До 112: Бебе с гърч! Да, ама не, лекарите заварват мъж с температура

60-70 % от сигналите до Спешна помощ се оказват фалшиви
58
До 112: Бебе с гърч! Да, ама не, лекарите заварват мъж с температура
Снимка: Булфото, архив

51-годишен мъж с температура 38,4 вместо бебе с гърчове. Това заварват екипи от Спешна помощ в София, след като отиват на адрес, подаден до спешния телефон 112. Оказва се, че случаят е един от хиляди подобни, при които лекарите са длъжни да отговорят на фалшив сигнал, докато други пациенти в тежко състояние чакат за помощ.
 
Спешните екипи, които обгрижват цяла София и областта, са около 30 на ден. Те трябва покрият средно няколкостотин повиквания. В същото време 60-70 % от сигналите се оказват фалшиви.

Сигналът за мъжа с температура е приет от Адриана Галева, която работи в столичния спешен център от 39 години. Малко след това имаше и второ обаждане. Казах, че температурите не са за спешните медици, а за личните лекари и няма да изпратим линейка. Около 10 минути по-късно следва обаждане за 2-месечно бебе в гърч. Колежката го записва“, разказа тя пред Нова тв.
 
В тази ситуация повикването е спешно и медиците са на адреса за 7 минути. Само че не откриват бебе.
 
"Имената са същите, но не е на два месеца, а е на 51 години… Абсолютно нищо животоопасно. Фелдшерката връща вирусна инфекция и казва, че не се касае за бебе, а за мъж на 51 години, явно са ни излъгали, за да отидем", обясни Адриана Галева.
 
 Според член 326 от Наказателния кодекс, всеки, който предава неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до 2 години. Ако е имало и потърпевши от фалшивите сигнали, наказанието е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 500 до 2000 лева. Санкции са предвидени и в закона за телефон 112.
 
"Въпросът е да се прилага този закон, има го, разписано е", казва д-р Румен Христов.
 
"Обслужвайки такива пациенти, в същото време има наши пациенти, които страдат и чакат със сериозни оплаквания, когато се касае за трайно инвалидизиране, за загуба на живот, за трагични неща“, каза още д-р Христов.
 
Спешните медици пресмятат, че ако няма подвеждащи сигнали, ще могат да покриват в рамките на 8 минути всички наистина спешни случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
7
 
! Отговори
Lan преди 5 години
Крайно време е да има "бърза процедура" - това е точно работа за 5 минути на някой съдия! Като има осъдени по този закон, ще намалеят злоупотребите и ще има повече спасени животи.
51
6
 
3
 
! Отговори
Само питам до 8 преди 5 години
Как точно ги преброи 2 млн. в София? София е не повече от 1.5 млн, при официални данни 1.3 млн.
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНе говориме за празен ход,а за чиста лъжа...Бебе на 51 години...
49
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заради някой като този, за моето дете на 1,5 г, с истински гърч - конвулсии, пяна от устата, разширени зеници, отпуснато като парцалена кукла и напълно неадекватно състояние след спиране на гърча, нямаше линейка в продължение час и нещо в 2 през нощта, и след 5 обаждания го закарахме сами. Не че в болницата бяха много адекватни, но това е друга тема. Само глоба за такива. Ако няма пари да ходи да мете и мие в спешното.
48
0
 
16
 
! Отговори
Бонго преди 5 години
До Анонимен 36И всеки ден да се гледаш на ЯМР, пак ще се гътнеш. Безсмъртни няма. Едно сканиране трае с часове и струва около 400лв., зависи колко зони се гледат - я си представи цялото население да иде да легне, какво ще стане. Отделно, че ЯМР не хваща всичко. Пък и да хване нещо, това не значи, че се лекува.
47
2
 
10
 
! Отговори
Круч преди 5 години
До Анонимен43Личните лекари не получават пари за спешност, а за неотложност - по 11ст. на месец за пациент - и срещу тази огромна сума са сключили договори със спешните филиали или дежурни кабинети. Личните нямат линейки и реаномобили, а и не са длъжни.
46
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва, да има и услуга за "не толкова спешни те случай". Е, примерно аз имам невероятно важна седелка за сключване утре. Говорим за МИЛИОНИ. Ако ми стане лошо, и я прецакам... Ми то все едно съм умрял. Ще е добре, ако предлагат и "не спешна помощ" по домовете, за някакви пари там... Някой сме заети и не можем, да си позволим, да виси по болниците...
45
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 38Давам прекалено много пари на лекарите, а и д Абе казвам, че такива дела ги чакат, че децата им ще хапвам плява, като приключат адвокатите с тях, ако се случи нещо. Аз съм добре. Не ме мисли.
44
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не мога да разбера това каква новина е?Има нарушение,има закон-трябва само да се обадят на полицията и да си заминат.А те сигурно са го обслужили тоя "пациент"и откъде да знае полицията за това?Така нещата ще продължават да се случват.
43
1
 
24
 
! Отговори
Тук преди 5 години
В Германия се отзовават на всяко повикване.Но.....ако се окаже че случаят не е толкова сериозен,пациента поема разноските,А сумата не е никак малка.!Изпитах го на гърба си......И олекнах с 450 евро
42
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато не започне да се таксува повикване в здравеопазването, като "Не спешно", няма да се уредят нещата. Спекулира се в много случаи. Личните лекари получават пари и за спешност, освен за много други неща, но никога не са на линия. Системата е пагубна и за лекари и за пациенти! До сега няма виновни лични лекари! *** на системата!
41
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мой близък беше зле и не можеше да отиде до болницата. Обадих се на личния лекар и помолих да дойде. Тя ми каза "викайте бърза помощ, ако не е толкова зле излъжете ги нещо". Какво повече да се коментира.
40
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А дали този който се обажда за помощ е квалифициран да разпознае дали състоянието е спешно или не. Все пак не е лекар. И дали може по телефона това също да се прецени.Ами ако високата температура се дължи на нещо друго и е животозастрашаващо?Празни ходове винаги ще има и трябва да се обслужват.
39
1
 
23
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Това бебе на 51 години е за яка глоба и за затвора. Там ще го излекуват.
38
2
 
21
 
! Отговори
Николай преди 5 години
Досега съм звънял на Спешна помощ само веднъж. Беше за баща ми, който получи инфаркт вкъщи и почина. Питаха ме на колко години е, казах им на 64. Увериха ме, че екип тръгва към адреса, става дума за ж.к. Гоце Делчев в София. След половин час се обадих пак, защото екип не беше дошъл, казаха пътува. След час им се обадих и им казах че мисля, че баща ми е починал, а те ми казаха : "Много съжаляваме, ми да не идва екипа тогава"...и не дойде. Може би 64 години са им се сторили прекалено много...
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 36Ако ги правиш със контрастна течност имам лоши новини - от прекалено често използване започва да се натрупва Гадолиний в мозъка което може да доведе до неприятности...
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моето семейство си наемаме мед.сестра, да се грижи за болния. Не е много скъпо - 140 лева на ден с консумативите е, мисля :)
35
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 35Магнитно-резонансна томография... Явно си изостанал с 40-50 години. Моето оцеляване е над всичко останало. След това е оцеляването на потомството ми. Това, че ти не мислиш, така за себе си.... Си е твой проблем
34
1
 
11
 
! Отговори
Бонго преди 5 години
До Анонимен 22Ти си изперкал хипохондрик, имаш нужда от психиатър, не от терапевти. Щял да прави скенер ежемесечно - хаха... След третия скенер ще светиш като чернобилче.
33
2
 
21
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
Защото българинът е невеж, нагъл егоист. Спешната помощ трябва да са само при наистина спешни ситуации - инфаркти, инсулти, тежки травми, катастрофи... и бебета. Всичко друго е глезотия - и болния, и близките сами могат да се придвижат до лекар... или да изпият едно хапче за понижаване на температурата. Баба ви все спешни са я взимали, като вдигне 38 градуса...