София vs. Силициевата долина: Трябват ни още хора като Мъск

Изглежда все пак условията у нас са благоприятни за предприемачите
Обновена: 12 окт 2018 20:59 | 12 окт 2018 20:55, Екип на Bloomberg
39
София vs. Силициевата долина: Трябват ни още хора като Мъск
Снимка: Pixabay

В България има множество инвестиции и много венчър капиталисти. Впечатляващо е желанието на предприемачите да се учат, да се развиват, а не просто да взаимстват вече работещи идеи от други места. За да се превърне страната в стартъп хъб за Източна Европа обаче са необходими още мечтатели.

Силициевата долина не е станала това, което познаваме, заради една компания. Това значи да си цяла отделна екосистема. Това каза д-р Реджи Чандра, CEO на Rhythm Engineering, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Да бъдеш предприемач е начин на мислене. Между бизнеса и предприемачеството има голяма разлика. Идеята, готовността да намериш нейното финансиране, да го заплащаш в годините и да работиш за реализацията ѝ различава предприемачите. В много значителна част предприемачеството е риск".

Д-р Чандра определя България като свой дом. Според него у нас има огромен потенциал.

Компанията, чийто главен изпълнителен директор е той, разработва професионални решения в сферата на трафика, разказа гостът.

"Rhythm Engineering разработва система, която е базирана на изкуствен интелект. На практика това е един робот, обучен да се държи като човек. Той обработва информацията за идващите автомобили и това, което правят другите светофари в момента. На базата на тази информация той преценява и сменя сигнала".

За компанията у нас работят около 20 души, посочи директорът ѝ, като добави, че постоянно се търсят нови служители. Намиранео на необходимите професионалисти той определи като труден процес.

Според д-р Чандра технологиите са единственият начин за оптимизацията на трафика в София, тъй като броят на жителите на столицата расте постоянно, а инфраструктурни промени няма как да бъдат правени ежедневно.

Използването на изкуствен интелект при регулацията на трафика би донесло икономически ползи за града и би намалило нивата на вредните емисии, което цялостно ще окаже положително въздействие върху качеството на живот, допълни д-р Чандра.

Вижте повече във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Мухаха преди 5 години
Аха, обаче, за да има в България повече "мечтатели" като Мъск , трябва да има и държава готова да налива МИЛИАРДИ инвестиции в тях . Ние мечтателите сме готови . Държавата готова ли е ? И какво общо има Силициевата долина с някакъв си Реджо дето си отворил офиса в България ?
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знам, че е силиций, ама много постно ми звучи това, "силициевата долина" ... И допреди 5 години, никой не го правеше на проблем.
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на мошениците евврвви визионери ли вече им казват?
32
0
 
0
 
! Отговори
хахах преди 5 години
Капиталистите търсят повече визионери и не могат да намерят, а всички визионери били в коментарите под статията. Това е малко като футболистите пред телевизора :D :D :D
31
0
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Един от Северозападаглупости на търкалета. почетния гражданин на монтана дето е шеф на прециз и останалите каскети като оня пън в комсомола, тоя дето дето затри аналитик и онова шкембе с мустаци дето закри обувната фабрика са основната причина да няма кадри. няма човек пожертвал 6 години от живота си, който да търпи да го карат да целува ръце за 600 лева заплата. отива да мие чинии в германия, или да чисти в англия, но няма да се моли на туфлеци.
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Офф, не ни трябват повече Мусковци.Този освен баламосва глупаците, че ще можел да кацне на Марс до 2025 година друго не може.
29
2
 
3
 
! Отговори
V преди 5 години
Много мога да напиша по темата ама само ще кажа че тоя ни пробутва нещо от което нямаме нужда .Аз имам точно обратната идея .за машина с минимум електроника контролирана от естествен интелект,а не от изкуствен.Работил съм с робот на който трябваше да му оправям усраното .Ако го правихме на автомат нямаше да има нужда нищо да се оправя и щяхме да го правим двама ,а не трима.Роботите ги продават заради мениджърски грешки.Проблема при немците е мениджмънта.Сравнявам го с азиатски мениджмънт ;)
28
1
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Няма инженери? Ами, когато за 15 минути се проверяват работите на цял поток 70 човека, и се пишат 99% двойки на изпита, когато професора, доцента или асистента е зает по време на лекцията да обяснява колко е велик, а не да учи студентите, когато още на първата лекция им казва, че ще ги изпокъса всичките на изпита, когато "забравя" да завери семестър, и прекъсват хора за това, когато пуска три слайда презентация за цяла година и изчезва, какви специалисти искате да има?Държавата е тотално абдикир
27
0
 
3
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Впрочем, коментарът на 15 е другата причина, за да сме днес в това състояние. Както и други пъти съм казвал-вече е твърде късно и за каквото и да било.Бавно ще агонизираме, ако въобще съществуваме като държава, след време.Вече няма нито кой нито какво, нито с какво да се направи.Всеки се спасява поеденично.А за кадрите-държавата все едно нарочно не иска, и затруднява всячески обучението на специалистите.Имам наблюдения от два софийски вуз-а, обучаващи инженери-късане до последно, демотивация....
26
1
 
5
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До 17 и 18-ти. Системата пропадна, не защото не е ефективна, а защото първо-имаше занижени критерии, започна уреждането на ръководни длъжности на близки и роднини, по правило-некадърни, но роднини на когото трябва.Аналогията днес с Герб е пълна! Пюс това-слушат Началниците, както БКП едно време, и никаква инициатива.Впрочем, Живков теглеше към държавата, а Гербаджиите, към обръчите си.Втората причина-Горбачов се предаде без бой, излъгаха го и само срещу честна дума разбиха системата...
25
4
 
6
 
! Отговори
Питър преди 5 години
Т.е. трябва ни още 1 измамник от световна величина????Ми ние такива като Мъск ги имаме с хиляди, ако не и повечеВярно, още не са станали световни, ама с малко повече реклама....
24
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърция до крахя на 70те беше бедна страна в сравнение със социалистическа България. След това започнаха да я правят витрината на ЕС и наляха няколкостотин милиарда, е стана витрина за известно време, но сега кой ще плаща на банките стотиците милиарди които дадоха на Гърцуя - ми всички в ЕС.
23
0
 
2
 
! Отговори
Handel преди 5 години
Не е вярно - не ни трябват. Имаме си ги достатъчно - да продухват чужи пари. Сами си го могем.
22
8
 
5
 
! Отговори
Иван11 преди 5 години
Не знаеш какво приказваш. Ти член на БСП ли си или си потомствен или как?Гърция е била доста по назад от нас икономически, когато креопостните владетели от Русия се настаниха със сила в България след световната война. За нула историческо време, Гърция отива в КОСМОСА икономически в сравнение с България но без владетелите от Сибир, без фалшивата им идеология измислена зад едно бюро от човек който един ден не е работил през живота си - Маркс.И за разлика от нас, растежа им се запазва.
21
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При "комунистите" България беше 9 милиона, сред 30те индустриално най-развити страни в света и 27 по стандарт на живот. Днес при демокрацията стана под 5 милиона, бедна като бедстваща африканска страна, всеки ден ставатжестоки убийства, кървава, кървава, много кървава се оказа демокрацията...
20
8
 
9
 
! Отговори
Иван11 преди 5 години
Чудно ви е? Когато тръгна пейпал раздаваха колко, 50$ или 25$ ако докараш приятел и като имаш готова имейл форма? И когато си първият функционален метод за разплащане в интернет...?Ей ти големите пари.А за присъствието на комунистите в България носят отговорност Българите. Какво са правили те, е заради първоначалната морална слабост проявена в България.В Гърция отидоха на гражданска война баш след световната за да изритат комунистите. Кървава много кървава..Няма оправдания бе хора.
19
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"кат ти е толкова хубав и качествен и конкурентен източния блок , защо той не съсипа запада , ами стана обратното ?"Всъщност официалната версия е, че те запада са ни партньори, а не са ни съсипали, и дори има заблудени хора които вярвят в това.
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълни ***..
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Tъпаци...
16
1
 
16
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 5 години
Драги журналисти, спрете с този фалшив модернизъм в заглавието. Кой ви разбира с това ...vs... На такава граматика ли Ви учеха в университетите. Ами все пак сте българска медия. Дано ме разберете...!