време
53
3
 
11
 
! Отговори
софиянец преди 5 месеца
възхитен съм от китайците!
52
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами струва ми се, китайците нямат желание да им избиват младите журналистки и беззащитните старци и вземат мерки. Вероятно си нямат хелзингски комитет и европейски комисии и имат възможност да направят нещо по въпроса, като например да им повишат квалификацията и чрез медиите да им помогнат да възприемат местната култура. Ако семейството на убиеца се интересуваше от медиите едва ли щяха да намерят предмети на жертвата и окървавените дрехи на убиеца у тях...
51
0
 
2
 
! Отговори
Рамбо с чемшира преди 5 месеца
Салама е,микроб болест.обезпаразитяване,с химикали и атом
50
1
 
14
 
! Отговори
ТеоГео преди 5 месеца
Адмирации за Китай!
49
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Rusia znae kak da vazpitava kakavidite kitayci lazerno orujie i pepel
48
2
 
22
 
! Отговори
челен опит преди 5 месеца
Вземайте пример, Китай е вилика страна!
47
2
 
16
 
! Отговори
2 преди 5 месеца
УМЕН НАРОД , НЕСЛУЧАЙНО ЦИВИЛИЗАЦИЯТА ЗАПОЧВА ОТ ТАМ.
46
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Хъзър бек гайретулла
кви турци бе, мюсюлманите (араби по това време) ги търси 8-9 век по тез земи поели поход да налагат "правата вяра" с меч и огън.. потурчили местното население ... в повечето случаи насила. Тези хора са и от части тракийци и хазари и монголци.
45
6
 
3
 
! Отговори
CAMBODIA ПУБЕРТЕТ преди 5 месеца
Затова мечтата ми е да яхна виетнамка или тайландка и затова събирам пари да тръгна към Тайланд
44
12
 
1
 
! Отговори
Гогов преди 5 месеца
затова на всякъде по света е пълно с китаици.от хубав живот
43
1
 
25
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 месеца
Затова поднебесната империя я е имало преди Европа и ще я има много след като Европа се превърне в близкоизточен *** ;) !!!
42
0
 
21
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 месеца
Има нужда.
41
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Искам за десетина годинки в България да дойдат управляващите им,да въведат ред и да обменят опит със следващите управници!
Ще има Крумови закони и превъзпитание на крадците,лъжците и корумпираните.
40
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аферим, машалла!
А у нас кога?
39
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
евалла на китайците
38
1
 
21
 
! Отговори
ганта та преди 5 месеца
Истинските тюрки не са мюсюлмани.О Тангра прости на клекащите на килимчета по пет пъти на ден.Тези неверници и с лъжепророка и Мохамед.