Съдбата на Кашоги – изпитание за американско-саудитските отношения

Рияд е основен съюзник на Щатите срещу Иран
11 окт 2018 22:03, Елка Василева
14
Съдбата на Кашоги – изпитание за американско-саудитските отношения
Джамал Кашоги. Снимка: БТА

Под натиска на Конгреса правителството на Тръмп се изправя пред дилема: как да реагира на изчезването на саудитския журналист Джамал Кашоги, като същевременно се гарантира, че евентуалните наказателни действия няма да отблъснат Рияд, основен съюзник на Щатите срещу Иран.

Водещи сенатори вече ясно изразиха недоволство от Саудитска Арабия. Сенатор Боб Коркър заяви пред Ройтерс: "Не може да убиваш журналисти".
Отричането от страна на Саудитска Арабия, че има нещо общо с изчезването на Кашоги, не бе чуто в Конгреса. Близо една четвърт от сенаторите предизвикаха американско разследване по случая, пише Ройтерс.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който след като встъпи в длъжност си изгради близки отношения със саудитския престолонаследник принц Мохамед, също все повече изразява притеснение.

Ако се предприемат категорични действия срещу един от най-твърдите съюзници на Тръмп, това ще е в ярък контраст със сравнително мълчаливата позиция на правителството за водената от кралството война в Йемен и строгите мерки срещу инакомислието във вътрешен план.

Още по темата

Коркър, председателят на комисията за външни работи на Сената, призна, че случаят - ако се потвърди отговорността на Саудитска Арабия - може да затрудни стратегията на САЩ за възпиране на Иран, който се опитва да придобие влияние в целия Близък изток.

"Може да се отрази на повече от едно неща, по които работим с тях и които са много важни", заяви вчера Коркър, добавяйки, че отношенията на Сената със Саудитска Арабия са в "много, много ниска точка".

Срещу Рияд така или иначе имаше бурни реакции в Конгреса, където расте гневът заради цивилните жертви в кампанията в Йемен на коалицията начело със Саудитска Арабия.

Вчера, седмица след изчезването на Кашоги на 2 октомври, Белият дом заяви, че високопоставени американски представители са разговаряли с престолонаследника, а Тръмп определи случая като "много сериозна ситуация".

Възмущението сред конгресмените и от двете основни партии в САЩ, включително сред републиканските съюзници, външнополитически анализатори, бивши американски официални представители и водещи медийни коментатори, познаващи Кашоги, засили натиска върху Белия дом да възприеме твърда линия.

Кашоги, който през последната година е живеел в САЩ, за последно е бил видян да влиза в саудитското посолство в Истанбул. Турската му годеница Хатидже Дженгиз, която чакала отвън, заяви, че той така и не излязъл. Турски източници изразиха мнение, че е бил убит в сградата, твърдения, които Рияд отхвърли като безпочвени.

Вчера сенаторът републиканец Линдзи Греъм, който в края на миналата седмица игра голф с Тръмп, предупреди, че "ще бъде ужасно", ако се докаже отговорност на Саудитска Арабия.

"Ако са толкова безочливи, това показва незачитане, незачитане на всичко, на което ние държим, незачитане на отношенията. Не искам да издавам предварително присъди, но ако нещата се развият по начина, от който се опасявам, незачитането ще бъде посрещнато с незачитане", каза той.

По-късно през деня вчера близо една четвърт от членовете на Сената написаха писмо до Тръмп, което предизвика американско разследване по случая. То може да доведе до санкции срещу саудитски физически лица по силата на американското законодателство за правата на човека.

Засега саудитското посолство няма коментар.

Нед Прайс, бивш официален представител при управлението на Обама, заяви, че не "прогнозира стратегическо преориентиране" в американско-саудитските отношения, освен ако Конгресът не принуди правителството да действа против волята си.

"Ако събитията се разиграят така, ще станем свидетели на значителни тактически промени в отношенията, които до голяма степен ще бъдат предизвикани от законодателната власт", заяви той.

Възможно е Конгресът да ореже средствата за подкрепа от Пентагона за коалицията в Йемен, водена от Саудитска Арабия, и да настоява за санкции, добави Прайс.

Тези бурни реакции може да се засилят, ако демократите, които застанаха начело на критиките срещу Рияд, спечелят едната или и двете камари на изборите за Конгрес на 6 ноември.

Въпреки това те ще трябва да имат предвид нуждата от сътрудничеството на Саудитска Арабия за постигането на външнополитическите цели на САЩ, включително мир в Близкия изток, доставки на петрол и продажби на системи за противоракетна отбрана, заявиха анализатори.

"Рияд е единственият ни разумен (арабски) партньор, защото е съгласен с повечето от нашите дългосрочни цели", каза Хусейн Ибиш от вашингтонския Институт за арабските държави от Залива. "Така че демократите ще трябва да оставят вратата отворена, но въпреки всичко може да използват това, за да навредят сериозно на външната политика на Тръмп", добави той.

"Имаме общ интерес да ограничим разпространението на иранското влияние в региона, а върху това ще има отражение. Но има въпроси като правата на човека и нормите в международната дипломация, които винаги са с предимство", заяви пред Ройтерс сенаторът от републиканците Марко Рубио. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
36
 
! Отговори
ами ако преди 5 години
Това се беше случило с ирански, руски, кубински, венецуелски, китайски или друг журналист в съответното консулство?Досега да имаше санкции, блокади, заплахи и какво ли още не.Както беше казал някой виден американски деятел "тези са *** синове, но са наши *** синове".Политика. Няма принципи и право, има само интереси.Дано е жив човека, ама надали.Колко нагъл, сатрапски безочлив е този режим за да избива несъгласни в консулствата си в други държави.ама че свят.
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи в Йемен може да избиват народа наред и това НЕ е проблем за Краварите,НО изчезването на ЕДИН журналист......Лицемери!Също,като в България,ако момичето от Русе, НЕ беше журналист,щеше да е в графата, поредната жертва на богопомазаните и НИЩО!!!
5
1
 
2
 
! Отговори
Истина преди 5 години
В момента е дванайсе през нощта, но изобщо не ме е страх, че *** ще влезе през прозореца с нож.Мисля само за МИО САЩ-Саудитска Арабия. Въртя се и не мога да заспя.Правичката ви казвам!
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Санкции, отзоваване на посланици няма ли да има. Предателят по - ценен ли е от един журналист?
3
2
 
40
 
! Отговори
Dj преди 5 години
1 саудитски опонент най вероятно е убит и това предизвиква повече шум отколкото факта че 500 000 йеменски деца са заплашвни от гладна смърт благодарение на коалицията водена от Саудитска Арабия и както се разбира от статията активно подпомагана от Пентагона
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този е нарко зависим и убиец на милиони хора от държавата му
1
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак двойните стандарти пак цирк. Има категорични доказателства, че човекът е ликвидиран в консулството, и усесейците ще правят разследване, ктоето цели да оневини саудитската сатрапия. В реме е Русия да доизрине сганта от Сирия и да се пренася да спасява йеменския народ от извергите.