Обвиняем призна: Златното съкровище е... фалшиво

Матрицата на предмета била в дома му и е иззета
Обновена: 11 окт 2018 19:41 | 11 окт 2018 18:42, Анисия Иванова
32
Обвиняем призна: Златното съкровище е... фалшиво
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Венецът и торквата са имитации, които съм измислил. Венецът е имитация на тракийско изделие, а гривните и торквата са персийски стил. Изработени са от злато и сребро. Направени са така да изглеждат стари и антични. След като ги изработя ги състарявам с киселина". Това каза обвиняемият Петър Влаев, един от четиримата задържани при акция на Спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС, по време на заседание в специализирания съд за определяне на мярка за неотклонение на лицата.

Още по темата

Той допълни, че има и матрица на предмет, която се е намирала в дома му, но е била иззета. Другите трима обвиняеми са Димитър Андинов, Антон Игов и Недко Добчев. Пред съда Андинов също каза, че предметите са имитация, съобщи БТА.

По-рано днес на брифинг беше посочено, че по предварителна оценка златните предмети са от 4 век пр. Хр. Четиримата обвиняеми са били задържани в момент, в който са опитали да продадат златния венец за 2 млн. евро. Според разследващите предметите са автентични.

Прокуратурата иска от съда задържаните, които са обвинени за организирана престъпна група и трафик на антични ценности, да останат за постоянно в ареста.

По време на заседание стана ясно още, че в разследването е участвал служител под прикритие.
Обвиняемият Добчев каза, че не е бягал от органите на МВР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
7
 
1
 
! Отговори
:) преди 5 години
У моя престъпен мозак, веднага се зароди идея, как може, да се измъкнат 20-тина мильона, от бойко и шайката му милиционери...
24
5
 
5
 
! Отговори
Язък преди 5 години
Тиквон се беше зарадвал,искаше да короняса с венеца новия шеф на ЕП,ама греда....ами сега ко правим....??
23
3
 
7
 
! Отговори
Хахаха... преди 5 години
Големи специалисти имаме...казаха кой век са,даже имат подозрение кой ги е носил...пра-пра-пра дядото на бокича....тя кръвта вода не става..
22
8
 
5
 
! Отговори
kakaka преди 5 години
Златото не взаимодейства с киселини, как ги състарява ?
21
5
 
3
 
! Отговори
Неправилно преди 5 години
До АМИ , ЕЛЕМЕНТАРНО...В грешка си, такъв анализ се прави само на органична материя.
20
11
 
6
 
! Отговори
Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИ преди 5 години
ТОВА , ЧЕ..."никой за нищо не става".....е ПОСЛЕДИЦА ОТ "РЕАЛНИЯ СОЦИАЛИЗЪМ" И "БРАТСКИЯ СЪВЕТСКИ ОПИТ" в живота, българското образование ,бит и култура!!!!НИЩО НОВО ПОД НЕБЕТО!!!!!
19
7
 
10
 
! Отговори
АМИ , ЕЛЕМЕНТАРНО... преди 5 години
ПРАВИ СЕ РАДИО-ВЪГЛЕРОДЕН АНАЛИЗ НА АНТИКИТЕ ...И СЕ УСТАНОВЯВА ОТ КОГА Е....!!!ПРОСТО , КАТО БОБ.....!ДО ТОГАВА -----ИЗВЪРШИТЕЛИТЕ СЕДЯТ НА ТОПЛО !!!!
18
12
 
12
 
! Отговори
Le Ganio преди 5 години
99% от задържаните антики по границите са ментета. 99% от четящите и пишещи коментарчета са овце.
17
10
 
14
 
! Отговори
Reptile преди 5 години
Естествено, че ако са автентични венеца не струва 2 млн, а много повече...
16
5
 
17
 
! Отговори
Хехе преди 5 години
Тъкмо се заинтересува оня с хелоуинския прякор и огромната колекция крадени антики, сватът на Усмивката, а сега греда! Мн ми е гот :)
15
7
 
21
 
! Отговори
Евро преди 5 години
Опитвал се да ги продаде за 2 млн евро ... ето доказателството за алчност. Няма венец който да струва толкова ...Алчноста ще ви погуби, но нощо сега ще има условна и може би глоба 100 лвДържавата цирк и 6 млн циркаджии
14
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много по-малко присъда ги чака, ако ги съдят за изработка на ментета, отсрещната страна едва ли ще подава искове, че са се опитали да ги излъжат, отколкото за кражба на национално съкровище, опит да се изнесе и продаде извън България. Така че не им вярвайте, не само нашите специалисти са казали, че предметите са автентични, а и оценителите на купувача...
13
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оле, майкооо! Какви спецове имаме!? Биха тъпана, че са задържали съкровище от V в. пр. н.е., а то било тазгодишно менте.
12
7
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
А, по новините още продължават да съобщават за ювелирната акция на полицията съвместно с ДАНС ..Абе, сопрете се бе !Фалшива тревога ! :)Само прецакахте далаверата на няколко българи. Щяха да спечелят няколко милиончета и да си осигурят старинките ..Нямаше да чакат пенсии от държавата ..Тюх, тюх, тюх ! ..
11
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"раследващите" смятайте какви "експерти" са.....
10
8
 
14
 
! Отговори
Диди преди 5 години
Много ми приличаше на венеца на Александър Велики и ми беше чудно, че не са го предложили на макетата. След това някъде прочетох, че г-н Борисов наредил да се конфискува с намерение да го подари на г-н Заев в деня на влизане на Македония в НАТО. Вероятно това няма да стане скоро и решението е да се обяви, че е менте и да се потули случая. А още по-вероятно е да се трансферира в нечия сметка и съвсем да се забрави случая. И ако стане дума след някоя и друга година ще се казват, а, онова менте ли!
9
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами,че какво вече е истинско?Цялата Държава е менте,барабар със тия експерти които са си дали експертното мнение.
8
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прецакаха хубавата далавера на човечеца...
7
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахахахах от 4 век преди новата ера. Ето толкова струват всички произведения на изкуството. Кефи ме онзи цирк който сътвори художника със шредера в картината му! Ама не е луд рози,който яде баницата...А нашите шапкари пак станаха за смях...
6
6
 
25
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Милиционерите пак се изложиха!