Време е за лютеница, доматите и чушките поевтиняват

Ябълките и гроздето се продават по-скъпо
29
Време е за лютеница, доматите и чушките поевтиняват
Снимка: Булфото, архив

Оранжерийните домати поевтиняха тази седмица с 2,0 на сто и се продават по 2,40 лева за килограм.

Оранжерийните краставици се търгуват по 1,38 лева, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Картофите поевтиняват със 6,5 на сто до 0,58 лева за килограм на едро. Цената на зелените чушки се понижава с 3,7 на сто до 1,30 лева. Червените чушки поевтиняват с 0,6 на сто до 1,77 лева за килограм. Корнишоните се продават по 1,45 лв. /кг.

Ябълките поскъпват с 5,6 на сто и се продават по 1,10 лв./кг. Гроздето поскъпва с 1,3 на сто до 1,61 лева за килограм.

Кравето сирене поскъпва с 1,5 на сто и се търгува по 5,99 лв./кг; кашкавалът, тип "Витоша", се купува по 10,02 лв./кг, а олиото се купува по 1,97 лева за литър. Каймата се търгува по 4,62 лева за килограм. Пакетче краве масло от 125 грама се търгува за 2,30 лева. Пилешкото замразено месо се продава по 4,00 лева за килограм на едро в края на седмицата. Захарта поскъпва с 0,9 на сто и се търгува по 1,08 лв./кг, а брашното тип "500" поскъпва с 4.9 на сто и се продава по 0,85 лева. Яйцата се продават по 0,21 лева за брой.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ха-хаПодправки не се слагат,защото променят вкуса,особено пък индийско орехче или черен пипер.А някой дори магданоз слагат,но не става.Може би само малко кимион може,защото той върви на всичко.Слагат се и лютиви чушки(немного лютиви,да е съвсем леко апетитно),а не черен пипер.Иначе рецептата ти е точна и е вярно,че червените пиперки правят вкуса на лютеницата.
25
0
 
2
 
! Отговори
ДНЕС спите ли преди 5 години
По горе четох за спад на купуването на зарзават поради високите цени а тук пишете за поевтиняване , на кое да вярвам ?
24
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Време и за правене на вино и варене на ракия.
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До сега не съм чел в западната преса за каквото и да е поевтиняване/поскъпване на каквито и да са зеленчуци/плодове! Това чисто и просто българска традиция ли е?
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак глупости на търкалета.То времето на лютеницата мина. Нямам идея кой ще прави лютеница с оранжерийни домати, но по долу колегата е прав, Хубава лютеница става с полски месести домати, и т.н.Ябълки си осигурих за зимата на 0.7 лв.кг. Тази информация изразява мераците на търговци да вдигат цени, за населението в големите градове,
21
0
 
8
 
! Отговори
далаверааа преди 5 години
В Пловдив розовите домати са по 4,80!Голяма евтиния,голямо нещо!
20
0
 
6
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
До АнонименТова че нещо е покрито с найлон не значи че е оранжерийно.Има си съответните сортове.Колкото до лютеницата-става най-добра с материал расъл на открито.И доматите не са най-важната съставка,както се опитват да ни внушат промишлените производители,а червените чушки.Класическата лютеница включва 50-60% пюре от чушки,до 30% пюре от домати,до 20% пюре от ***,сол,захар,олио,чер пипер,кимион и индийско орехче.Точните пропорции и съставки обикновено са фамилна/търговска тайна.
19
1
 
11
 
! Отговори
привет от Германии преди 5 години
Че кое им е евтиното на доматите 2,40 лв. за килограм ?!В Германия е по-евтино , цената е между 0,80 и 1,00 евро . Всички цени ,които са описани в статията са по-високи от тези в Германия
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Времето на доматите свърши, идва време за туршия.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ха-хаВремето за лютеница мина, чушки по градините почти няма, пък да не говорим за домати. Който е писал статията е глупав, ако лютеница се прави с оранжерийни домати, ха, ха, ха.
16
1
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Времето за лютеница не е минало,ами суровината е скъпа и обезсмисля начинанието!Лютеница се прави когато чушките,доматите и патладжанът(който обича) са евтини.Преди години дребните зеленчукопроизводители бързаха да приберат всичко преди 15 октомври и по това време цената падаше много.Сега такива производители просто няма.То и едри де,почти.Освен другото,да се прави зимнина с оранжерийни зеленчуци е умряла работа.
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алооо много са поевтиня ли тез домадета бе 2.40 лв. Ако имате път към Македония елате да си напълните багажниците с домати на 60 ст краставици и зеле на 55 ст. Сирене и кашкавал домашно производство на 4 лв. Пиле за 3 лв. Картофи на 45 ст. свински и телешки пържоли на 4.50 лв кг. Хляб 1 кг. истински без химия 50 ст. Гориво на 1.60 лв за литър. Как ви се струват цените доста под мутрнските в БГ.
14
1
 
19
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
и да не купуваме пак няма да паднат цените при капиталиьма стоката сеизхвьрля в канавката за да не падне цената
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази година бяха скъпи, прескочих всичко. Краставички, домати и лютеница. Следващата пак така, ако надуят цените...Мога да си прави, мога пък и да не... и без това е голям гърч
12
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ Купувайте нека фалирват б.клуците и ше видите как ше паднат цените драстично
11
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
така ли ви поръчаха да пишете ?
10
2
 
31
 
! Отговори
Лютеница преди 5 години
Алооо, журналята!!! Кой прави лютеница през октомври!!! Вие сте журналисти, колкото аз съм инженер химик!!! Тоест не сте!!!
9
1
 
20
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Явно някой бере...еффтините домати с...колците и за това му излизат...йоффтени.
8
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поевтиняват на някого във фантазиите. Влезте в някой магазин, за да видите за какво става дума.
7
2
 
29
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Ха ...Ха....Пишем статии без да знаем за какво става дума...