Турция е открила записи: Хашоги е измъчван и убит

Моментите били записани на часовника н а журналиста
13 окт 2018 15:38, Елка Василева
19
Турция е открила записи: Хашоги е измъчван и убит
Снимка: архив, Reuters

Турското разследване на изчезването на известния саудитски журналист Джамал Хашоги е открило записи, направени с неговия часовник "Епъл", които показват, че той е бил измъчван и убит, пише днес турски вестник, цитиран от агенция Ройтерс.

Информацията в проправителственото издание "Дейли сабах", която предстои да бъде проверена, бе публикувана, след като делегация от Саудитска Арабия пристигна в Турция за съвместно разследване на изчезването на журналиста, посочва агенцията.

"Моментите, в които Хашоги е разпитван, измъчван и убит, са били записани в паметта на часовника "Епъл", пише вестникът и посочва, че часовникът е бил синхронизиран с неговия айФон, който е останал у годеницата му след влизането на Хашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври.

Двама високопоставени турски представители заявиха по-рано пред Ройтерс, че журналистът е носел черен часовник "Епъл", когато е влязъл в консулството, и че той е бил свързан с мобилния му телефон, останал отвън.

Още по темата

Ройтерс посочва, че все още не е ясно дали данните от часовника на Хашоги може да са се прехвърлили на телефона му навън или как следователите биха могли да извлекат данните без да разполагат с часовника.

Публикацията на "Сабах" не обяснява как турските следователи са се сдобили и с видеозапис на предполагаемото убийство, допълва Асошиейтед прес. Въпреки това информацията в турските медии засилва натиска върху Саудитска Арабия да обясни какво се е случило с журналиста, писал критични статии за саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, отбелязва АП.

Турските власти са получили аудиозапис от айФона на Хашоги и от неговия профил в айКлауд, пише "Сабах". Вестникът твърди, че саудитски служители са опитали да изтрият записите първо като опитали да отгатнат ПИН-кода на часовника, а след това използвали пръстов отпечатък на Хашоги. Асошиейтед прес отбелязва обаче, че часовниците на "Епъл" нямат функция за отключване с пръстов отпечатък, както телефоните айФон. "Сабах" обаче не пише повече по този въпрос, отбелязва АП.

Часовник на "Епъл" може да прави аудиозапис и да се синхронизира по-късно с айФон чрез Блутут връзка. "Сабах" не обяснява как часовникът се е синхронизирал с телефона на Хашоги и с профила му в айКлауд.

Турски официални лица не са отговорили на въпросите на АП за часовника на журналиста.

Според турските власти 15-членен саудитски "отряд за убийства" е убил Хашоги в консулството. Турските представители твърдят, че разполагат и с видеозапис на убийството, но не обясниха как са го получили. Турция все още не е публикувала доказателства за предполагаемото убийство на журналиста, макар че от камери за наблюдение около консулството се вижда конвой от дипломатически автомобили да напуска консулството към дома на консула около два часа след влизането на журналиста в сградата.

Саудитска Арабия твърди, че няма нищо общо с изчезването на Хашоги, но не е обяснила или представила доказателства за това как журналистът напуска сградата и изчезва в Истанбул, без да бъде забелязан от годеницата му, която го чака отвън.

Саудитски сателитен канал започна да нарича 15-членния екип "туристи", без да представи никакво доказателство в подкрепа на това. Този подход напомня за начина, по който Русия описа мъжете, заподозрени в нападението с нервнопаралитичния агент "Новичок" на 4 март в Солсбъри, посочва АП.

В четвъртък Турция съобщи, че се е договорила със Саудитска Арабия да сформират съвместна работна група, по инициатива на Рияд, за разследване на случая. Същия ден високопоставен член на саудитската кралска династия, принц Халед ал Файсал, е посетил Турция за разговори.

Саудитският министър на вътрешните работи принц Абдул Азиз бин Сауд определи медийните съобщения за убийство на журналиста като "лъжи" и "безпочвени обвинения" срещу саудитското правителство, което по думите му "спазва международното право и конвенции".

Саудитската делегация, която пристигна в Турция в четвъртък, има срещи с турския прокурор, разследващ случая, както и с представители министерството на правосъдието, на вътрешните работи, на полицията и на разузнавателната служба.

Във вторник турското външно министерство съобщи, че саудитското консулство в Истанбул ще бъде претърсено в рамките на разследването, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде е Европейския съюз, Европейската комисия и всичките, които обвиниха България? Мълчат и "ги страхуват", както каза "Кой" от трибуната на НС. "Страхуват ги" яко от чаршафите.Бато им каза, че ще им дири сметка за клеветите срещу България, да я нареджат до Словакия и Румъния.
14
0
 
8
 
! Отговори
7 преди 5 години
Епъл са шпионски уреди като на Бонд. Постоянно ви пдслушват и ви снимат. После даните се обработват.
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Великобритания мълчи за случая. Даже ще ги прикрие. Журналистът е измъчвал доброто кралско семейство. Както журналистите преследваха Даяна и свитата и. Случаят е съвсем различен от Скрипал, където Скрипал е добрият британски разузнавач на все още активна служба, а еуснаците са лошите.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Джамал Хашоги прилича на средностатистически българин.
11
1
 
6
 
! Отговори
Швед преди 5 години
Еднокнижника Буда дали е прочел за Хашоги?! Няма ли да каже нещо по въпроса?Май, само в неговата перфектна държава, подредена като швейцарска картичка, протестите и бденията са очернящи
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами да, не можеш продава оръжие, а клиентите ти нямат нужда от него. А и ако не им продадеш ти, ще им продадат конкурентите ти. Тръмп го каза в прав текст. Да, убит е журналиста, но 100 млд са си 100 млд! В Русия ли да идат тези пари или в Китай?
9
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американските тюфлеци се мъчат да скарат СА и Турция !Те това най го умеят !
8
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това засяга единствено САЩ,Саудитска Арабия и Турция.Докога ще натрапвате такива новини не касаещи ни изобщо.
7
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дреме ми на шмайзера картечарка, унищожител на напъпили женски цветчета
6
1
 
36
 
! Отговори
интересно преди 5 години
Да видим , дали САЩ, Великобритания , ЕС ще наложат санкции на СА във връзка с убийството на този журналист
5
4
 
15
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Това с часовника доказва ,че в саудитското посолство няма надеждни системи и технологии ! Трябваше в посолството да имат уреди които да засичат СРС-та и разни други записващи устройства и щом са решили да го измъчват и убиват първо трябваше да му свалят часовника и да го хвърлят в канализацията ! Арабска работа , не са професионалисти ! Или пък просто не им пука ,че ще бъдат разкрити и нарочно искат да бъдат разкрити за да се стреснат всички критици на саудитското правителство !
4
9
 
20
 
! Отговори
До1 преди 5 години
Ами като не те интересува защо висиш под тези новини ами не отидеш при онези които описват как християнски свещенници се гаврят с малки момченца или как любимите ти християни се гаврят по между си по разни манастири, полянки и гейпаради? Отиди там да коментираш, никой не те е вързал да стоиш тук...
3
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едни peзаци ... измъчвали и убили друг!Това не е "новина"Така са си от хиляди години.
2
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2Ти пак ли се появи с многото никове моляти се изчезни!
1
4
 
24
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Това убийство вече е чисто поръчково политическо убийство ! Журналистът е яростен критик към саудитското управление , турците разполагат с доказателства и прочие ! Но смешно е някакви маняци на конспирации да ми разправят ,че убийството на българската журналистка в Русе е поръчково !