В битка за оцеляване - гладът все още е проблем в 60 страни

За над 124 милиона души по света храната не е достатъчна
51
В битка за оцеляване - гладът все още е проблем в 60 страни
Снимка: Reuters, архив

Равнището на глада остава на тревожно високи равнища в шейсетина страни, показва световен индекс, създаден от ирландската неправителствена организация "Загриженост за всички по света" (Concern Worldwide) и германската "Световна помощ за гладуващите" (Welthungerhilfe), предаде Франс прес.

В 51 страни, сред които са Чад, Йемен, Мадагаскар, Замбия и Сиера Леоне, гладът остава на тежко или тревожно високо равнище. В Централноафриканската република (ЦАР) равнището е изключително притеснително, показва докладът, представен тази седмица в Милано от италианската хуманитарна организация Чесви (Cesvi).

Неправителствените организации изразяват освен това силно безпокойство за ситуацията в седем страни (като Сомалия, Бурунди и Сирия), за които са успели да съберат само частични данни.

Общо 124 милиона души по света страдат от остър глад. При 151 милиона деца има спиране на растежа, а 51 милиона са с поднормено тегло.

Въпреки тези притеснителни данни има подобрение. От 2000 до 2018 г. Световният индекс на глада, отчетен тази година в 119 страни, е намалял от 29,2 до 20,9. Подобрение е отбелязано в Ангола, Етиопия, Руанда, Шри Ланка и Бангладеш. Очаква се обаче, че от 79 страни, в които е отбелязано умерено, тежко, тревожно или изключително тревожно равнище, само 29 ще успеят да достигнат целта от нулево равнище на глад през 2030 година.

Ситуацията е тревожна в Южна Азия (индекс 30,5) и в Субсахарска Африка (индекс 29,4), където равнищата на недохранване на населението и на детската смъртност са неприемливи, подчертава Чесвиi. В ЦАР равнището на недохранване е 61,8 на сто, в Сомалия 50,6 на сто, а в Зимбабве 46,6 на сто. В Сомалия смъртността на децата на възраст под 5 години е 13,3 на сто, в Чад - 12,7 на сто, а в ЦАР - 12,4 на сто.

Генералната директорка на Чесви Даниела Берначи призова международната общност и правителствата към съвместни действия за справяне с продоволствената криза в регионите, където ситуацията остава тревожна, увеличаване на инвестициите и подкрепа за програми за дългосрочно развитие. "Гладът е едновременно причина и последствие от принудителните миграции", подчерта Валерия Еми, координаторка на организацията, според която към него трябва да се подхожда като към политически проблем. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аааа, не е вярно!Другарката *** каза, че ние сме най-бедните в света.Щом БКП така казва значи е истина.Ето вижте пенсионерите.Дават си последните десетки хиляди за хлебец на телефонни измамници и после нямат пари дори за лекарства.ГРОБ са виновни!Ако ни управяляваше БСП пенсионерите нямаше да имат десетки хиляди, които да дават на телефонните измамници и и щяха да имат пари за кисело млекце от евтиното и хлебец.
36
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Причината за бедността им е друга,тя не зависи от тях,а от управляващите.
35
2
 
2
 
! Отговори
до 29 преди 5 години
До Анонимен 29,за съжаление си прав,само богоизбраните българи могат да си позволят да са несметно богати без да са си мръднали пръста
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От Сомалия са една от най-голямата и3мет. Нагли същества с вид на използвана тоалетна хартя.
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
герб="България под управлението на герб е най-гладната и бедната"и 21 тъ/панара са сложили + на това скудоумие,Kleta Majka Balgariq МНОГО *** НАРОД ЖИВЕЕ В НЕЯ!!!
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"...и нашите 1,5..."***,ТОВА Е ГАВРА С ТИЯ КОИТО НАИСТИНА ГЛАДУВАТ.
31
3
 
10
 
! Отговори
Мда преди 5 години
От глад умирали,ама за презерватив не щат да чуят,хем безплатен!За тия само безплатни контрацептиви,вазектомия и хистеректомия.Ако не могат да се ограничат-да умират от глад.Планетата не може да издържи повече от 5-6 млрд. души!Нека населението влезе в тая рамка и няма да има проблеми,вкл. и със затоплянето.
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В битка за оцеляване - гладът все още е проблем в 60 страни"---Самата снимка подсказва решението: Да наблегнат на секса с козите (така и така го правят), за да не се развъждат и увеличават гърлата за изхранване; Част от козите да отиват за храна на тези от снимката.
29
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"За над 124 милиона души по света храната не е достатъчна"---В това число и нашите 1,5 милиона пенсионери ...Ама, по-важно е да знаем за тия на снимката...
28
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
два трола пуснали трийсетина мнения . за голяма работа се мислите но както казва един човек - няма да ви се отвори парашута .
27
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
няма как да направиш 12 деца вместо 3 и да ги научиш на 14 племенни танца и 43 племенни песни, вместо да копаят и накрая да очакваш да сте сити...
26
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Природата има механизми за редуциране популацията на всеки вид. Когато обаче човека се намеси, става проблем. При цялото си гладуване, тия се утрояват за всяко поколение. Европа пропищя от 3-4 милиона само, а не вижда стотиците милиони, които ще я залеят съвсем скоро. За тях няма работа и все по-малко хора ще са необходими за рутинни дейности. "Хуманизма" към няколко милиона сега, ще накара децата ни да се "се справят" с няколко милиарда скоро.. . Дали ще е по "хуманен начин" или не толкова...
25
3
 
3
 
! Отговори
Тръба преди 5 години
Нали знаете кой е на първо място в света по изчезване? Нали помните тези от ЦАР, какво казаха за Вецето?
24
2
 
12
 
! Отговори
Рамбо преди 5 години
Кози имат,гладни имало,ами да гледат,кози и по 1 дете да правят.Другата страна е трепане
23
1
 
35
 
! Отговори
Имаме по едно дете, преди 5 години
жените ни работят. Правим сметка да му осигурим добро училище, качествено следване, евентуално и жилище. На 2 деца това не можем да осигурим.На другия край на света, някой си едвам изкарва колкото да се нахрани и то не всеки ден. Но се възползва от местните обичаи и си взима 5 съпруги. Всяка от тях му ражда средно по 7-8 деца. Той продължава да храни само себе си, при това нередовно. Жените му висят пред центровете за помощи от Европа, друго не правят.Ние ли сме длъжни да храним 40-те им деца
22
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 9Защото нашите екзотични са добре охранени, на всеки коптор има сателитна чиния, а пред вратите се изнасят скъпи свръхмощни уредби, за да дънят чалга по цяла нощ. Нали трябва да се веселят онези, които денем спят до обяд, щото не ходят на работа?Всичко това го осигурява българският данъкоплатец и щом го осигурява, значи му е широко около врата и има излишни пари!
21
1
 
22
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Хем гладни ,хем не спират да се размножават като членестоноги , нещо не се връзва ;) !!!
20
2
 
18
 
! Отговори
Откъде е взетаИдеята преди 5 години
и материалите за тази публикация?Вероятно от чуждо периодично издание, което е поместило поръчков материал, с който да намекне, че приемането на мигранти е хуманен акт.С други думи, дай да ги настаним в Германия и да им дадем 4-годишен период за адаптация, през което време да им осигурим безплатно всичко необходимо плюс по 900 евро месечно за джобни пари. Без да ги задължаваме да посещават квалификационни курсове и без да поставяме условието да работят и жените им. И да съхранят традициите си!
19
5
 
22
 
! Отговори
герб преди 5 години
България под ръководството на Баце е най - бедната и гладната от всички държави ! Но пък е стабилна - в смисъл , ще си остане стабилно бедна , гладна и обезлюдяваща !
18
1
 
25
 
! Отговори
Вече е формулирано преди 5 години
Съдбата на давещите се е в ръцете на самите давещи се.Ако се намесиш, за да хрантутиш безотговорния, няма да го промениш, а само ще ощетиш себе си!