София vs. Силициевата долина: Трябват ни още хора като Мъск

Изглежда все пак условията у нас са благоприятни за предприемачите
Обновена: 12 окт 2018 20:59 | 12 окт 2018 20:55, Екип на Bloomberg
39
София vs. Силициевата долина: Трябват ни още хора като Мъск
Снимка: Pixabay

В България има множество инвестиции и много венчър капиталисти. Впечатляващо е желанието на предприемачите да се учат, да се развиват, а не просто да взаимстват вече работещи идеи от други места. За да се превърне страната в стартъп хъб за Източна Европа обаче са необходими още мечтатели.

Силициевата долина не е станала това, което познаваме, заради една компания. Това значи да си цяла отделна екосистема. Това каза д-р Реджи Чандра, CEO на Rhythm Engineering, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Да бъдеш предприемач е начин на мислене. Между бизнеса и предприемачеството има голяма разлика. Идеята, готовността да намериш нейното финансиране, да го заплащаш в годините и да работиш за реализацията ѝ различава предприемачите. В много значителна част предприемачеството е риск".

Д-р Чандра определя България като свой дом. Според него у нас има огромен потенциал.

Компанията, чийто главен изпълнителен директор е той, разработва професионални решения в сферата на трафика, разказа гостът.

"Rhythm Engineering разработва система, която е базирана на изкуствен интелект. На практика това е един робот, обучен да се държи като човек. Той обработва информацията за идващите автомобили и това, което правят другите светофари в момента. На базата на тази информация той преценява и сменя сигнала".

За компанията у нас работят около 20 души, посочи директорът ѝ, като добави, че постоянно се търсят нови служители. Намиранео на необходимите професионалисти той определи като труден процес.

Според д-р Чандра технологиите са единственият начин за оптимизацията на трафика в София, тъй като броят на жителите на столицата расте постоянно, а инфраструктурни промени няма как да бъдат правени ежедневно.

Използването на изкуствен интелект при регулацията на трафика би донесло икономически ползи за града и би намалило нивата на вредните емисии, което цялостно ще окаже положително въздействие върху качеството на живот, допълни д-р Чандра.

Вижте повече във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до Севеврозападния 1кат ти е толкова хубав и качествен и конкурентен източния блок , защо той не съсипа запада , ами стана обратното ?А запада защо съсипа източния блок, или по-точно защо източния се остави да го съсипат западняците? Ходете сега да работите черната работа и са слугувате на западняците, купувайте западни вносни стоки второ качество, пенсионерите нека ровят в кофите за огризки а които имат пари да ядата банани!
14
4
 
3
 
! Отговори
до Севеврозападния 1 преди 5 години
кат ти е толкова хубав и качествен и конкурентен източния блок , защо той не съсипа запада , ами стана обратното ?Какво сега ще сравнявам пак москвичите на източния блок с аудиттата на западния ли ?И ще ми обасняваш колко москвича е по-хубав ли ?
13
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С парите за една Тесла човек може да си купи кола от много по-висок клас бензин или дизел с пълно обурудване която също е екологично чиста дори по чиста от тесла, зарежда се за 3 минути резервоара и кара над 1000 км и навсякъде има бензиностанции. Само разни заблудени сноби купуват тесли, наистина е тесла за тия пари.
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Един от СеверозападаБългария ИМАШЕ и обучени специалисти, при това-не лошо обучени, имаше и материална база, имаше и възможност да развие и надгради изграденото през гнилия социализъм.Ако това беше станало как щяхме да внасяме стоки от западна Европа? Колко хора тогава в западна Европа щяха да са сега без работа - сигурно стотици хиляди и десетки милиони ако се смята за целия източен блок който беше съсипан и сега внася стоки. Не дай си боже да бяхме започнали да измасяме!
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
силициевата долина (на краварите) е издухала супатаТук е задунайската долина на путинчовата губернийка , и тя смачка козяците като фас !Нъл тъй другаре членове на БКП ?
10
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тесла е един балон а Мъск е просто един мошeник. Кой ги купува тези тежки и неефективни коли? Колко коли е продал досега? Освен това замърсяват много повече от дизела, защото 70% от тока се проузвежда от горене на въглища в ТЕЦове, да не говорим батериите колко са вредни ако не се рециклират, а кой ще ги рециклира, рециклирането им е скъпо, кой ще плаща за рециклиране?
9
0
 
7
 
! Отговори
Хъбаджията преди 5 години
Еееех, мечтая си за времето когато България ще се превърне в стартъп хъб не само за източна Европа но и за цяла Европа, а защо не и за целия свят, ееееех!
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българиярта и... Нещо, което изисква мислене? Вие, май ни се струва, че скоро не сте разговарял, със средностатистическото нагло умни *** познато, като съвременен български гражданин....
7
5
 
7
 
! Отговори
Бачи Мъск преди 5 години
Мъск рече "хоп" и направи пейпал. После рече "хоп" и създаде Тесла. На следващото "хоп" започна да изстрелва ракети в космоса...Извинявайте много, ама не е ли малко странно как всичко му се получава от раз?? ? ? Повечето предприемачи опитват десетки пъти, преди да им потръгне бизнеса. Мъск-а малко на ЦРУ *** ми мяза.
6
0
 
6
 
! Отговори
Предприемач преди 5 години
"Толкова се търси агнешко месо в Европата, ама вие не щете да сте овчери - Ай Ти специалисти ми били... "--- Вожда
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Елън Мъск всичко му е супер само историята за внезапното му забогатяване е много невероятна.Как така се убеждават абсолютно непознати хора и финансови организации да започнат да ви ползват за да си трансферират парите чрез тотални непознат човек а и на всичкото отгоре да му плащат добър процент за това?Що не пробвате вие да отидете до някоя банка и да убедите шефовете и да почнат да ви преливат разплащания чрез вашата фирма за разплащания която сте създали преди месец и да вземате процент..
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази статия е грешна на толкова много нива ...
3
2
 
10
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
България ИМАШЕ и обучени специалисти, при това-не лошо обучени, имаше и материална база, имаше и възможност да развие и надгради изграденото през гнилия социализъм.Вместо това,прогонивсичко младо и кадърно навън, или принуди специалистите си, учили години и трупали опит по специалността си десетилетия, да отворят квартална бакалия, или да карат такси.Проми мозъците на поколения, подмени ценностната система на хората.Вече е късно, за каквото и да било. Държавата е в агония.Малко и остава
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се смея ли или да плача?Ще смлача...
1
0
 
12
 
! Отговори
хахахахахаха преди 5 години
ХА ХА ХА ХА ХА ахахахахахахах